13.05.2023 - 19.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

17.05.2023

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu: Kırım’da Ulusal-Bölgesel Özerklik Kurulmalı

Kırım Tatar Türklerinin milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Türklerinin anavatanı olan Kırım’da ulusal-bölgesel özerkliğin kurulmasının gerekli olduğunu vurguladı.

18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatar Türklerinin sürgün edilmesinin 79. Yılı münasebetiyle Ukrinform haber ajansına verdiği özel röportajda Kırımoğlu, “Kırım, Kırım Tatar halkının anavatanı bu yüzden ancak ulusal-bölgesel özerklikten söz edebiliriz. Bu yöndeki ilk adım atıldı. 2021’de Ukrayna Parlamentosu Yerli Halklar Yasasını kabul etti. Bu yasaya dayanarak mevcut Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ulusal-bölgesel bir cumhuriyete dönüştürmek mümkündür.” dedi.

Kırımoğlu bahsetmiş olduğu özerkliğin mutlaka “Kırım Tatar özerkliği” adını taşıması gerekmediğini ancak Kırım halkının kendi kaderini tayin etme hakkının tahakkuk edebilmesi için gerekli koşulların oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ardından “Tabii ki diğer halklar ayrımcılığa uğramamalı. İstediğimiz şey Kırım Tatar dilinin devlet dili olarak kabul edilmesi. Kırım Özerk Cumhuriyeti hükumetinin tüm kollarında Kırım Tatar halkının yeterli temsilinin sağlanması. Ukrayna'nın bağımsızlığının ilk günlerinden beri bunu savunduk. Ama ne yazık ki bizi duymadılar.” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 24.05.2023 17:01:28 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM