04.11.2023-10.11.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

10.11.2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 6. Paris Barış Forumunda

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 6. Paris Barış Forumunda yaptığı konuşmasında Sovyetler Birliği döneminde baskılar nedeniyle Ermeniler Nahcivan'ı ve Azerbaycan'ın birçok bölgesini terk etmek zorunda kalmıştı diyen Paşinyan, daha sonra benzer şekilde yaşanan savaşla da Dağlık Karabağ’ı terk etmek zorunda kaldı dedi. Bununla birlikte Azerbaycan’In Ermenistan Cumhuriyeti'ne "Batı Azerbaycan" dediğini iddia eden Paşinyan bunun barışa çok yakın bir zamanda söylenmesinin samimiyeti sorgulattığını ifade etmiştir. Paşinyan Ermenistan’ın barış gündemine olan bağlılığını koruduğunu ve önümüzdeki aylarda Azerbaycan ile Brüksel görüşmelerinde mutabakata varılan aşağıdaki üç ilkeye dayalı bir barış anlaşması imzalamayı umduklarını da ifade etmiş bu ilkeleri şöyle sıralamıştır:

1 No'lu İlke: Ermenistan'ın topraklarının 29.800 kilometrekare, Azerbaycan'ın topraklarının ise 86.600 kilometrekare olduğu anlayışına dayanarak, Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tam olarak tanırlar.

2 numaralı ilke: Ermenistan ve Azerbaycan Alma-Ata Bildirgesi/1991'e koşulsuz bağlılıklarını teyit ediyor.

İlke 3: Bölgedeki ulaşım ve ekonomik bağlantıların engelini kaldırmaya yönelik gelecekteki ulaşım düzenlemeleri, tüm ülkelerin egemenliği, yargı yetkisi, karşılıklılık ve eşitliği ilkelerine saygı duyacaktır.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 12.11.2023 16:15:51 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM