24.04.2023 - 28.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

24.04.2023

Rus Siyaset Bilimci: Karabağ'da Kontrol Noktası Kurulması Barış Planının Somutlaşmış Halidir

Etnik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi başkanı Rus siyaset bilimci Anton Bredih’in açıklamalarına göre: "Bu adım Rus barış güçleri ile kabul edildiyse, gerçekten çok iyi. Buna göre Rus ordusunun herhangi bir iddiası veya önlemi bulunmuyor. Eğer öyleyse, o zaman bu aynı zamanda barış planının somutlaşmış halidir. Bu adım, Moskova'nın arabuluculuğunda 2020'de imzalanan üçlü anlaşmaların doğal bir uygulamasıdır." "Ermeni tarafı bir kontrol noktası yapıyorsa, bıraksınlar yapsınlar. Böylece bölgedeki fiili güç dengesi üzerinde anlaşırlar. Aynı zamanda pratik adımlardan sonra enformasyon cephesinde ideolojik faaliyetlere başlayacaklar. Azerbaycan ve Türkiye bayraklarına yönelik birtakım konuşmalar, protestolar, mitingler, "Taşnaksutyun" eylemleri gibi provokasyonlar (Pazar günü Erivan'da yapılacak meşale yürüyüşünde Azerbaycan ve Türkiye bayraklarının yakılması planlanıyor) bekleniyor. Hiç şüphe yok ki Ermenistan Başbakanı Paşinyan, bunun Ermeni halkının zaferi olduğundan bahsetmeyecek, tam tersine kendini temize çıkaracak ve Azerbaycan tarafını suçlayacaktır. Ancak mevcut statükoyla fiilen barışıyor ve bu durumu bir takım askeri provokasyonlar düzeyine çıkarmayacak gibi görünüyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.04.2023

Kommersant, Azerbaycan, Karabağ'ın Tam Kontrolünü Ele Geçirmeye Yaklaşıyor

Kommersant gazetesinde yayınlanan "Ermenistan karakolun önündedir". "Azerbaycan Karabağ'ın kontrolünü tamamen ele geçirmeye yaklaşıyor" başlıklı makalede kontrol noktasının inşasının hem Erivan'da hem de Batı ve Rusya'da endişe yarattığı belirtiliyor. Ancak bu tür açıklamalar Bakü üzerinde ciddi bir etki yaratmadığından bahsedilmektedir. Yazıya göre; bu tür olaylar yasaldır. Ona göre Bakü'yü mutsuz eden şey, Kasım 2020'de üçlü açıklamanın imzalanmasından bu yana Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırın sınırlandırılması ve iletişim sorunlarının (Nahçıvan'a bir koridor açılması ilke sorunu dahil) devam etmiş olmasıdır. Yayının muhabiri, "Bu nedenle olabildiğince baskı uyguluyorlar" dedi. Dolayısıyla kontrol noktası kurulmasına ilişkin durum, Azerbaycan'ın güç kullanarak çıkarlarını güvence altına alabileceğini ve bunun ciddi sonuçlara yol açmayacağını göstermektedir. Erivan'ın tek çaresi, uluslararası toplumlara açıklamalar ve çağrılarda bulunmaktır. Ancak büyük oyuncular bu durumla ilgili endişeleri hakkında sadece genel açıklamalar yapmakla yetiniyor."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.04.2023

Dışişleri Bakanlığı: Erivan'da "Nemesis" Terör Operasyonuna Adanan Anıtın Açılışını Şiddetle Kınıyoruz

"Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'ni ve Osmanlı devlet görevlilerini hedef alan "Nemesis" terör operasyonu sırasında, 1920-1922 yıllarında olan Osmanlı Devleti'nin ileri gelenleriyle birlikte, Azerbaycan'ın eski Başbakanı ve Devlet Başkan Yardımcısı Fethali Han Hoyski, Azerbaycan Parlamentosu eski İçişleri Bakanı Hasan Bey Ağayev, Azerbaycan eski İçişleri Bakanı Behbud Han Cavanşir ve Azerbaycan eski Başbakanı Nasib Bey Yusifbeyli öldürüldü. Ermenistan'da devlet politikası düzeyinde teşvik edilen terörün, ASALA'nın ve diğer Ermeni terör örgütlerinin 1970-1980 yıllarında dünyanın 22 ülkesinde 235'ten fazla terör eylemi gerçekleştirdikleri ve 24 Türk diplomatını öldürdüğü herkes tarafından bilinmektedir. "1980'lerin sonundan bu yana Ermenistan, metro ve otobüslerin bombalanması da dahil olmak üzere Azerbaycan'a karşı yaklaşık 30 büyük çaplı terör eylemi gerçekleştirdi ve sivil halk teröristler tarafından hedef alındı."

Bu anıtın Ermenistan'ın ilgili devlet kurumlarının izni ve onayı ile hazırlanması, ayrıca iktidar partisi üyesi Ermenistan belediye başkan yardımcısı ve diğer yetkililerin açılış törenine katılması, anıtın tanıtımıdır. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 25 Nisan'da "Nemesis" terör operasyonuna adanan anıtın açılışını şiddetle kınıyoruz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.04.2023

Azerbaycan-Balkan Ülkeleri İlişkilerinde Yeni Bir Sayfa

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Bulgaristan'a yaptığı iş ziyareti, Azerbaycan-Balkan ilişkilerinde yeni bir sayfa açtı ve Avrupa Birliği'nin enerji güvenliğinde Bakü'nün ağırlığının artırılmasına önemli bir katkı sağladı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bizzat ifade ettiği gibi: "Avrasya'nın enerji haritasını yeniden çiziyoruz." Görüşme ve imza törenlerinde Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Avrupa Birliği yetkililerinin davranışlarından da Azerbaycan'ı güvenilir bir ortak olarak kabul ettikleri ve bu süreçte Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yanında oldukları görüldü.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27.04.2023

Azerbaycan Büyükelçisi Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İle Görüştü

Büyükelçi Polad Bülbüloğlu, 27 Nisan'da Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Kaluzin ile bir araya geldi. Polad Bülbüloğlu, Azerbaycan'ın Laçın yolunun kullanımında şeffaflığın korunmasını sağlayacağını ve bu yolun vatandaş, mal ve araçlar olmak üzere 3 yöne yönelik olduğunu karşı tarafa bildirdi. Daha önce olduğu gibi, Rus barışı koruma birliğinin, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin ve insani yardım araçlarının Laçin yolundan geçişi için tam koşullar oluşturulacak ve diğer tüm insani meseleler çözülecektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

27.04.2023

Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan Tarafının Ermenilerle Diyaloğuna Üçüncü Şahısların Müdahalesi Kabul Edilemez

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada: "Ermenistan tarafı, asılsız açıklamalarda bulunmak yerine, geçen Aralık ayından bu yana reddettiği barış anlaşmasına ilişkin müzakerelerde sorumlu ve yapıcı bir yaklaşım sergilemeli, iletişimin açılması, güçlerinin Azerbaycan topraklarından tamamen çekilmesi ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine aykırı adımlar atılmasından kaçınılmasını talep ediyoruz" denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Paşinyan’ın açıklaması için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 01.05.2023 19:53:07 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM