02.09.2023-08.09.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

02.09.2023

Azerbaycan'ın girişimiyle TDT üyesi ülkelerin devlet başkanlarının dış politika asistanları toplantısı İstanbul'da yapıldı.

2 Eylül'de Azerbaycan'ın girişimiyle İstanbul'da Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) üye ülkelerin devlet başkanlarının dış politika yardımcıları (danışmanları) arasında gayri resmi bir toplantı düzenlendi.

Toplantı, Türk Devletleri Teşkilatı'nın "Türk Dünyası Vizyonu-2040" ve "TDT 2022-2026 Stratejisi" çerçevesinde gelişen küresel ortamda Türk devletleri arasında daha derin iş birliğini teşvik etme taahhüdü doğrultusunda yapıcı diyalog ve stratejik planlama için bir platform görevi gördü.

Ayrıntılı bilgi için bk.

02.09.2023

Ateşkesin yeniden ihlali Ermenistan'ın saldırgan politikasının açık bir örneğidir.

Ermenistan'ın ateşkesi bozması ve mevzilerimize ateş açması Erivan'ın bir sonraki provokasyonudur ve amacı barış sürecini engellemek ve bölgedeki gerilimi artırmaktır. Azerbaycan'a karşı kullanabileceği tüm baskı araçlarını kaybeden ve ülkemize karşı uluslararası düzeyde yürüttüğü düşmanca politika boşa çıkan Ermenistan, her zamanki gibi silaha sarılıyor. Dünyanın dikkatini Azerbaycan'a çevirerek Karabağ sorununu gündemde tutmak istiyorlar. Ermeni devleti askerlerinin canı pahasına gerginlikten kazanç elde etme niyetinde.

Ayrıntılı bilgi için bk.

03.09.2023

"BBC, Ermeni ayrılıkçılığını desteklemeyi bırakmalı" - Basın Konseyi açıklaması.

Azerbaycan basın konseyi BBC’ye yönelik yaptığı açıklamada: “Son zamanlarda, BBC TV kanalı, Azerbaycan servisi de dahil olmak üzere, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkiler, Karabağ ekonomik bölgesinde Ermenilerin yaşadığı bölgedeki mevcut durum hakkında objektif olmayan materyaller yayınlıyor ve taraflı iddialarda bulunuyor. Azerbaycan. Bu materyallerde egemen topraklarımız olan Karabağ bölgesindeki Ermeni ayrılıkçıların propagandası yapılıyor ve onların "faaliyetleri" yasallaştırılmaya çalışılıyor. Bütün bunlar Azerbaycan halkında haklı kaygı ve memnuniyetsizliğe, öfke ve kızgınlığa neden oluyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

04.09.2023

Moskova, Nikol Paşinyan'ın açıklamalarından memnun değil.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Moskova, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın İtalyan medyasına verdiği röportajda yaptığı açıklamalardan "son derece rahatsız". Ajansın muhabiri şunları söyledi: "Ermenistan Başbakanı'nın İtalyan yayın organı La Repubblica'ya verdiği röportajda ifade ettiği görüşler ve Ermenistan Başbakanı'nın yorumları da dahil olmak üzere, Moskova Ermeni liderin son açıklamalarından son derece memnun değiller. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 31 Ağustos'ta yapılan açıklamalar üslup ve içerik açısından kabul edilemez buluyorlar" dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.09.2023

UNESCO Batı Azerbaycan Topluluğu'nun çağrısına olumlu yanıt verdi.

Batı Azerbaycan Topluluğu, UNESCO ile konu diyalogu kapsamında kuruluş yönetimine belirli konuları sunmuş ve kültürel miras alanında toplulukların uygun rolünü tanıyan uluslararası sözleşmeler uyarınca UNESCO'dan kapasite geliştirme alanında pratik yardım talep etmiştir. UNESCO yakın zamanda Topluluğa bir yanıt mektubu göndererek, Topluluğun kültürel mirasın korunması alanında çağrısı doğrultusunda uygun adımları atacağını belirterek, Topluluğun kapasite geliştirme alanında destek sağlama talebine olumlu yanıt verdi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.09.2023

Türkiye, Azerbaycan'a yeni askeri ataşe atadı.

Azerbaycan’da askeri ateşe olarak göreve başlayan Soner Oruçoğlu Türkiye'nin Azerbaycan Büyükelçisi Cahit Bağçı ile iki ülke arasındaki askeri ve savunma iş birliğini görüştü.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.09.2023

Rus uzmanlar Ermeni yetkililerin söylemlerini "tehlikeli" olarak nitelendirdi.

Uzman, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bir "yıldırım kalkanına" ihtiyacı olduğunu kaydetti. "Ermeni toplumunda kendisine karşı biriken negatif enerjiyi yönlendirmek istediği 'yıldırım kalkanı' Rusya formundadır" dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

06.09.2023

Ermenistan'ın barış sürecine yönelik provokasyonları Bulgar medyasında yankı buldu.

Bulgaristan haber ajansları, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 2 Eylül'deki provokatif açıklamasına, Ermenistan ve Ermeni diasporasının Azerbaycan'a yönelik çirkin propaganda kampanyasına ve sınır bölgelerinde artan silahlı provokasyonlara ilişkin bilgiler yayınladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

06.09.2023

Orhan Amaşov: Gıda meselesi Ermenistan ve Hankendi'deki ayrılıkçı rejim tarafından siyasallaştırılıyor.

Uzman hukukçu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Azerbaycan hükümeti, Ağdam yolu üzerinden Karabağ'daki Ermeni nüfusa gıda gönderilmesini teklif ediyor, bu rota Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Avrupa Birliği tarafından da destekleniyor. "Kendisini ciddi bir avukat olarak gören bir kişinin, kendisini sivil halkı fiziksel olarak yok etme niyetiyle suçlamadan önce bu önemli gerçekleri dikkate alması gerektiğini düşünüyorum. Bu çok ciddi bir suçlamadır ve gıda ürünlerini ulaştırmanın yolları varken yapılamaz çünkü bunlar çelişkili konulardır".

Ayrıntılı bilgi için bk.

08.09.2023

Ombudsman uluslararası konferansta Ermenistan'ın etnik temizlik politikasını anlattı.

Azerbaycan Cumhuriyeti İnsan Hakları Komiseri (ombudsman) Sabina Aliyeva açıklamasında Ermenistan'ın işgal ve etnik temizlik politikası sonucunda 30 yıl boyunca Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin işgal edildiğini, 1 milyondan fazla vatandaşımızın haklarının ağır şekilde ihlal edildiğini, mülteci ve yerinden edilmiş kişi olarak yaşadıklarını, Azerbaycan devletinin şu anda kaçkın ve göçkünlerin haklarını geri kazanmak için karmaşık önlemler uyguladığına dikkat çekti.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 15.09.2023 08:26:16 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM