22.07.2023 - 04.08.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

27.07.2023

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Kırım Tatar Türkçesinin Latin Alfabesi ile Yazımının Geliştirilmesine İlişkin Kararı Onayladı

İlgili karar, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrına Vereşçuk’un eş başkanlığındaki Kırım Tatar Dili Ulusal Komisyonu toplantısının sonucunda alındı. Buna göre Ukrayna Devlet Etnopolitik ve Vicdan Özgürlüğü Servisi ile Ukrayna Eğitim ve Kültür Bakanlığı yeni bir imla geliştirmekle görevlendirildi. Bu bilimsel çalışma, Ukrayna Milli Bilimler Akademisi O. O. Potebny Dilbilimi Enstitüsü, Taras Şevçenko Kıyiv Milli Üniversitesi ve Kırım Tatar Milli Meclisinin işbirliğinde gerçekleştirilecek.

Karar kapsamında Latin alfabesinin kullanılması ile hem Kırım Tatar Türkleri hem de ilgilenen herkes tarafından Kırım Tatar Türkçesinin öğrenilmesinin kolaylaşması öngörülüyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.08.2023

Uluslararası Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi Prag’da Yapılacak

II. Uluslararası Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesi Prag’da yapılacak. Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk Stefançuk, 24 Ekim 2023’te Prag’da yapılacak olan zirveye 30’dan fazla ülkenin katılacağını açıkladı. Katılımcı sayısının en üst düzeye çıkarılması gerektiğini vurgulayan Stefançuk, Ukrayna büyükelçilerini buna katkıda bulunmaya çağırdı.

Ukrayna, geçtiğimiz yıl ilk Kırım Platformu Parlamenterler Zirvesini düzenlemişti. Bu zirve, 24-25 Ekim 2022 tarihlerinde Hırvatistan’da, 50’den fazla parlamento ve parlamentolar arası meclisi temsilcisinin katılımıyla gerçekleşmişti. Zirvede, Ukrayna ve Kırım’ın yanı sıra küresel güvenlik tehditlerinin büyümesi ve Rusya Federasyonu’na karşı uygulanan uluslararası ve yaptırım baskısının artırılması konuları ele alınmıştı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 09.08.2023 21:33:15 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM