25.03.2023-31.03.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

26.03.2023

Türkiye, Çin’in Ukrayna barış planının incelenmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Çin’in Ukrayna’daki ihtilafı çözme planının dikkatle incelenmesi gerektiğini dile getirdi. Kalın, Türkiye’nin başından beri dengeli bir savaş karşıtı politika izlediğini vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.03.2023

Kaynak, Rusya, Suriye, Türkiye ve İran dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirmeleri beklenen dörtlü görüşme konusunda tarih verdi.

Rusya Federasyonu, Suriye, Türkiye ve İran’ın dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü toplantısı 3 Nisan Pazartesi günü Moskova’da yapılacak. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan, görüşmenin önümüzdeki hafta Moskova’da yapılacağını dile getirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.03.2023

Erdoğan, Putin’in zengin ülkelere tahıl gönderme konusundaki memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in, en fakir Afrika ülkelerinin ilgili anlaşma kapsamında zengin Avrupalı ​​ülkelerden çok daha az tahıl alması durumundan memnun olmadığını söyledi. Rusya Federasyonu BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polinsky, Rusya’nın 18 Mart’ta “tahıl” anlaşmasını 60 gün süreyle uzattığını dile getirmişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20.03.2023

Rusya’nın Karabağ’daki sorumluluk bölgesinde ateşkes ihlal edildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rus barış güçlerinin sorumluluk bölgesindeki Dağlık Karabağ’da ateşkes rejiminin ihlali edildiği, can kaybının olmadığı bildirildi. Açıklamada; “Şuşa bölgesinde bir ateşkes rejimi ihlali kaydedildi. Olayda can kaybı olmadı. Rus Barış Gücü Birliği Komutanlığı Ermenistan ve Azerbaycan taraflarıyla birlikte bu konuyla ilgili soruşturma yürütüyor.” denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30.03.2023

Erdoğan: Ankara, nükleer santrallerini askıya alan AB ülkelerinin hatasını tekrarlamayacak.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın enerji krizi nedeniyle nükleer santrallerini durduran ve ardından yeniden başlatma kararı alan Avrupa ülkelerinin hatasını tekrarlamayacağını söyledi. Daha önce Erdoğan, 27 Nisan’da Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santraline nükleer yakıt sevkiyatının planlandığını söylemişti. Törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılacağına değindi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 30.03.2023

Erdoğan: Akkuyu Nükleer Santrali’nin açılışına Putin gelebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam ATV’de katıldığı televizyon programında, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin açılışına Rusya lideri Vladimir Putin’in katılabileceğini açıkladı. Erdoğan, santralin açılışına dair, “Nisan’ın 27’sinde bir ihtimal belki Sayın Putin de gelecek veya birlikte online sistemle bağlanacağız. Akkuyu’nun ilk adımını atacağız.” dedi. Türkiye’nin enerji sıkıntısına düşmemesi için nükleer enerjinin önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, Akkuyu’nun inşasının başarılı bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30.03.2023

Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin’in Türkiye’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne olası ziyareti hakkında konuştu.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yapacağı ziyaret veya video konferans etkinliğine katılım konusunda kesin bir karar alınmadığını dile getirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 27 Nisan’da ülkeye bir ziyaret olasılığını açıklamıştı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30.03.2023

Rusya Savunma Bakanlığı: Rus Silahlı Kuvvetleri, Donetsk yönünde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 340’tan fazla askeri imha etti.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Donetsk yönündeki “güney” birlikleri bir günde 340’tan fazla Ukrayna askeri ve paralı askerinin yanı sıra 24 teçhizatı imha etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30.03.2023

Sergey Lavrov 6-7 Nisan’da Türkiye’yi ziyaret edecek.

Sergey Lavrov 6-7 Nisan tarihlerinde ticaret ve enerji dâhil ikili konuları görüşmek üzere Türkiye’ye gelecek. Türkiye ziyaretinde Suriye ve Ukrayna’daki durum ile Transkafkasya’daki durumu görüşecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

31.03.2023

Türkiye: Avrupa doğalgaz krizine hazırlıksız.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Avrupa’nın gaz krizine hazırlıksız yakalandığını, sıvılaştırılmış doğal gaz kaynaklarının bu kadar artan talebi karşılayamadığını dile getirdi: “Avrupa doğalgaz krizine hazırlıksızdı. Avrupa sıvılaştırılmış doğalgaza geçerek alternatif arıyordu. Ama orada bile yetersiz kapasite ve terminal sayısı gibi sorunlar nedeniyle fiyatlar anormal bir şekilde yükseldi. Ülkeler birdenbire artan bu talebi karşılamaktan çok uzakta kaldılar.” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

31.03.2023

Putin, Dış Politika Konseptini onayladı.

Putin, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle yaptığı toplantıda, “Bugün, Rusya Federasyonu’nun güncellenmiş dış politika konseptinin onaylanmasına dair kararname tarafımca imzalanmıştır.” dedi. Putin’in ifadesine göre, güncellenen konsept, Rusya’nın orta ve uzun vadede atılacak adımlarının temelini oluşturacak ve aynı zamanda uluslararası ilişkiler alanında daha sonraki çalışmalar için sağlam bir doktrinsel dayanak olacaktır.

Dış politika konseptinin başlıca maddeleri kısaca şöyledir:

  • Rusya kendisini Batı’nın düşmanı olarak görmemekte ve kendisini Batı’dan izole etmemektedir. Batı’ya karşı düşmanca bir niyeti yoktur;
  • Rusya, kendisi ile çatışmanın yararlı olmayacağını ve eşitlik üstüne kurulu işbirliğine geri dönüleceğini ümit etmektedir;
  • Rusya, Washington’ın rotasını kendi güvenliği ve uluslararası barış için ana risk kaynağı olarak görmektedir;
  • Moskova, mütekabiliyet ilkesi temelinde tüm ülkeler için eşit güvenlik sağlamaya çalışmaktadır;
  • Çin ve Hindistan ile bağların ve koordinasyonun kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesi özellikle önemlidir;

Temel hedef, bölgeyi barışın, istikrarın ve refahın olduğu tek bir alan haline getirmektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 03.04.2023 13:00:09 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM