16.09.2023-22.09.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

22.09.2023

Karabağ’da silah ve mühimmat teslim ediyor

Çatışmaların durdurulması konusunda varılan anlaşmalara göre, Rus barış koruma birliklerinin arabuluculuğuyla, Rus askerlerinin gözetiminde Dağlık Karabağ’da silah ve mühimmat teslimi başladı. Ayrıca Karabağ'ın silahlı oluşumları varılan anlaşmalar çerçevesinde mevzilerini terk ediyor. Bugün itibarıyla 800'den fazla hafif silah, el bombası, havan, tanksavar güdümlü füze ve mobil uçaksavar füze sistemi teslim edildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

22.09.2023

Ermenistan Başbakanı, Dağlık Karabağ'da oluşan duruma değindi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ ile ilgili; “Dağlık Karabağ'daki ortaklarımızla sürekli temas halindeyiz. Bu sabah yaptığımız görüşmeler sonucunda durumun olumlu yönde değişeceğine dair hala bazı umutların bulunduğunu söyleyebiliriz. Yani Dağlık Karabağ yerleşim yerlerinde yaşayanların evlerine dönme konusunda bir fırsat yakalayabilecekleri ön görülüyor. Ama şunu da söylemek istiyorum, durum dinamik ve değişkendir.Bir kez daha hem yurttaşlarımızdan, hem de hükümet üyelerinden bunun dinamik bir süreç olduğunu dikkate almalarını rica ediyorum. Ayrıca yurttaşlarımızın Dağlık Karabağ'dan Ermenistan Cumhuriyeti'ne nakledilmesi ihtimaline ilişkin tutumumuzu bir kez daha açıklığa kavuşturmak istiyorum. Yurttaşlarımızın Dağlık Karabağ'da kalmasının imkansız olduğunun kaydedildiği, yani bu durumun devam edeceği şartlarda bunun olacağını tahmin ediyoruz. Bu durum için 40 binden fazla yer hazırlandı. Ayrıca kalacak yerlerin yanı sıra sağlık hizmetleri, yemek vb. konulara da bu anlamda hazır olduğumuzu kaydedebiliriz ve hazırlıklarımıza devam ediyoruz.

Ama "a" planımız Dağlık Karabağ'ın nüfusunu boşaltmak değildir, yani yurttaşlarımızı Dağlık Karabağ'dan tahliye etmek bizim "a" planımız değildir,

Elbette, diğer yandan, bilgi alanında Ermenistan Cumhuriyeti'ne karşı hibrit bir savaşın yürütüldüğünün de kaydedilmesi gerektiğini belirtmeden geçemeyeceğim.” açıklamasında bulunmuştur.

Ayrıntılı bilgi için bk.

22.09.2023

Ermenistan Dışişleri Bakanın BM Güvenlik Konseyi’ndeki Açıklamaları

BM Güvenlik Konseyi'nin Dağlık Karabağ meselesine ilişkin olağanüstü oturumunda, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan Dağlık Karabağ’daki son gelişmeler için  iyi planlanmış bir askeri saldırı iddiasında bulundu. Azerbaycan’ı 19 Eylül'de büyük çaplı bir saldırı daha başlatmak, üçlü deklarasyonu ve uluslararası hukuk normlarını ağır şekilde ihlal etmek ile suçlamış, sivil ve kritik altyapılara yönelik hedefli saldırılar nedeniyle nüfusun birbirinden koptuğunu iddia etmiştir. Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nı yeterli tepkileri zamanında vermemekle eleştirdiği görülmektedir. BM Güvenlik Konseyi'nin gerekli adımları atması gerektiğini söyleyen Mirzoyan, Dağlık Karabağ'daki Ermeni nüfusunun hakları ve güvenliği uluslararası düzeyde yeterince güvence altına alınmalı ve korunmalıdır demiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.

22.09.2023

Erivan sokaklarında protesto eylemleri ve miting

Muhalefet, Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifasını talep eden protestolarını sürdürüyor. Protestocular bu sabah sokakları kapatmış, akşam ise miting için toplamışlardır. Mitingin ardından yürüyüş düzenlenmiştir. İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı son verilere 98 kişi gözaltına alınmıştır. 

Ayrıntılı bilgi için bk.

21.09.2023

Ermenistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 32. yıl dönümü

Bugün Ermenistan Cumhuriyeti bağımsızlığının 32. yılını kutluyor. 21 Eylül 1991'de Ermenistan referandumla Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsız bir devlet oldu.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.09.2023

Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanlığı Açıklaması

Dağlık Karabağ’daki silahlı oluşumların dağıtılması ve tamamen silahsızlandırılması önerileri sonucunda , Dağlık Karabağ'da bulunan Rus barış gücü birliklerinin arabuluculuğuyla, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00'ten itibaren askeri operasyonların tamamen durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilmiştir. 

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.09.2023

Azerbaycan Dağlık Karabağ’da antiterör Operasyonu Başlattı

19 Eylül’de Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da başlattığı antiterör operasyonu hakkında Ermeni basını bazı konu başlıkları ile operasyon hakkında yayınlarda bulunmuştur. Bu haberlerde operasyon hakkında;

·           Operasyon Ermenistan halkına karşı girişilen bir hareket olarak değerlendirilmiş bununla ilgili Ermenistan’ın daha önce uluslararası toplumu uyardığı haberi yapılmıştır. (Ayrıntılı bilgi için bk.)

·           Dağlık Karabağ sözde Dışişleri Bakanlığı tarafından;  “Uluslararası toplumun Dağlık Karabağ ablukasını kaldıramaması Azerbaycan'ın saldırısına yeşil ışık yaktı” iddiasında bulunulmuştur. (Ayrıntılı bilgi için bk.)

·           Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı tarafından Dağlık Karabağ'da Ermenistan Silahlı Kuvvetleri birlikleri, askeri teçhizat ve personelini bulundurmadığı açıklaması yapılmıştır. (Ayrıntılı bilgi için bk.)

·           Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı konu hakkında “Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'a yönelik saldırganlığını kınıyoruz. Bu, Azerbaycan'ın Eylül ayında Dağlık Karabağ'a karşı başlattığı geniş çaplı güç kullanımının devamıdır. Sivil yerleşim yerleri, Hankendi şehri, diğer şehir ve köyler, "askeri tesislerin imhası" gibi bir bahaneyle Azerbaycan tarafından bombardımana maruz kalıyor” iddialarında bulunulmuştur. (Ayrıntılı bilgi için bk.)

·           Paşinyan’a karşı başlatılan eylemlere karşı Paşinyan; “ Bazı kişilerin, bazı güçlerin Ermenistan devletini saldırıya uğratmasına izin vermemeliyiz. Beklendiği gibi Ermenistan'da darbe çağrıları şimdiden farklı yerlerden duyuluyor. Ermenistan halkını duruma karşı soğukkanlılığı korumaya çağırıyorum. Dağlık Karabağ'a insani yardım sağlanması için gerekli tedbirler alınacak.  Provokasyonlara boyun eğmeyin, sakin olun, resmi haberleri takip edin” açıklamasında bulunmuştur. (Ayrıntılı bilgi için bk.)

·           Paşinyan’ın darbe çağrıları olduğunu açıklamasından sonra akşam saatlerinde kamusal düzeni bozduğu iddiasında bulunulan kişiler hakkında soruşturma ve tutuklama işlemleri başlatılmıştır. (Ayrıntılı bilgi için bk.)


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 02.10.2023 14:34:49 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM