02.09.2023-08.09.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

07.09.2023

Azerbaycan’ın Ermenistan Sınırına Asker Yığdığı İddiası

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güney Kafkasya'daki askeri-siyasi durumun kötüleştiğini belirterek, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ temas hattı ve Ermenistan-Azerbaycan sınırı boyunca asker yığdığı iddialarında bulunmuştur. 1 Eylül'de Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin Ermenistan topraklarına karşı provokasyon gerçekleştirdiğini ve bunun sonucunda Savunma Bakanlığı'na bağlı 3 askerin öldürüldüğünü iddia etmiştir.

Azerbaycan’ın Laçin Koridorunu hukuka aykırı bir şekilde engellediğini iddia eden Paşinyan, BM Güvenlik Konseyi ülkelerinin, Güney Kafkasya'da yeni bir çatışmanın önlenmesi için ciddi tedbirler almak zorunda olduğunu söylemiştir.

Bunlarla birlikte Ermenistan’ın şu ana kadar yapılan anlaşmalara bağlılığını vurguladığını belirterek, Azerbaycan ile barış ve ilişkilerin çözümüne yönelik bir anlaşma imzalamak istediklerini sözlerine eklemiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.

7.09.2023

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın Azerbaycan Açıklaması

Ermenistan Dışişleri Bakanlığında yayınlanan duyuruya göre; Ermenistan'ın Azerbaycan'dan herhangi bir toprak iddiası olmadığı ve Azerbaycan'dan da aynısını bekledikleri belirtilmiştir. Ermenistan’ın askeri gerilimi tırmandırmaya çalışmadığı, etkili mekanizmaların devreye sokulmasını tartışmaya hazır oldukları dışişleri bakanlığı tarafından açıklanmış, Azerbaycan ile barış ve ilişkileri düzenleme konusunda aktif çaba göstermeye hazır olduklarını belirten Ermenistan, Laçin Koridoru ve Dağlık Karabağ bölgesindeki durumun ise bu barışa katkı sağlamadığı iddia etmektedir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.

09.09.2023

Karabağ Bölgesinde Gerçekleştirilen Sözde Seçim

Sözde cumhurbaşkanı Araik Harutyunyan’ın, 31 Ağustos'ta istifasını açıklaması üzerine Dağlık Karabağ bölgesinde gerçekleştirilen sözde seçimde Samvel Şahramanyan’ın cumhurbaşkanı seçildiği Ermeni basınına yansımaktadır.

Basına yansıyan haberlerde görülmektedir ki AB, Dağlık Karabağ bölgesindeki sözde seçimleri tanımamaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bk.

Ayrıntılı bilgi için bk.

9.09.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Moskova'daki Ermenistan büyükelçisine protesto notası

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın Rusya büyükelçisine bir protesto notası gönderdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan’ın son günlerde attığı bazı adımlardan rahatsızlık duyduğunu belirtmiştir. Ermenistan Başbakanının eşinin Kiev’i ziyaret etmesi, ABD ile kendi topraklarında ortak tatbikat düzenleyecek olması, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü'nün onay sürecinin başlatılması ise bu adımlara örnek olarak verilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 15.09.2023 08:26:30 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM