13.05.2023 - 19.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

15.05.2023

Putin, Rusya İslam Dünyası: KazanForum katılımcılarını ağırladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın İslam ülkeleriyle iş birliğine açık olduğunu dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 14. Uluslararası Ekonomik Forum “Rusya - İslam Dünyası: KazanForum” katılımcılarını selamlayarak, ülkesinin İslam ülkeleriyle en geniş ticari ve insani işbirliğine açık olduğunu belirtti: “Bugün İslam ülkeleri aktif bir şekilde gelişmekte, ticaret ve finans alanında, inovasyonda, bilimsel ve uygulamalı araştırmalarda somut başarılar elde etmektedir. Rusya onlarla en geniş ticari ve insani işbirliğine açıktır. Kurulan bağları güçlendirmek ve yeni ortaklar kazanmak, tarımsal ve endüstriyel işbirliğini teşvik etmek ve yeni ulaşım ve lojistik zincirleri oluşturmakla ilgileniyoruz”

Putin, Rusya’nın geleneksel olarak Müslüman devletlerle hem ikili hem de İslam İşbirliği Teşkilatı ile işbirliği çerçevesinde yakın ve güvene dayalı ilişkilere sahip olduğunu vurguladı. Putin selamlama konuşmasında, Rusya’nın İslam ülkeleriyle ilişkilerinin ortaklık, egemenliğe saygı ve birbirlerinin uygarlık benzersizliğine dayandığını belirtti. Rusya ve İslam ülkelerinin uluslararası hukuka dayalı daha adil ve çok kutuplu bir dünya düzenine bağlılık konusunda birleştiklerini ve forumun da gösterdiği gibi Rusya Müslümanlarının uluslararası temasların genişletilmesinde önemli bir rol oynadıklarını dile getirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.05.2023

Rusya Federasyonu Federal Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Rus ordusunda sözleşmeli olarak görev yapan yabancılar basitleştirilmiş bir prosedür kapsamında Rus vatandaşlığı alabilecek.

Rus Silahlı Kuvvetleri’nde en az bir yıl hizmet etmek üzere sözleşme imzalayan yabancılar, basitleştirilmiş prosedür kapsamında Rus vatandaşlığı alabilecekler. Devlet Duması milletvekilleri, yabancıların Rus vatandaşlığı almasının kolaylaştırılmasına ilişkin mevzuat değişikliklerini kabul ettiler. Belgeye göre, “Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nde, diğer kuvvetlerde veya askeri oluşumlarda bir yıldan az olmayan bir süre için hizmet sözleşmesi imzalayan yabancı vatandaşlar” oturma izni almaya gerek kalmadan basitleştirilmiş bir prosedürle Rus vatandaşlığı alabilecekler. Mevcut mevzuat uyarınca, en az üç yıl boyunca askeri bir sözleşme kapsamında hizmet etmek gerekmektedir. Buna ek olarak, değişiklikler, asker, denizci, çavuş ve astsubay rütbelerinde askerlik hizmetine giren yabancı bir vatandaşın ilk askerlik hizmeti sözleşmesinin imzalanma süresinin beş yıldan bir yıla indirilmesini önermektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.05.2023

Devlet Duması’nda Haydar Aliyev’in doğumunun yüzüncü yılı anısına bir sergi açıldı.

Sergi, Haydar Aliyev Vakfı ve TASS haber ajansının desteğiyle düzenlendi. Açılış törenine Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı Sagiba Gafarova, Devlet Duması’nın tüm gruplarının başkanları ve milletvekilleri katıldı. V. Volodin ve S. Gafarova 15 Mayıs günü ayrıca Rusya ve Azerbaycan arasındaki parlamentolar arası ilişkilerin geliştirilmesini görüşmek üzere bir araya geldi.

Volodin konuşmasında Haydar Aliyev’in Rusya ve Azerbaycan arasında dostluk, karşılıklı saygı, egemen devletlerin işlerine karışmama ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ilkelerine dayalı ilişkiler kurması için çok şey yaptığını vurgulayarak “Bugün, köklü bir temele dayanarak, parlamentolar arası bağları geliştiriyor, ilişkilerimizin ekonomi ya da insani alan, eğitim, öğrenci değişimleri gibi tüm olasılıklar yelpazesinde gelişmesini sağlamak için her şeyi yapıyoruz. Tüm bunlar ancak ilişkiler devlet başkanları düzeyinde kurulduktan sonra mümkün oldu” dedi.

Gafarova ise konuşmasında “Haydar Aliyev, Azerbaycan ve Rusya arasında iyi komşuluk ve dostluk ilişkilerinin kurulmasına özel önem verirdi. Ülkelerimiz arasında ekonomik, enerji, insani, kültürel, bilimsel ve diğer alanlarda işbirliğini geliştirmek için tüm potansiyel fırsatları iyi değerlendirmeyi başardı.” sözlerini dile getirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.05.2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava savunma unsurlarının özel bir askeri operasyonda uzun menzilli bir “Storm Shadow” seyir füzesini düşürdüğünü bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Korgeneral İgor Konaşenkov Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Uçaksavar savunma varlıkları gün içinde yedi HARM anti-radar füzesi, bir Storm Shadow uzun menzilli seyir füzesi ve 10 çoklu fırlatma roketini durdurdu” dedi. Daha önce Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin Ukrayna Savaş Suçları Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi’ndeki temsilcisi, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin sabah saatlerinde Lugansk’ı İngiliz-Fransız menşeli iki Storm Shadow seyir füzesiyle vurduğunu söylemişti. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri daha önce de 12 ve 13 Mayıs tarihlerinde kenti aynı füzelerle vurmuştu.

Bilgi Notu: 11 Mayıs’ta İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, havadan fırlatılan Storm Shadow seyir füzelerinin Kiev rejimine teslim edildiğini söylemişti. B. Wallace’a göre füzeler 250-300 km menzile sahip. İngiltere’nin bu tutumunun ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı bir açıklama yapılmıştı. Açıklamada, Londra’nın bu kararı ile Ukrayna’ya daha fazla silah pompalamayı ve özel askeri operasyon bölgesindeki durumun ciddi bir şekilde tırmanmasına yol açmayı amaçladığı, bu adımının son derece düşmanca olduğu ve Kiev rejimine uzun menzilli, yüksek hassasiyetli füze sistemlerinin transferi ile İngiltere’nin Ukrayna’daki çatışmaya eşi benzeri görülmemiş düzeyde müdahil olduğunu açıkça gösterdiği dile getirilmişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17.05.2023

Putin, Reşt-Astara demiryolu için düzenlenen imza törenine katıldı.

Vladimir Putin ve İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi, Rusya Hükümeti ve İran Hükümeti arasında Kuzey-Güney uluslararası ulaşım koridoru boyunca taşımacılığın geliştirilmesi amacıyla İran’da Reşt-Astara demiryolunun oluşturulması için tasarım, inşaat, mal ve hizmet tedarikinin finansmanında işbirliğine ilişkin anlaşmanın imza törenine video bağlantısıyla katıldılar.

Putin konuşmasında Reşt-Astara demiryolunun bir parçası olacağı eşsiz Kuzey-Güney ulaşım arterinin, küresel ulaşım akışlarının önemli ölçüde çeşitlendirilmesine yardımcı olacağını özellikle vurguladı: “Reşt-Astara demiryolunun bir parçası olacağı eşsiz Kuzey-Güney ulaşım arterinin, küresel ulaşım akışlarının çeşitlendirilmesine önemli ölçüde yardımcı olacağını özellikle vurgulamak isterim. Yeni koridor boyunca yapılacak taşımacılık önemli rekabet avantajlarına sahip olacaktır. Petersburg’dan Mumbai’ye kargo teslimatı yaklaşık 10 gün sürecektir. Karşılaştırma yapmak gerekirse, geleneksel ticaret rotaları boyunca seyahat süresi 30-45 güne kadar çıkmaktadır. Başka bir deyişle, zaman ve maliyet açısından önemli tasarruflar söz konusudur. Yük akışlarının hacmi gözle görülür bir şekilde artacak, iki ülkenin transit potansiyeli güçlenecek ve Rus ve İran malları dış pazarlara daha rahat ve coğrafi olarak daha çeşitli bir erişim sağlayacaktır.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bilgi Notu: Kommersant’ta yer alan bilgiye göre, Reşt-Astara demiryolu, St Petersburg’dan Hindistan’ın Mumbai limanına uzanan Kuzey-Güney Uluslararası Taşımacılık Koridorunun bir parçasıdır. Ana görevi, Rusya’nın Transkafkasya ülkeleri, Hazar bölgesi, İran, Güney Asya ülkeleri ve Basra Körfezi ile olan dış ticaretine hizmet etmektir. Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun toplam uzunluğu 7,200 km’dir. Hazar Denizi bölgesinde, Kuzey-Güney koridoru üç güzergâh boyunca ilerlemektedir: Rusya ve İran’daki limanları kullanan trans-Hazar güzergâhı, Azerbaycan üzerinden geçen batı güzergâhı ve Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan üzerinden geçen doğu güzergâhı. Reşt-Astara demiryolu batı güzergâhının tamamlanmamış son bölümüdür. Uzunluğu 162 km’dir. Planlanan işletmeye alma tarihi 2025’tir. (Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.)

Resim1.png (332 KB)

Görsel, çevrimiçi olarak https://www.kommersant.ru/doc/5987557 adresinden alınmıştır.

17.05.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı S. V. Verşinin ile Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi M. Samsar arasındaki görüşme hakkında

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 17 Mayıs’ta Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı S. V. Verşinin’in, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi M. Samsar’ı talebi üzerine kabul ettiği bildirildi. Görüşmede, 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul’da imzalanan “paket” anlaşmaların [Ukrayna gıda maddelerinin ihracatına ilişkin “Karadeniz Girişimi” ve Rusya’nın tarımsal ihracatının normalleştirilmesine ilişkin Rusya-BM Zaptı] uygulanması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Girişimin tarafları olarak Rusya ve Türkiye tarafından atılacak adımların koordinasyonuna özellikle önem verildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.05.2023

“Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması”nın uzatılması hakkında

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 17 Temmuz 2023 tarihine kadar iki ay daha uzatıldığı belirtildi. Açıklamada “Karadeniz gıda ihracatı girişiminin 60 günlük uzatma süresi 18 Mayıs’ta sona ererken, başta anlaşmanın tarafı olan Türk ortaklar olmak üzere yapılan çağrılara cevaben, herhangi bir değişiklik yapılmaksızın 17 Temmuz’a kadar iki ay daha uzatılmasını onayladılar.” denildi.

Açıklamanın devamında küresel gıda tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesi ihtiyaç sahibi ülkelerin tahıla ulaşımının kolaylaştırılması bakımından hayati öneme sahip olduğu, fakat ihtiyaç sahibi ülkelerin çok az miktarda pay aldıkları ve anlaşmanın insani boyutu ile ilgili hala sorunların devam ettiği dile getirildi: “Anlaşmanın iddia edilen insani boyutuyla ilgili de açık sorunlar var: Ukrayna tahılı deniz koridoru üzerinden, “doymuş” Avrupa pazarları da dâhil olmak üzere, çoğunlukla yüksek gelirli ve ortalamanın üzerindeki ülkelere ihraç ediliyor. İhtiyaç sahibi ülkeler ise çok az bir miktar alıyor - 9 ayda Ukrayna limanlarından ihraç edilen toplam 30 milyon tonun 722,000 tonu (ya da %2.5’i). Rus ürünlerinin tedariki, hatta en yoksul ülkelere yapılan gübre bağışları bile, yasadışı tek taraflı yaptırımların engelleyici etkisiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19.05.2023

Dört yıl sonra ilk Moskova-Tiflis uçuşu Vnukovo’dan kalktı.

RIA Novosti muhabirinin bildirdiğine göre, dört yıl aradan sonra Tiflis’e giden ilk uçak Moskova’nın Vnukovo havaalanından hareket etti. Yolcular gerekli tüm prosedürlerden geçti. Çoğu tatile giden yolcular bilet almakta sorun yaşamadıklarını ve üç aktarmayla bir gün boyunca uçmak yerine artık Gürcistan’a doğrudan uçuşla gitmenin mümkün olmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bilgi Notu: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 10 Mayıs’ta Gürcistan ile vize rejimini 15 Mayıs’tan itibaren iptal etti ve Rus havayolu şirketlerinin ülkeye doğrudan uçuş yasağını kaldırdı. Rusya Ulaştırma Bakanlığı aynı zamanda Rus havayolu şirketlerinin Gürcistan uçuşlarına yeniden başlamaya hazırlandığını ve yerli uçaklarla Moskova’dan Tiflis’e haftada yedi doğrudan uçuş gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19.05.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı D.A. Bayramov ve Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı A.S. Mirzoyan ile görüşmelerinin sonuçlarına ilişkin açıklaması

Açıklamada öncelikle 19 Mayıs tarihinde Moskova’da Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler ve Karabağ çözümüne ilişkin bir dizi görüşme gerçekleştirildiği; yapılan ikili ve üçlü görüşmelerde Vladimir Putin, İlham Aliyev ve Nikolay Paşinyan arasında Kasım 2020 sonrası anlaşmaların uygulanmasına yönelik çalışmalar bağlamında durum değerlendirmelerinde bulunulduğu belirtildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyledir:

“Bu anlaşmalar, Rus barış gücü birliğinin sorumluluk bölgesindeki Karabağ’da güvenlik ve istikrarla ilgilidir. Ayrıca ulaşım ve ekonomik iletişimin önündeki engellerin kaldırılmasıyla da alakalıdır. Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan Başbakan Yardımcıları tarafından yönetilen üçlü bir çalışma grubu bu konuyla ilgileniyor. Düzenlemeler insani meselelerin çözümünü de içeriyor. Her şeyden önce, sınırın belirlenmesi ve ardından sınırın çizilmesi söz konusudur. Bu amaçla, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla, Rus tarafının danışman olarak yer aldığı bir Ermenistan-Azerbaycan sınır belirleme komisyonu kurulmuştur. Ayrı bir konu da barış anlaşmasıdır. Taraflar bunun üzerinde çalışmaya başladılar ve şu anda diğer arabulucuların da katılımıyla aktif bir şekilde görüşüyorlar. Ermenistan ve Azerbaycan bakanları Washington’a gitti, Ermenistan ve Azerbaycan liderleri bir hafta önce Brüksel’deydi. Bir barış anlaşması üzerinde çalışmak elbette ki çok önemlidir. Ancak bugün ortaklarımız, sınırlandırma meseleleri çözülmeden, ulaşım ve ekonomik iletişimin önündeki engeller kaldırılmadan, Karabağ’daki ve Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki güvenlik durumunda genel bir iyileşme sağlanmadan, barış anlaşmasının belirli yönleri üzerinde ilerlemenin zor olduğunu teyit ettiler. Tüm bunları bir paket olarak ele aldık. Meslektaşlarım, liderlerimizin üçlü açıklamalarında ve bahsettiğim alanların her birinde devam eden temaslarda somutlaşan ortak çabalarda Rusya’nın öncü rolünü takdir ettiklerini ifade ettiler. Başbakan yardımcıları başkanlığındaki üçlü bir grubun, ulaştırma iletişiminin önündeki engelleri kaldırmak üzere önümüzdeki hafta bir araya gelmesi bekleniyor. Bunun sonucunda olumlu bir sonuca ulaşılacağını umuyoruz. Taraflar hâlihazırda nihai bir anlaşmaya çok yakınlar. Yakın bir gelecekte Rusya Federasyonu’nun da katılımıyla sınır belirleme ve sınırlandırma konusunda ikili bir komisyon toplantısı yapılması konusunda mutabık kaldık. Barış anlaşması ve bugün görüşülen bir dizi madde üzerinde her iki tarafın anlayışını ortak bir vizyona yaklaştırmak mümkün olmuştur.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bilgi Notu: Nikol Paşinyan, Vladimir Putin’in arabuluculuğuyla 25 Mayıs’ta Moskova’da İlham Aliyev ile görüşeceğini söyledi. Paşinyan, “Rus tarafından 25 Mayıs’ta Moskova’da Putin’in arabuluculuğunda üçlü bir zirve düzenlenmesi yönünde bir teklif aldık ve bu teklifi kabul ettik.” dedi. Paşinyan, Moskova dışında 1 Haziran’da Kişinev’de Aliyev ile görüşmeyi planladığını da sözlerine ekledi. Bu görüşmelere Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da katılacak. Paşinyan 14 Mayıs’ta Brüksel’de Aliyev ile yapılan görüşmeyi de olumlu bir adım olarak nitelendirdi. Bölgede barışın tesis edilmesinin, bir barış anlaşmasının kabul edilmesinin ve sınırların belirlenmesinin önemli olduğunu söyledi: “14 Mayıs’ta bir adım daha attık ve Azerbaycan’ın Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü, Ermenistan’ın da Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını kayda geçirdik. Bunun bölgede barışın tesis edilmesi, Ermenistan ve Azerbaycan arasında barış anlaşması metninin tamamlanması ve sınırların belirlenmesi açısından önemli bir adım olduğuna inandığımı belirtmeliyim.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 24.05.2023 17:05:18 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM