09.09.2023-15.09.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

10.09.2023

Erdoğan G20 zirvesinde Lavrov ile derinlemesine görüşmeler yapıldığını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazar günü yaptığı açıklamada Yeni Delhi'deki G20 zirvesi çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

“Farklı ülkelerin dışişleri bakanları burada görüşme fırsatı buldular. Zirve kapsamında Sayın Lavrov ile burada uzun bir toplantı yaptık ve kendisiyle son durumu ele aldık. Pazartesi günü de bir ziyaret için Soçi’deydim,” diyen Erdoğan G20 zirvesinin ardından bir basın toplantısı düzeledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

11.09.2023

Erdoğan, Rus gübre ihracatına yönelik ciddiyetsiz tutumun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın gübre ihracatı konusunun hafife alınmasının kabul edilemez olduğunu düşünüyor ve konuyla ilgili olarak Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşmeye devam edecek.

Erdoğan, “Mesele sadece tahıl değil, aynı zamanda gübre tedarikiyle de ilgili. Gübre meselesi hafife alınabilecek bir mesele değildir. Dolayısıyla her iki ürünün de amaçlandığı şekilde teslim edileceğinden emin olmak için Sayın Putin ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da bu konuyu yakından takip edecek ve böylece bu sorunları aşacağımızı umuyorum” açıklamasında bulundu.

Ayrıntılı bilgi için bk.

11.09.2023

Paşinyan, Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesini bilgilendirici ve faydalı olarak nitelendirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Pazartesi günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesini bilgilendirici ve yararlı olarak nitelendirdi. “Görüşme bilgilendirici ve yararlıydı. Bir takım incelikler var. Bunlar hakkında, yaklaşımların değerlendirilmesi konusunda sürekli iletişim halinde olunması önemli” dedi.

Daha önce Ermenistan hükümetinin basın servisi, Paşinyan ve Erdoğan’ın telefonda Ermeni-Türk ilişkilerini ve bölgesel konuları ele aldıklarını ve “bölgede uzun vadeli barış ve istikrarın sağlanmasının tüm bölge ülkelerinin kalkınmasına ve refahına katkıda bulunacağını vurguladıklarını” söyledi. Bakanlar Kurulu basın servisinden yapılan açıklamada, “Taraflar bu yöndeki diplomatik çabaları sürdüreceklerini belirttiler” denildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.09.2023

Ankara, Erdoğan’ın Putin ile tahıl konusunu görüşmesinin gündemde olduğunu açıkladı.

Erdoğan yönetimi: Putin ile tahıl anlaşması konusunda görüşme gündemde

Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin arasında tahıl anlaşması konusunda bir telefon görüşmesi yapılması gündemde, ancak Türk liderin yönetiminin RİA Novosti muhabirine verdiği bilgiye göre bu görüşmenin BM Genel Kurulu öncesinde mi yoksa sonrasında mı yapılacağı henüz bilinmiyor.

Daha önce Erdoğan, Hindistan'daki G20 zirvesinden dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz tahıl girişiminin yeniden başlatılması konusunda Rus liderle “telefon diplomasisini” sürdürme niyetinde olduğunu söylemişti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ayrıca BM’den Rusya’ya SWIFT’e yeniden bağlanma ve sigorta da dâhil olmak üzere tahıl anlaşmasıyla ilgili önerileri içeren bir mektup daha göndermesini isteyeceklerini söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

13.09.2023

Paşinyan Rusya’yı artık Ermenistan’ın güvenliğinin garantörü olarak görmüyor.

Paşinyan: Rusya, Kiev’le olan anlaşmazlık nedeniyle Ermenistan’ın güvenlik garantörü olamaz.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Politico’ya verdiği röportajda, Ukrayna’daki çatışma nedeniyle, Karabağ çatışması sırasında Moskova’nın çıkarlarını koruduğu Erivan’ın artık Rusya’ya bir güvenlik garantörü olarak güvenemeyeceğini söyledi ve “Ermenistan, Azerbaycan ile açık çatışmanın yeniden başlamasına dair artan korkulara rağmen, güvenliğinin garantörü olarak artık Moskova’ya güvenemez.” dedi.

Ermenistan başbakanı, Ukrayna çatışması geliştikçe Moskova’nın Azerbaycan ve Türkiye ile bağlarını koparmaktan kaçınmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

14.09.2023

Erdoğan, Rusya ve Ukrayna’ya yeni büyükelçilerini atadı.

Resmi Gazete’nin haberine göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu ve Ukrayna’nın yanı sıra diğer bazı ülkelere yeni büyükelçiler atayan kararnameleri imzaladı. Gazete tarafından yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde “Tanju Bilgiç’in Türkiye Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu nezdindeki Büyükelçisi olarak atanması” ifadesi yer aldı.

Rusya Federasyonu Konseyi Uluslararası Komite Başkanı Grigory Karasin daha önce RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Türkiye’nin yeni Rusya Büyükelçisi Tanju Bilgiç’in iki ülke arasındaki ilişkilere katkısının olumlu olmasını umduğunu söyledi.

Mustafa Bilgen Türkiye’nin yeni Ukrayna Büyükelçisi olarak atandı. Erdoğan ayrıca Polonya, Fas ve Burundi’ye de yeni büyükelçiler atadı.

Bilgi Notu: Tanju Bilgiç, 2011-2014 yılları arasında St. Petersburg Başkonsolosu, 2014-2016 yılları arasında ise Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı ve Sözcüsü olarak görev yaptı. 2016-2021 yılları arasında Belgrad Büyükelçisi olarak görev yaptı. Nisan 2021’den itibaren tekrar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü oldu ve Mart 2023’ten itibaren bu göreviyle birlikte Bakanlığın Enformasyon Genel Müdürlüğünü yürüttü.

Ayrıntılı bilgi için bk.

14.09.2023

İstanbul, Ukrayna’nın ekonomik toparlanmasına ilişkin toplantıya ev sahipliği yapacak.

Türk basınında yer alan haberlere göre Türkiye, Japonya ve Ukrayna temsilcileri Ukrayna ekonomisinin canlandırılmasına ilişkin bir toplantıya katılacak. Toplantı 21 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. Tokyo ve Ankara’nın sanayi devlerinin birleşerek Ukrayna’nın toparlanmasına katkıda bulunmayı amaçladıkları belirtiliyor. Bazı tahminlere göre yeniden yapılanmanın maliyeti bir trilyon dolara ulaşıyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.

14.09.2023

Romanya, Ukrayna'dan tahıl transit hacmini iki katına çıkararak dört milyon tona yükseltmek istiyor.

Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Romanya’nın önümüzdeki ay Ukrayna tahılının kendi toprakları üzerinden taşınmasını iki katına çıkararak dört milyon tona çıkarmak istediğini söyledi.

Romanya Başbakanı Avusturya gazetesi Standard’a verdiği röportajda, “Ukrayna’nın tahıl ihracatına yardımcı olmalıyız. Önümüzdeki ay içerisinde Romanya üzerinden yapılan taşımacılık hacmini iki milyon tondan dört milyon tona çıkarmaya çalışacağız.” dedi. Bu bağlamda, Romanya’nın Tuna Nehri üzerindeki ve Köstence’deki limanlara çok fazla yatırım yaptığını söyledi.

Bilgi Notu: Tahıl anlaşmasının süresi 18 Temmuz’da dolmuş ve Rusya anlaşmanın uzatılmasına itiraz ettiğini Türkiye, Ukrayna ve BM’ye bildirmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce yaptığı açıklamada, BM’nin çabalarına rağmen Rusya’ya karşı anlaşma şartlarının yerine getirilmediğini çünkü Batılı ülkelerin sözlerini tutmayacağını söylemişti. Putin, Batı’nın Ukrayna tahılının büyük bir kısmını kendi ülkelerine ihraç ettiğini, anlaşmanın ana hedefi olan Afrika ülkeleri de dâhil olmak üzere ihtiyaç sahibi ülkelere tahıl tedarikinin ise hiçbir zaman gerçekleşmediğine dikkat çekmişti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

 

15.09.2023

Türkiye Savunma Bakanlığı tahıl anlaşmasını yeniden başlatmak istediğini açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Gülen, Ankara’nın Karadeniz tahıl girişiminin “makul bir yaklaşımla” yeniden başlatılmasını beklediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri António Guterres daha önce yaptığı açıklamada tahıl anlaşmasının geleceğini Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan ve Vladimir Zelenskiy ile önümüzdeki hafta üst düzey hafta marjında yapılacak görüşmelerde ele almayı planladığını ifade etmişti. BM Genel Kurul oturumunun üst düzey haftası 19-26 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Rus heyetine Sergey Lavrov başkanlık ediyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 20.09.2023 10:58:23 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM