01.07.2023 - 07.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

04.07.2023

Özbekistan Cumhurbaşkanı, Şangay İşbirliği Örgütü İçinde Çok Taraflı İşbirliğinin Daha da Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesinin Önemine Dikkat Çekti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin daveti üzerine, Temmuz ayında ŞİÖ Üye Ülkeleri Liderler Konseyi'nin oturumuna video konferans şeklinde katıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadir Caparov, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Şahbaz Şarif, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Hindistan tarafının başkanlık ettiği etkinliğe Tacikistan Cumhuriyeti Emomali Rahmon ve Şangay İşbirliği Teşkilatı başkanı, Sekreter Zhang Min ve ŞİÖ Terörle Mücadele Bölgesel Yapısı İcra Komitesi Başkanı Ruslan Mirzaev yer aldı.

İran İslam Cumhuriyeti Devlet Başkanı İbrahim Reisi, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, Moğolistan Devlet Başkanı Khuralsukh Ukhnaagin, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve uluslararası kuruluşların başkanları zirvede gözlemci ve konuk olarak bulundu.

Gündeme göre, bölgesel ve uluslararası öneme sahip çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunuldu, çok taraflı ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğin daha da genişletilmesi olasılıkları tartışıldı.

Özbekistan cumhurbaşkanı konuşmasında uluslararası ilişkiler sisteminde meydana gelen temel değişikliklere dikkat çekti. Jeopolitik gerilimlerin yoğunlaştığı, çatışmaların tırmandığı, küresel istikrar ve kalkınmayı tehdit eden yeni riskler ve tehditler ortaya çıktığı, ekoloji, gıda ve enerji güvenliği arttığı bu dönemde yapıcı ve güvene dayalı bir diyalog kurulmasına önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Özbekistan'ın, ihtilaf ve çatışmaların çözümüne, barış ve istikrarın sağlanmasına ve uzlaşı kararlarının alınmasına yönelik çözüm arayışlarında Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın merkezi rolüne ilişkin ilkeli duruşunu sürdürdüğünü açıkladı.

ŞİÖ'nün faaliyetlerinden bahseden Özbekistan Cumhurbaşkanı, bu örgütün başarısının temel ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalmaya dayandığına dikkat çekti. Bunlar, kuruluşun bağlantısız statüsü, açıklığa güçlü bağlılığı, eşitlik ve fikir birliğine dayalı karar vermesi olduğunu belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.07.2023

Özbekistanlı Bilim İnsanları İsveç'te Türkçe Yazma Eserleri İnceliyor

24 Mayıs 2017 tarihli "Eski Yazılı Kaynakların Korunması, Araştırılması ve Tanıtılması Sistemini Daha da İyileştirmeye Yönelik Önlemler Hakkında" ve 20 Haziran 2017 tarihli "Özbekistan Kültürel Varlıklarını Yurtdışında Araştırma Merkezinin Kurulması Hakkında" çıkarılmış olan Cumhurbaşkanı kararında Özbekistan'ın tarihi ve kültürel mirasına ilişkin özgün kitapların getirilmesi, yazma eserlerin satın alınması ve çoğaltılması ile ilgili görevleri yürütmeye kararlı olunduğu belirtilmiştir.

Bu bağlamda, Taşkent Devlet Doğu Araştırmaları Üniversitesi'nde yürütülmekte olan "Avrupa fonlarında bulunan ve Özbekistan'da bulunmayan Türkçe el yazmaları veritabanının oluşturulması ve elektronik platform" adlı projenin yazarı Özbekistan Devlet Dünya Dilleri Üniversitesi profesörü Gulnoz Hallieva ile bir röportaj gerçekleştirilmiştir.

Özbekistan'da olmayan büyük Avrupa el yazması fonlarında bulunan yazma eserleri tespit etmek, tasnif etmek, tanımlamak ve araştırmak amacıyla İsveç’e gitmiş olan Gulnoz Hallieva’nın röportajı için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 11.07.2023 18:59:32 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM