08.04.2023 - 14.04.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

10.04.2023

Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri  ve İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri Görüştü

Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan ve İran İslam Cumhuriyeti Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Shamkhani bölgedeki güvenlik durumu ile ilgili görüştü. Görüşmede bölgedeki güvenlik durumu ele alındı. Ermenistan-İran ikili ilişkilerinin gündemine ve gelişmesine değinildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11 Nisan 2023

Ermenistan-Azerbaycan Silahlı Güçleri Arasında Çatışma

11 Nisan 2023 tarihinde Ermenistan-Azerbaycan silahlı güçleri arasında çatışma yaşandığı belirtildi. Ermenistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, İran insansız hava araçlarının Ermenistan tarafından kullanıldığı iddiasıyla ilgili Azerbaycan medyasında yayılan bilgilerin gerçeğe uymadığını belirtmiştir. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, uluslararası toplumu Bakü tarafının bölgedeki durumu daha fazla tırmandırılmasını engellemeye çağırmıştır.  Azerbaycan'ın Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik bir sonraki provokasyonunun önlenmesi gerektiği belirtilmiştir. 11 Nisan saat 16.00 sıralarında, Ermenistan Cumhuriyeti topraklarında, Tegh, Syunik Marz köyü bölgesinde, Azerbaycan silahlı kuvvetleri tarafından ateş açıldığı ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13 Nisan 2023

Paşinyan Teğ Köyünde Yaşananlar Hakkında Konuştu

Meclis oturumu sırasında Paşinyan Teğ köyünde yaşananlar hakkında konuşmuştur. Paşinyan  ifadelerinde “ Azerbaycan'ın söz konusu alandaki eylemlerinin provokatif olduğunu ve 6 Ekim 2022'de Prag'da ve 31 Ekim 2022'de Soçi'de yapılan görüşmeler sonucundaki açıklamalarla çeliştiğini kaydetmeliyim. Sınırlar hakkında AB'nin önceki gün verdiği ve 1991'deki sınır hattını vurgulayan mesajının önemli olduğunu düşünüyorum.21 Aralık 1991'de Alma-Ata beyannamesi ile devlet sınırına dönüştürülen Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC arasındaki mevcut idari sınırdan bahsediyoruz. AB bildirisinde, bu sınır çizgisine saygı gösterilmesi gerektiği belirtildi. İstikrarın garantisi olarak iki tarafın silahlı kuvvetlerinin bu sınırdan güvenli bir mesafeye çekilmesi gerekliliği vurgulanmaktadır. Ermenistan’ın 1991 Ermenistan-Azerbaycan sınır hattının tamamı boyunca böyle bir önlem almaya hazır olduğunu vurgulamayı gerekli görüyorum. 2021'den itibaren bu konuda hazır olduğumuzu ifade ediyoruz ve böyle bir eylem yukarıda bahsedilen Prag dörtlü ve Soçi üçlü anlaşmalarının mantığından kaynaklanmaktadır. Azerbaycan uluslararası platformlarda varılan anlaşmaları yerine getirmemektedir……" dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13 Nisan 2023

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve AGİT Dönem Başkanı Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani Bir Araya Geldi

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, AGİT Dönem Başkanı Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani ile 13 Nisan'da bir araya geldi.

İki ülke dışişleri bakanları basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mirzoyan konuşmasında özellikle şunları belirtmiştir:

"Sayın Bakanım, Sayın Osmani,

Sevgili iş arkadaşlarım,

AGİT Dönem Başkanı olarak Ermenistan'a yapacağınız ziyaret kapsamında Erivan'a bir kez daha hoş geldiniz diyorum… Ermenistan'a yapılan bu ziyaret, bölgedeki sorunları tartışmak, AGİT'in rolü ve müdahil olma olasılığını, yapıyla daha fazla işbirliği umutlarını vurgulamak için iyi bir fırsattır.

Ermenistan, AGİT ortaklarına bölgedeki güvenlik durumu, Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki ve Dağlık Karabağ çevresindeki gelişmeler hakkında her zaman güvenilir bilgiler sağlamaktadır. Bugünkü toplantıda, durumla ilgili son gelişmeleri değerlendirdik. Mayıs 2021'den bu yana Azerbaycan'ın Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemen topraklarına yönelik saldırı ve işgalinin sonuçlarını ve ayrıca Ermenistan Cumhuriyeti'nin Syunik Marz'a bağlı Tegh köyündeki Azerbaycan provokasyonu anlattım. Azerbaycan'ın saldırgan eylemlerinin AGİT değerlerinin ve Helsinki Nihai Senedi'nin bir dizi temel ilkesinin ağır ihlali olduğunu vurgulamalıyım.

…. Kanaatimce misyonun gözlemleri ve nihai raporu, Azerbaycan saldırganlığının sonucu olarak ortaya çıkan durum hakkında nesnel bir bilgi kaynağı olarak, tüm katılımcı devletlerin yanı sıra uluslararası toplumun diğer temsilcilerine sunulmalıdır.

……

Bildiğiniz gibi Azerbaycan’ın Uluslararası Adalet Divanı'nın 22 Şubat'ta aldığı hukuken bağlayıcı kararı ve uluslararası toplumun bu kararın uygulanmasını sağlama yönündeki açık talebini hiçe sayarak, Laçin Koridoru'nu hukuka aykırı bir şekilde bloke etmesinin dördüncü ayı. Azerbaycan, Laçin Koridoru'nu kapatarak, gözdağı vererek ve Dağlık Karabağ Ermenilerini evlerini terk etmeye zorlayan diğer eylemlerle, Dağlık Karabağ'da sistematik bir etnik temizlik politikası uygulamaya çalışıyor. 

Uluslararası Adalet Divanı'nın, Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmesi çerçevesinde Ermeni haklarının telafisi mümkün olmayan şekilde zarar görme tehlikesinin varlığını belgelediğini vurgulamak isterim.

Uluslararası insani yardım kuruluşlarının Dağlık Karabağ'a engelsiz girişi, Dağlık Karabağ'a ve Laçin Koridoru'na uluslararası bir araştırma heyetinin gönderilmesi, Azerbaycan tarafından düzenli olarak dolaşan yanlış tezlerin sona erdirilmesi, yaklaşmakta olan saldırganlığın önlenmesi, bölgede istikrarın sağlanması ve insanların acılarının sona erdirilmesi açısından büyük önem taşımanktadır.

Meslektaşımın dikkatini 9 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamanın diğer hükümlerinin Azerbaycan tarafından ihlal edildiğineçektim. Azerbaycan, rehin olarak tutulan tüm Ermeni savaş esirlerini ve sivilleri iade etmeyi reddediyor ve onlara karşı düzmece davalar yürütüyor.

Uluslararası hukukun temel ilkelerini açıkça hor gören Azerbaycan tarafı, yeni saldırı tehdidinde bulunarak ve bölgesel istikrarı ciddi şekilde tehlikeye atarak, kavgacı söylemini ve nefret söylemini sürdürüyor.

Ermenistan, 9 Kasım 2020 tarihli beyanname kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmede ve bölgede kapsamlı ve uzun vadeli istikrarın tesis edilmesi için çaba sarf etmede tutarlıdır.

….”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.04.2023

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın Özbekistan Ziyareti

14 Nisan 2022’de Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan,  BDT üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı çerçevesinde Özbekistan'a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Burada Ermenistan ve Rusya Dışişleri Bakanları Ararat Mirzoyan ile Sergey Lavrov arasında da bir görüşme gerçekleştiği belirtildi. Görüşmede bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunulduğu belirtildi. 2020-2022 Ermenistan-Azerbaycan anlaşmalarına uygun olarak uzalaşmanın sağlanması için çabaların yoğunlaştırılması ve daha fazla diplomatik temas sağlanması için anlaşmaya varıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.04.2023 15:43:28 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM