25.03.2023 - 31.03.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

27.03.2023

RUSYA’DAN ERMENİSTAN'IN ROMA STATÜSÜNE KATILMA PLANLARINA ELEŞTİRİ

Lahey Mahkemesi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i tutuklama kararı arasında Ermenistan’ın Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü’ne katılma planı Rusya  Dış İşleri Bakanlığı tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

28.03.2023

ABD, AZERBAYCAN ORDUSUNUN HAREKETLERİNDEN DUYDUĞU ENDİŞEYİ DİLE GETİRDİ

ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kern Donfried, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile yaptığı telefon görüşmesinde Azerbaycan ordusunun hareketlerinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Armenpress'in haberine göre bu, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Baş Yardımcısı Vedant Patel tarafından duyuruldu. Patel, Donfried'in telefon görüşmesinde ABD'nin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış müzakerelerine olan bağlılığını vurguladığını da sözlerine ekledi. "Dışişleri Bakanı'nın defalarca söylediği gibi, doğrudan diyalog bu sorunu çözmenin ve kalıcı barışı sağlamanın anahtarıdır. Bu çatışmanın askeri çözümü yoktur. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki müzakereleri hem ikili formatta hem de ortaklarla ve çok taraflı kuruluşlar aracılığıyla kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

Karabağ bilgilendirme merkezinin Martın 25’inde raporladığına göre Azerbaycan askeri kuvvetleri 2020’nin 9 Kasımında üç taraflı açıklama (Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması’ndan bahsediliyor) ile üstlenilen sorumluluğu Martın 25’inde Şuşa ve Lisagor/Turşsu  bölgelerinde tekrar ihlal etti ve Karabağ Cumhuriyeti topraklarında kesin bir ilerleme sağladı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.03.2023

MOSKOVA, ERİVAN'IN KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI İLE İŞBİRLİĞİNE ZARAR VEREN TARTIŞMALARININ SONA ERMESİNİ BEKLİYOR

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin’in açıklamalarına göre; Moskova, Erivan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (CSTO) diğer üyeleriyle etkileşimindeki "zarar verici tartışmaların" sona ermesini ve bu bağlamda ortaya çıkan sorunların yapıcı bir şekilde çözülmesini bekliyor.

Galuzin, Başbakan Nikol Paşinyan'ın Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden ayrılmadığı, belki de Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün Ermenistan'dan ayrıldığı yönündeki açıklamasına atıfta bulunarak şunları söyledi: "Kimin nereden geldiği" konusundaki zararlı tartışmaların sona ereceğini ve örgüt çerçevesinde, örgütün gözlem misyonunun Ermenistan topraklarındaki yeri de dahil olmak üzere Erivan ile tüm etkileşim sorunlarının yapıcı ve karşılıklı yarar sağlayan bir şekilde çözüleceğini beklemekteyiz dedi.

İttifakın Ermenistan'ın güvenliğini sağlamak amacıyla Ermenistan-Azerbaycan sınırında bir CSTO misyonu konuşlandırmaya hazır olduğunu ve Konsey taslağında öngörülen Ermenistan'ı destekleme planını yineledi. Ermenistan ise CSTO'nun önce topraklarının Azerbaycan tarafından işgalini değerlendirmesini bekliyor. Paşinyan, aynı zamanda CSTO'nun isteyerek veya istemeyerek Ermenistan'dan ayrıldığını ve bunun "kendilerini endişelendirdiğini" vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

30.03.2023

ERMENİSTAN-YUNANİSTAN ARASINDA ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Yunanistan ve Ermenistan arsında yeni bir askeri işbirliği programı imzalanmıştır.  Ermenistan’ın Atina Büyükelçiliğinin aktardığına göre 2023 yılı "Yunanistan-Ermenistan Askeri İşbirliği Programı" 28 Martta iki ülke arasında imzalanmıştır. Antlaşma Yunanistan’ın müttefik ve dost ülkelerle işbirliğini arttırması kapsamında gerçekleşmiştir. Antlaşmayı imzalayanlar ise Ermenistan Savunma Bakanlığı Savunma Politikası ve Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Levon Ayvazyan ile Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı Genelkurmay Başkanlığı Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Vasilios Tsami’dir.

Antlaşmanın kapsamında yer alan iki ülke arasında gerçekleşecek ortak operasyonlar ise 15’i Yunanistan, 6’sı Ermenistan olmak üzere toplam 21 adet operasyonu içermektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

30.03.2023

LAÇİN KORİDORU GÜZERGAHI DEĞİŞİYOR

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Laçin Koridoru’nun güzergahının değişeceğini belirtti. 2022 Ağustos’ta Dağlık Karabağ ve Azerbaycan yetkilileri yeni bir yolun hizmete açılarak Laçin Koridorunun güzergahının değişmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. İlgili yolun henüz tam olarak hazır olmamasından dolayı geçici olarak belirlenen güzergah ise Kornidzor köprüsü üzerinden geçmektedir.  Bu yol Ermenistan ve Azerbaycan sınırlarından geçmektedir. Ağustos ayındaki anlaşmaya göre bu yolun 1 Nisan 2023 yılına kadar işletilmesi planlanıyordu.

Paşinyan; Kornidzor Köprüsünden sonra yolun sadece Ermenistan topraklarından devam edeceğini ve sınır muhafızlarının  Ermenistan devlet sınırını burada koruyacağını Azerbaycan tarafına bildirdiklerini ifade etmiştir.

Konuya Azerbaycan’ın yaklaşımını yapıcı bulmayarak aslında Ermeni pozisyonlarında bir değişiklik olmadığı vurgulanmıştır. Değişiklik  bu bölgedeki korumanın orduyla değil sınır muhafızları ile yapılacak olmasıdır.  Paşinyan ayrıca aynı uygulamanın Azerbaycan tarafında olması için onlara da teklif sunduklarını belirtmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 04.04.2023 17:46:18 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM