28.10.2023-03.11.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

28.10.2023

Lavrov ve Bayramov Bakü ve Erivan’ın ilişkileri normalleştirmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov yaptıkları telefon görüşmesinde Erivan ve Bakü arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini teyit ettiler.

İki bakan arasında Cumartesi günü gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin, bir barış anlaşmasının hazırlanması, ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması ve Ermenistan-Azerbaycan sınırının belirlenmesi de dâhil olmak üzere 2020-2022 yıllarında en üst düzeyde bir dizi üçlü anlaşma temelinde normalleştirilmesine yönelik çabaların artırılması ihtiyacı teyit edildi” denildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

30.10.2023

Paşinyan Azerbaycan ile barış için koşullar sıraladı.

Paşinyan: Üç ilkeye uyulması halinde Bakü ile barış anlaşması mümkün

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan ve Bakü arasında barışın sağlanmasının, tarafların üzerinde mutabık kaldığı üç ilkeye uyulması halinde mümkün olduğunu söyledi.

RİA Novosti’nin aktardığına göre, “Barış ve ilişkilerin çözümüne ilişkin anlaşmanın üç temel ilkesi üzerinde mutabakata varıldı ve taraflar üzerinde mutabakata varılan ilkelere bağlı kalmaya devam ederse, anlaşmanın imzalanması gerçekçi hale gelecektir” dedi.

Paşinyan ilk ilke olarak toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınmasını gösterdi. Burada taraflar şu göstergelerden hareket edecekler: Ermenistan’ın toprakları 29,800 kilometrekare, Azerbaycan’ınki ise 86,600 kilometrekare.

“Bu rakamların doğruluğunun bir eleştiri konusu haline geldiğini söylemek isterim. Ana fikir, tarafların etkilemediği kaynaklara başvurmak, bu rakamları temel almak ve daha sonraki görüşmeler ve anlaşmalar sırasında sınırın belirlenmesi ve sınırlandırılması olacağının farkına varmaktı.”

Paşinyan’a göre ikinci ilke, tarafların 1991 Alma-Ata Deklarasyonu temelinde sınırı belirleme konusunda anlaşmış olmalarıdır. Paşinyan, tarafların Sovyet cumhuriyetlerinin idari sınırlarının zaten ülkelerin devlet sınırları olduğu gerçeğinden hareket ettiklerini, bu nedenle dokunulmazlıklarının tanınması gerektiğini kaydetti.

Sputnik Azerbaycan, Ermenistan Başbakanı’nın vurguladığı üçüncü ilkenin, ülkelerin egemenliğine, yargı yetkisine ve yasalarına karşılıklı saygı temelinde tüm bölgesel iletişimin açılması olduğunu ekledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

01.11.2023

Türkiye Enerji Bakanlığı: Ankara Gazprom ile gaz ticaret platformunu görüşüyor.

Enerji Bakanı Alparlsan Bayraktar, Türkiye’nin gaz ticareti platformunu uluslararası düzeye taşımak için Gazprom ile görüştüğünü ve 2024 yılında gaz ticareti için elektronik bir platform üzerinde çalışmayı tamamlamayı beklediğini söyledi.

Bayraktar St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu’nda “Gaz ticareti için bir platform oluşturarak gaz piyasasında reform yapmaya çalışıyoruz, işlemler günlük olarak burada gerçekleştiriliyor. Bu yetkinliğimizi daha da geliştirmek, iyileştirmek ve bu girişimle uluslararası bir boyuta geçmek istiyoruz, bu nedenle şu anda Gazprom ile bu gaz ticareti platformu konusunda iletişim halindeyiz” dedi. Türkiye’nin nihai hedefinin rekabetçi bir ortam yaratmak olduğunu söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

02.11.2023

Kiev Ankara’dan Kırım heyetinin Türkiye ziyaretini açıklamasını talep etti.

Strana.ua haber ve analiz sitesinin bakanlık basın sözcüsü Oleh Nikolenko’dan aktardığına göre Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Yalta'dan bir heyetin Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler adlı uluslararası örgütün toplantısına katılması konusunda Türkiye’den açıklama talep etti: “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türk tarafından Yalta'daki Rus yönetiminin temsilcilerinin Türkiye ziyaretine ilişkin açıklama talep etmektedir.”

Gazeteye göre Rus ve Türk tarafları Yalta ile İstanbul belediyesi arasında kardeşlik ilişkileri kurulması olasılığını da görüştü.

Ayrıntılı bilgi için bk.

02.11.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Moskova, Erivan ve Bakü arasında bir toplantı düzenlemeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Perşembe günü düzenlediği brifingde, Rusya’nın yakın gelecekte Moskova’da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları arasında üçlü bir toplantı düzenlemeye hazır olduğunu söyledi.

Zaharova brifing sırasında “Yakın gelecekte Moskova’da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları arasında üçlü bir toplantı düzenlemeye hazırız” dedi.

Azerbaycan ve Ermenistan Başbakanları Ali Asadov ve Nikol Paşinyan’ın 27 Ekim’de Gürcistan’da gerçekleştirdikleri görüşmeye de değinen Zaharova, Moskova’nın “Bakü ve Erivan arasındaki gerginlik ve huzursuzluğun giderilmesine katkıda bulunacak her türlü teması” memnuniyetle karşıladığını vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 07.11.2023 12:08:37 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM