06.05.2023 - 12.05.2023

Editör: Cafer MUSTAFALI

10.05.2023

Rusya, Gürcistan Vatandaşları İçin Vize Rejimini ve Direkt Uçuş Yasağını İptal Etti

Rusya, Gürcistan vatandaşları için vize rejimini ve direkt uçuş yasağını kaldırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu konuda ilgili kararnamesi 10 Mayıs tarihinde Kremlin’in resmi internet sitesinde yayınlandı. Gürcistan vatandaşlarına yönelik vizesiz rejim uygulaması 15 Mayıs tarihinde yürürlüğe girecek.

Kararnameye göre, “Gürcistan vatandaşları Rusya’ya vizesiz girebilecekler, ancak yine de çalışmak veya 90 günden fazla kalmak için vize gerekli olacak.”

Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, Rusya’nın Gürcistan vatandaşlarına yönelik vize rejimini iptal etmesine ve uçuş kısıtlamalarını kaldırmasına yönelik yaptığı açıklamada bunu “bir Rus provokasyonu” olarak değerlendirerek olumsuz tavır sergiledi. Gürcistan Cumhurbaşkanının aksine iktidar partisi yetkilileri ise söz konusu gelişmeyi olumlu bir adım olarak kıymetlendirdiler…

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.05.2022

Gürcistan ile Türkiye Arasındaki Ekonomik İlişkiler: 2022’nin Verileri

Gürcistan Ulusal İstatistik Servisi’nin verdiği bilgilere göre 2009 yılından bu yana Türkiye, Gürcistan’ın en büyük ticaret ortağı konumundadır.

Resmi verilere göre 2022 yılında Türkiye ile Gürcistan arasındaki ticaret hacmi 2,8 milyar ABD dolarını aşarak, Gürcistan’ın diğer tüm ticari ortaklarına göre en büyük göstergeye sahip olmuş. İthalat 2,4 milyar, ihracat ise 435,4 milyon dolar teşkil etmiş. 2022 yılında Türkiye’nin Gürcistan ile olan toplam ticaret cirosundaki payı yaklaşık %14,6 civarında olmuş.

Türk yatırımcılar 2022 yılına kadar Gürcistan’a toplamda 106,5 milyon ABD doları civarında yatırım yapmışlar. Gürcistan’a yabancı yatırım yapan ülkeler arasında ise Türkiye yedinci sırada yer almış…

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.05.2023

Tiflis’te “Haydar Aliyev-Gürcistan 100” Kitabının Tanıtımı Yapıldı

11 Mayıs 2023 tarihinde Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Azerbaycan Türkçesi ve Gürcüce yayınlanan “Haydar Aliyev-Gürcistan 100” kitabının tanıtımı yapıldı.

Haydar Aliyev’in doğumunun 100’cü yılına ithaf edilen kitabın tanıtım törenine Azerbaycan’ın Tiflis Büyükelçisi Faik Kuliyev, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay ve Gürcistan Parlamentosunun temsilcileri katıldı…

Törende söz alan Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, Türk dünyasının büyük şahsiyeti ve devlet adamı olan Haydar Aliyev’in 100. yıldönümünü harika bir bayram olarak kutlandığını ifade ederek şu cümlelere yer verdi: “Haydar Aliyev’in adı yüzyıllarca halkımızın hafızasından silinmeyecek ve her zaman saygıyla anılacaktır. Haydar Aliyev’in siyasi mirası, gelecek nesiller için gerçek bir örnek olarak kalacaktır.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 14.05.2023 22:50:13 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM