21.10.2023-27.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

23.10.2023

Azerbaycan-Türkiye askeri tatbikatı ilk kez Karabağ ve Nahçıvan’da başladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Basın Servisi, Karabağ ve Nahçıvan’da ilk kez Azerbaycan-Türkiye ortak askeri tatbikatlarının başladığını, tatbikatlara Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün adının verildiğini, iki ülke ordusunun modern savaş yöntemlerini göz önünde bulundurarak birlik kollarının uyumunu denediğini bildirdi.

“Azerbaycan Ordusu ve Türkiye Silahlı Kuvvetleri askerlerinin katılımıyla “Mustafa Kemal Atatürk-2023” ortak taktik tatbikatı başladı. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve kurtarılmış bölgeler (Karabağ ve Zengezur bölgeleri) dâhil olmak üzere ülkemizin farklı istikametlerinde düzenlenen ortak taktik tatbikatlara her iki ülkenin farklı birliklerinden toplam 3.000’e yakın personel, 130 adet zırhlı araç, 100'e yakın topçu silahı, 20'den fazla havacılık ve uçuş aracı, mühendislik ekipmanları ve küçük botlar katılıyor.”

Basın servisine göre, modern savaş yöntemlerinin kullanıldığı tatbikatlar, topçu, havacılık ve diğer birlik türlerinin savaş operasyonlarında kullanımı, etkileşimlerinin organizasyonu, nehirler üzerinde duba köprülerin inşası ve paraşütçülerin koşullu düşmanın derinliğine indirilmesi gibi çeşitli görevleri yerine getiriyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.

24.10.2023

Rusya tahıl anlaşmasına ilişkin diyaloğun yeniden başlatılması için herhangi bir ön koşul görmüyor.

Abramçenko, Rusya’nın tahıl anlaşması olmadan ihracat sorununu çözdüğünü söyledi. Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramçenko gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın tahıl anlaşmasına ilişkin müzakerelerin yeniden başlatılması için herhangi bir ön koşul görmediğini, yerli tarımsal sanayi ürünlerinin zaten başka kanallardan ihraç edildiğini söyledi: “Hayır, burada Rus tarafı için hiçbir başarı yok. Müzakere sürecinin yeniden başlaması söz konusu değil” diyerek tahıl anlaşmasına ilişkin durumu yorumladı. Başbakan yardımcısı sözlerine “ancak ona göre Rusya tarımsal ihracatını organize etme sorunlarını bu kanal olmadan da çözebilir. Tarımsal ihracatını organize etmenin başka yolları da var. Hem fiyat hem de hacim açısından pozisyonlar bu sorunları tamamen çözdüğümüzü gösteriyor. Tahıl anlaşması, ürünlerimizin gerçekleştirilmesi için tek kanal, bir koridor değildir” diye ekledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

24.10.2023

Kremlin, Putin ve Erdoğan’ın Orta Doğu’ya ilişkin görüşmesinin ayrıntılarını açıkladı

Putin ve Erdoğan Orta Doğu’da artan can kayıplarından duydukları endişeyi dile getirdi.

Kremlin basın servisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye lideri Recep Erdoğan’ın bir telefon görüşmesi sırasında Orta Doğu’daki krizi ele almaya devam ettiklerini bildirdi.

Açıklamada, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki olağan telefon görüşmesinde, Orta Doğu’daki akut kriz durumunu ele almaya devam ettiler” denildi.

Liderler ayrıca Gazze Şeridi’nde artan sivil kayıplar ve insani durumun feci şekilde kötüleşmesinden duydukları derin endişeyi dile getirdiler. Yerleşim bölgelerine, dini ve sosyal tesislere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu vurguladılar.

Ayrıca, Rus tarafının BM Güvenlik Konseyi aracılığıyla yürüttüğü aktif çabalar ve Türkiye’nin akan kanın durdurulması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için attığı siyasi ve diplomatik adımlar gözden geçirilmiştir.

Ayrıca Rusya ve Türkiye liderleri, iki ülkenin Orta Doğu ihtilafına ilişkin pozisyonlarının pratikte örtüştüğünü vurguladılar.

Ayrıntılı bilgi için bk.

24.10.2023

Rus barış gücü askerleri Karabağ’da güvenli hareket için yedi kontrol noktası kurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı bültenine göre, Rus barış gücü askerleri yollarda güvenli hareketin sağlanması için Dağlık Karabağ’da ikisi Azerbaycan’la ortak olmak üzere altı kontrol noktası kurdu.

“Dağlık Karabağ’da yollarda güvenli hareketin sağlanması için ikisi Azerbaycan tarafıyla ortak olmak üzere altı kontrol noktası kuruldu. Rus barış gücü askerlerinin de katılımıyla Karabağ yerleşimlerine elektrik ve gaz tedarikinin yeniden sağlanması için çalışmalar devam ediyor” denildi. Rus barış gücü birliğinin 19 Eylül’den bu yana Askeran, Mardakert, Martuni ve Şuşa bölgelerinde Rus barış güçlerine ait sekiz gözlem ve 16 geçici gözlem noktasını kapattığı belirtildi.

Rus barış gücü birliğinin sorumluluk bölgesinde ateşkes rejimine yönelik herhangi bir ihlalin kaydedilmediği belirtildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

25.10.2023

Paşinyan: Ermenistan Rus askeri üssünün çekilmesini tartışmıyor.

Başbakan Nikol Paşinyan, The Wall Street Journal’a verdiği mülakatta Ermenistan’ın Rus askeri üssünü geri çekmeyi tartışmadığını söyledi.

Bugün erken saatlerde The Wall Street Journal, Paşinyan’ın Rus askerlerinin ülkedeki varlığının hiçbir avantajını görmediğini bildirdi. Basında yer alan haberlere göre Paşinyan ayrıca Moskova’nın “müttefiklik taahhütlerini yerine getirememesi” ve Dağlık Karabağ’da yaşanan son olayların Ermenistan’ın güvenlik ilişkilerini çeşitlendirmesi gerektiğine karar vermesine yol açması nedeniyle Erivan’ın yeni ortaklar aradığını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

25.10.2023

Putin, Rus toplumunu bölmek isteyen güçlerin stratejisini açıkladı.

Putin: Yabancı ülkeler Rus toplumunu bölmek için yalan ve provokasyonlara başvuracak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus toplumunu zayıflatmak ve bölmek isteyen güçlerin yalanları, provokasyonları, dış ve iç nedenleri kullanacağını söyledi. Dini liderlerle bir araya gelen Devlet Başkanı, Batı’nın ivme kazanan çok kutuplu dünya düzeni oluşum sürecinden endişe duyduğunu belirtti. Batılı ülkelerin egemen devletlerin gelişimini engellemek ve dünya toplumunu bölmek için İslamofobi, antisemitizm ve Rus düşmanlığını kullandıklarını dile getirdi.

Putin, yıkıcı güçlerin “şiddet ve nefret salgınının sadece Orta Doğu’ya değil diğer bölgelere de yayılmasından faydalandığını, böylece Avrasya’daki eski sıcak noktaların daha akut hale geldiğini ve yenilerinin ortaya çıktığını” sözlerine ekledi. “Büyük ölçüde Ortadoğu’daki çatışmayı yürüten, milliyetçiliği ve tüm dünyaya karşı dini hoşgörüsüzlüğü körükleyen, kışkırtan bu güçler, elbette ülkemize yönelik düşmanca hedeflerini de sürdürmektedir. Bu hedefler bazı (devletlerin) yönetici çevreleri tarafından açıkça ilan ediliyor” dedi. Rus lider böyle bir stratejide “yeni bir şey” olmadığını kaydetti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

25.10.2023

Putin: Orta Doğu’daki olaylar insani bir felakettir.

RİA Novosti’nin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Orta Doğu’daki mevcut durumu insani bir felaket olarak nitelendirdi. Putin dini örgütlerin liderleriyle yaptığı toplantıda “Bizim için (7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen büyük füze saldırısının) açık sonucu, masum insanların başkaları tarafından işlenen suçlardan sorumlu tutulmaması gerektiğidir.(…) Yüz binlerce insan barınaksız, yiyeceksiz, susuz ve tıbbi bakımsız kaldı - bu gerçek bir insani felakettir” dedi.

Rus lider, Moskova’nın Filistin-İsrail çatışma bölgesinde olup bitenleri yakından izlediğini belirtti. “Sizinle Orta Doğu’da, dünyanın diğer bazı bölgelerinde ama öncelikle tabii ki Orta Doğu’da yaşanan olaylar hakkında konuşmak istiyorum. Çünkü bu bizi ilgilendiriyor. Hristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler ve dünyanın en büyük geleneksel dinlerinin mensupları için kutsal bir öneme sahip olan kutsal topraklardaki trajik durumu hepimiz kaygıyla ve yüreklerimizde acıyla takip ediyoruz. Filistin-İsrail çatışmasının yeni bir raundu şimdiden binlerce cana mal oldu” dedi.

Rusya’nın uluslararası terörizmin ne olduğunu ilk elden bildiğini ve bununla mücadele ederken uğradığı “yeri doldurulamaz kayıpların acısını her zaman hissedeceğini” vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

26.10.2023

Peskov: Paşinyan’ın The Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda tam olarak neden bahsettiğini anlamamız gerekiyor.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Ermenistan ve Azerbaycan’ın bir barış anlaşmasına varmasına yardımcı olmak için girişimlerde bulunmaya devam ettiğini, bunun bölgedeki durumu istikrara kavuşturmak için gerekli olduğunu söyledi.

“Elbette Bakü ve Erivan’ın bir barış anlaşmasına varmalarına yardımcı olmak için çabalar devam ediyor. Bölgedeki durumu istikrara kavuşturmak ve tüm bölgede daha olumlu ve yapıcı bir yaşam seviyesine ulaşmak için bu gerekli” diyen Peskov, Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan’ın The Wall Street Journal’a verdiği röportajda yaptığı açıklamalarla ilgili bir soruya da yanıt verdi. Peskov ayrıca Kremlin’in “Wall Street Journal’ı birincil kaynak olarak alma eğiliminde olmadığını”, bu nedenle konuyla ilgili tüm bilgileri Ermeni temsilcilerle yapılacak bir toplantı sırasında almayı beklediklerini kaydetti. “Tabii ki Rusya ve Ermenistan’ın gazeteler, özellikle de Wall Street Journal aracılığıyla iletişim kurması uygun değil” diyen Peskov, Rusya’nın Ermeni dostlarıyla diyalogunda çok geniş bir gündemi olduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

26.10.2023

Rusya İstanbul Başkonsolosluğu vatandaşlık başvurularını askıya aldı.

Diplomatik misyondan RİA Novosti’ye yapılan açıklamaya göre, Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu Perşembe gününden itibaren Rus vatandaşlığına kabul ve vatandaşlıktan çıkarılma dâhil olmak üzere bir dizi işlemin kaydını askıya aldı.

Konsolosluktan yapılan açıklamada, “26 Ekim 2023 tarihinden bu yana, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Rus vatandaşlığına kabul veya Rus vatandaşlığından çıkma, çocuklarda doğumda Rus vatandaşlığının belgelendirilmesi ve Rus vatandaşlarının yabancı bir devletin vatandaşlığını kazanmasına ilişkin bildirimlerin alınması için yeni başvuruların kaydını geçici olarak askıya almıştır” denildi. Diplomatlar, kayıtların yeniden başlatılmasının ayrıca duyurulacağını belirtti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

26.10.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan ve Azerbaycan heyetlerini kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, siyasi irade olması halinde Moskova’nın Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarını üçlü bir zirvede bir araya getirmeye hazır olduğunu söyledi. Perşembe günü düzenlenen bir brifingde konuşan Zaharova, “Eğer siyasi irade varsa, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarını tam teşekküllü bir üçlü zirveye ulaşma umuduyla Rusya platformunda kabul etmeye hazırız” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 29.10.2023 17:41:37 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM