24.04.2023 - 28.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Hümeyra BOSTAN BERBER

Uluslararası Askeri Tarih Komisyonu Kongresi İstanbul’da!

Uluslararası Askeri Tarih Komisyonu'nun (ICMH) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği kongresinin 48.si İstanbul’da Milli Savunma Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenleniyor. “Savaş ve Şehir” temalı kongre, 3-8 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul'da Türk Askeri Tarih Komisyonu'nun himayesinde gerçekleşecek. Kongrenin teması “Savaş ve Şehir: Silahlı Çatışmaların Kentsel Mekân ve Nüfus Üzerindeki Etkileri” olacak.

Savaşların şehirler ve insanlar üzerindeki etkileri tarih boyunca hep değişim göstermiştir. Değişim yavaş olsa da 19. yüzyılda daha görünür ve hızlı hale gelmiştir zira bu dönemden sonra savaşlar daha karmaşık hale geldi. Bu değişimde hiç şüphesiz teknolojik gelişmelerin rolü büyüktür. William Lind savaşın değişen yüzünü dört kuşakta inceliyor. Bu dönemselleştirme, savaşın sadece evrimini değil, aynı zamanda insanlar ve şehirler üzerindeki etkisini de anlamak için önemlidir. İlk nesil, temel askeri teçhizat ve taktiklere dayalı eski savaşları ifade eder. Savaşlar genellikle askerleri etkilemiş, halk ve şehirler üzerindeki etkileri o dönemde sınırlı kalmıştır. Ancak savaş teknolojisindeki gelişmelerin ardından gelen ikinci nesil ile birlikte savaşların insanlar ve şehirler üzerindeki etkisi daha görünür olmaya başladı. Etkiyi artıran bir diğer önemli gelişme ise zorunlu askerlik oldu. Askerlik zorunlu hale geldikten sonra orduların sayısı ve ihtiyaçları arttı. Dolayısıyla toplumun her kesimi yeni düzenin baş aktörü haline geldi. Modern savaşlar olarak adlandırılan üçüncü ve dördüncü nesiller, İkinci Dünya Savaşı ile birlikte geldi. Hava gücü bu dönemlerde önem kazandı ve savaşı cephe hattının ötesine taşıdı. Siviller ve şehirler üzerindeki etkisi muazzam bir şekilde arttı. Halk ve şehirler, yıkıcı moral ve taktiklerle düşmanı etkisiz hale getirmek için askeri hedefler haline geldi. Modern savaşların bir diğer önemli özelliği de savaşların insanlar ve şehirler üzerindeki etkisini artıran bir başka faktör haline gelen konvansiyonel olmayan savaşlar oldu. Terörizm ve vekâlet savaşları, etkileri hiç bitmeyen savaşlara yol açtı. Artık sivil-asker ayrımı kalmadı, her yer savaş alanı sayılmaya başlandı.

Bu çerçevede kongreye aşağıdaki temalarda bildiriler kabul edilecektir:

- Antik Çağ’da savaş ve şehir

- Orta Çağ'da savaş ve şehir

- Modern zamanlarda savaş ve şehir

- Şehir kuşatmaları ve kuşatma savaşları

- Şehirde savaş / kentsel savaş

- Şehirler ve hava savaşı

- Devrim ve iç savaşlardaki şehirler

- Savaş ve sivil kent nüfusu

Başvuru şartları ve kongre hakkında detaylı bilgi hakkında tıklayınız. 

Başvuru şartları ve kongre hakkında detaylı bilgi hakkında tıklayınız. 

 

27.04.2023

İran, Rusya'ya Yardım için Hazar Denizi'nden Mühimmat Gönderdi

Wall Street Journal'ın 27 Nisan 2023 tarihli haberine göre İran, son altı ayda Hazar Denizi üzerinden Rusya'ya 300.000'den fazla top mermisi ve 1.000.000 mermilik mühimmat sevk etti.

Yetkililer, Rus gemilerinin Ukrayna'da savaşan birliklere ikmal yapmak için Hazar Denizi üzerinden büyük miktarda İran top mermisi ve diğer mühimmatları taşıdığını belirterek, bu durumun Moskova ile Tahran arasındaki iş birliğini bozmaya çalışan ABD ve müttefikleri için büyüyen bir zorluk meydana getirdiğini ifade etti.

İran, Rusya'ya silah göndermek için çoğunlukla kargo uçuşlarını kullandı. Bu Batılı ülkeler için neredeyse imkânsız ve Hazar Denizi'ndeki silah sevkiyatını engelleyebilmek için bölgedeki eski Sovyet cumhuriyetlerinin anlaşması gerekecek.

Haberin detayları için tıklayınız.

 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 01.05.2023 20:06:52 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM