21.10.2023-27.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

21.10.2023

Bakü'de düzenlenen "Neokolonyalizm: İnsan Hakları İhlali ve Adaletsizlik" konulu konferans yabancı medyanın ilgi odağında.

Anadolu Ajansı'nın Fransızca versiyonunda, "TRT World" ve "Haber Global" televizyon kanallarında, konferansa ilişkin haber ve gelişmeler, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın hitaben, etkinliğe katılanlara geniş bir şekilde yayınlandı. Haberde, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı - Cumhurbaşkanlığı Dış Politika İşleri Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev'in konuşmasında Fransa’nın işgal ettiği ve sömürgeleştirdiği ülkelerde insanlığa karşı işlediği suça ilişkin görüşlere yer verdi. Hacıyev, “bugün burada temsil edilen kişilerin bir kısmı çeşitli baskı ve ayrımcılığa, ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Bu kadar rahatsız edici ve tehlikeli eğilimlerle mücadele etmek zorunda kalan Fransız yetkililer, diğer ülkelere ders vermeye ve diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmeye çalışıyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

22.10.2023

"Mustafa Kemal Atatürk - 2023" ortak tatbikatının sonraki görevlerinin provası yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümüne adanan ortak tatbikat, 23-25 ​​Ekim tarihlerinde Bakü şehri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve kurtarılmış topraklarımız dahil olmak üzere çeşitli yönlerde gerçekleştirilecek.

Ayrıntılı bilgi için bk.

22.10.2023

Tahran'da 3+3 formatında toplantı yapılacak.

Azerbaycan, Türkiye, Rusya, İran ve Ermenistan dışişleri bakanları 23 Ekim'de Tahran'da bir araya gelecek. İran devlet haber ajansı İRNA'nın yayımladığı bilgiye göre, 3+3 formatında gerçekleştirilecek toplantıda Güney Kafkasya'daki durum ve karşılıklı iş birliği konuları ele alınacak.

Ayrıntılı bilgi için bk.

23.10.2023

Dışişleri Bakanlığı başkanlarının bir sonraki "3+3" formatındaki toplantısı gelecek yıl Türkiye'de yapılacak.

Temsilciler düzeyinde "3+3" formatındaki ilk toplantı Aralık 2021'de Moskova'da yapıldı. Moskova'da düzenlenen toplantıda, etkinliğin organizatörü olan Rus tarafı, bu formattaki pratik iş birliği projelerinin beklentilerine ilişkin görüşümüzü yansıtan bir belge sundu. Buna ekonomi, enerji, ticaret, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, doğal kaynaklar ve insani alan (eğitim, kültür ve turizm) dahildir. Sergey Lavrov’un açıklamasına göre: “taraflar, katılımcı ülkelerin her birinin, ulusal fikirlerini bahsettiğim doğrultuda formüle edecek özel bir temsilci ataması konusunda mutabakata vardı. Daha sonra tüm bu yönlendirmeler, ikinci toplantıya bakanlar düzeyinde ev sahipliği yapacak olan Türk meslektaşlarımız tarafından koordine edilecek. Bu toplantının önümüzdeki yılın ilk yarısında yapılması planlanıyor. Somut değerlendirmeler ve anlaşmalar bugün İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı tarafından açıklanacak."

Ayrıntılı bilgi için bk.

25.10.2023

Rusya Savunma Bakanlığı Karabağ'ın köy ve kasabalarını tarihi isimleriyle göstermeye başladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, 25 Ekim'den itibaren günlük bültenlerinde Karabağ Ekonomik Bölgesi'ndeki köy ve kasabaların adlarını Azerbaycan'ın tarihi adlarıyla değiştirdi. Bültende "Stepanakert" şehri de Hankendi olarak belirtiliyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.

27.10.2023

Azerbaycan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için bir barış platformu sunuyor.

Bu yıl, 16-19 Eylül tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 78. oturumu kapsamında "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) Eylem Hafta Sonu" ("SDG Eylem Hafta Sonu") gerçekleştirildi ve "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Zirvesi 2023" düzenlendi. Azerbaycan bu Zirveye katılmak için Dışişleri Bakanı başkanlığında bir heyet oluşturdu ve etkinlikte üst düzeyde temsil edildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirvede devlet ve hükümet başkanlarına özel bir çağrı yaptı. Konuşmasında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SDG1 - Yoksulluğu Sonlandırmak, SDG2 - Açlığı Sonlandırmak, SDG3 - İyi Sağlık ve Refah, SDG4 - Kalite) ilk beş hedefi olan "İnsanlar ve Gezegen için Kurtarma Planı"nın hazırlanmasına vurgu yaptı. Eğitime, SDG5 - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği) dikkat edilmesi ve önlemlerin uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Azerbaycan ise BM'nin aldığı kararları her zaman yakından takip ederek, bu kararlardan doğan tavsiye ve yükümlülüklerin ülke Anayasasına ve gerçeklerine uygun olarak uygulanmasında örnek bir devlet olarak hareket etmiştir.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 29.10.2023 17:25:52 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM