15.04.2023 - 24.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Hümeyra BOSTAN BERBER

Hindistan’da Babürlerin Tarihi Ders Kitaplarından Çıkartılıyor

 

Hindistan'da, tarihte ülkeyi yüzlerce yıl yönetmiş Türk kökenli bir hanedan olan Babürlerin tarihinin okul kitaplarından çıkartılması tartışma yarattı. 

Federal Eğitim Bakanlığı'na bağlı Ulusal Eğitim Konseyi yeni müfredatı belirlerken Covid salgını sonrasında öğrencilerin ders yükünü hafifletmek gerekçesiyle Babür tarihiyle ilgili bazı bölümleri ders kitaplarından çıkarmaya karar verdi.

12. sınıf ders kitabından çıkarılan kısım 'Krallar ve Kronikler: Babür Sarayları' başlığını taşıyor. 30 sayfalık bu bölümde Babür hanedanı döneminde saray düzeninin nasıl işlediği anlatılıyor. 

BBC News’in 21 Nisan 2023 tarihli haberine göre ülkede sağcı aktivist ve tarihçilerin çoğu Babürleri, Hint topraklarını yağmalayıp Hindu medeniyetine zarar vermiş yabancı işgalciler olarak niteliyor. Çok sayıda ders kitabına katkıda bulunmuş bir tarihçi olan Makhan Lal "Babür yönetimi Hindistan tarihinin en kanlı dönemlerinden biridir" diyor. Ayrıca bu bölümün kitaplardan çıkarılmasının doğru olduğunu çünkü tarihi bir değeri olmadığını söylüyor. 

Akademisyen Hilal Ahmed ise Babürler dönemine ait bölümlerin ders kitaplarından silinmesine yol açan tarihsel yaklaşımı bütün bir Hindistan tarihinin "biz ve ötekiler" gibi bir ikileme indirgenmesi olarak görüyor. Hanedanlar ve savaşların ötesinde, yönetim biçimleri, kültür, idari örgütlenme gibi birçok konunun işlenmesi gerektiğini çünkü tarihin, toplumun kendisini daha iyi anlamasını sağlayan bir çerçeve olduğunu söylüyor. "Dolayısıyla tarih öğretisinden bir şeyi keyfi olarak çıkardığınız ve onu bağlamından kopardığınız zaman, çarpıtmış da olursunuz" diyor.

Haberin detayları için bkz.

Hamburg Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Seminer Serisi

Alman Küresel ve Alan Araştırmaları Enstitüsü (GIGA), Hamburg ve Hamburg Devlet Halk Eğitimi Ajansı ile iş birliği içinde Hamburg Üniversitesi Türkiye-Avrupa Merkezi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı kapsamında bir seminer serisi düzenleniyor. Seminerler 5 Mart 2023 - 7 Mayıs 2023 tarihleri arasında Çarşamba günleri saat 18’de olacak.

Seminer serisi çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin yüz yıllık tarihinin ana konuları disiplinler arası bir bakış açısıyla güncel bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Seminerler Türkiye’nin dış politikasından siyasal sisteminin analizine, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin sonuçlarının değerlendirmesinden Türk yargı sistemine farklı konularda analizler içerecektir.

Seminer serisinin programı hakkında bilgi için bkz.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 27.04.2023 18:07:24 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM