29.04.2023 - 05.05.2023

Editör: Cafer MUSTAFALI

10.04.2023

Bayraktarlar İçin Uçak Gemisi: Türkiye Dünyanın İlk İnsansız Uçak Gemisine Sahip Olacak.

TCG Anadolu gemisi Türk ordusunun hizmetine verildikten sonra bu konu bütün dünyada olduğu gibi komşu ülkelerde de geniş müzakerelere yol açtı. Gürcistan’da askeri uzmanlar Türkiye’nin bu hamlesini “dünya askeri tarihinde yeni bir sayfa açılıyor” ifadeleriyle yorumladılar. Gürcü askeri gazeteci İrakli Aladashvili Türkiye’nin İHA uçak gemisi ile tamamen yeni bir silah türü geliştirdiğine ve dünya askeri sahasında yeni sayfa açtığına vurgu yaptı.

Türk donanmasındaki söz konusu gelişmenin uzak coğrafyalarda değil Gürcistan’ın yakın komşusu olan Türkiye’de gerçekleştiğine dikkat çeken Gürcü gazeteci, bu durumu Türkiye’nin denizlerdeki gücüne güç katacağı şeklinde şerh etti.

Aladashvili, TCG Anadolu Türk amiral gemisinin esas olarak denizde konuşlu; güvertesinden kalkış ve iniş yapabilen uzaktan kumandalı insansız hava araçlarını bünyesinde bulunduracak dünyanın ilk hafif sınıf uçak gemisi olduğunu söyledi. Ayrıca Türkiye ile ABD arasında kriz yaratan F-35 uçakları konusuna da değinen gazeteci “en ilginç şey ise Türklerin yanlışlıkla yeni bir savaş gemisi sınıfının “mucitleri” olmayı başarmalarıdır” cümlesine yer verdi.

TCG Anadolu gemisinin Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki çıkarlarını savunmakta önemli bir etken olduğuna vurgu yapan İrakli Aladashvili, olası bölgesel tesir ve tepkileri şu cümlelerle yorumladı:

“İsrail, kıyılarında Türk hafif uçak gemisinin izlerini görmekten pek memnun olmayacaksa da TCG Anadolu’nun Türkiye’nin elinde bulunması Yunanistan için bir sorun kaynağı olmalıdır…

Karadeniz’e gelince, Montrö Boğazlar Sözleşmesi uçak gemilerinin Karadeniz’e girişini yasaklıyor ama Türkler TCG Anadolu’yu bir hafif uçak gemisi olarak değil, evrensel bir çıkarma gemisi olduğunu ifade ederek Karadeniz’e sorunsuz yelken açabilirler…”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.05.2023 15:42:57 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM