03.06.2023 - 09.06.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

06.08.2023

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’yı Ziyaret Etti

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, 8 Haziran'da Roma’da Quirinal Sarayı’nda bir araya geldi. İtalya Cumhurbaşkanı, Yeni Özbekistan’daki reformlara verdiği desteği yineledi ve ülkenin Orta Asya bölgesinde istikrar ve refahı sağlama çabalarını takdirle karşıladığını belirtti. Devlet başkanları bu görüşmesinde ekonomik işbirliği konularını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanları iki gün önce düzenlenen iki ülke arasında 9 milyar avroyu aşan anlaşmaların imzalanmasıyla sonuçlanan iş forumunun sonuçlarını memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler. Ayrıca iki ülke arasında Özbekistan’ın kültürel ve tarihi mirasının İtalya’da sergilenmesi için anlaşmaya varıldı. Bunların yanında bu görüşmede, eğitim, arkeoloji ve çevresel sorunlar alanında işbirliği olasılıkları ayrıntılı olarak görüşüldü.

İki ülke liderleri, Afganistan’daki durum başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmenin sonunda Şevket Mirziyoyev, Sergio Mattarella’yı Özbekistan’a davet etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.06.2023

Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Üyeleri Semerkant’ta Bir Araya Geldi

Türk devletlerinin bir kuruluşu olan Türk Dünyası Üniversiteler Birliği’nin (TÜRKÜNİB) özel toplantısı Semerkant'ta bulunan İpek Yolu Uluslararası Turizm ve Kültürel Miras Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

İpek Yolu Uluslararası Turizm Üniversitesi rektörü Aziz Abduhakimov, “Türk Dünyası Üniversiteler Birliği Konseyi 2013 yılında kurulmuş olmasına rağmen şu anda Kazakistan, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Macaristan’dan 40’tan fazla üyesi bulunuyor.” dedi.

Etkinlikte akademik işbirliğinin genişletilmesi ve güçlendirilmesi, deneyim ve bilgi alışverişi ile ortak eğitim ve araştırma programlarının geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulunuldu. 

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Saadi Jafarov, “Türk Dünyası Üniversiteler Birliği üyesi yükseköğretim kurumlarında genel eğitim standartlarının geliştirilmesini amaçladık” dedi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Muhittin Şimşek, “Türk Dünyası Üniversiteler Birliği, karşılıklı işbirliğimizi daha da geliştirmek için büyük bir fırsattır” ifadelerini kullandı.

Konferansta Türk Devletleri Teşkilatı Türk Dünyası Üniversiteler Birliği üyeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, eğitim ve bilimsel araştırmaların geliştirilmesine ilişkin konular ele alındı. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 12.06.2023 11:44:18 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM