20.05.2023 - 26.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

20.05.2023

Brüksel Görüşmesinde Bir Takım Önemli Hususlar Bir Kez Daha Azerbaycan Lehine Yansıdı.

Siyaset Bilimci Amid Aliyev’e göre: Görüşmenin ardından Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in yaptığı açıklamada, Zangezur koridoru boyunca demiryolu hattının açılmasının önemine de vurgu yapıldı. Bu, Azerbaycan'ın iletişimin açılmasına ilişkin üçlü bildirisinde yansıtılan maddenin uygulanması anlamına gelir. Horadiz-Ağbend demiryolunun Azerbaycan topraklarındaki kısmının tamamen hazır olması, bu konunun yakında çözüleceğini gösteriyor. Bununla birlikte Zangezur Koridoru konusu Avrupa platformunda bir kez daha onayını bulmuş oldu. Aynı zamanda insani sorunların çözümü de görüşmede ana tartışma konularından biri oldu. Tutukluların iadesi ve mayınlı bölgelerin haritasının sunulması gibi önemli noktalar Ermeni tarafına bir kez daha hatırlatıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

22.05.2023

Yegane Haciyeva: Brüksel Görüşmesinde Ermenistan, Karabağ da Dahil Olmak Üzere Azerbaycan'ın Toprak Bütünlüğünü Tanıdı Diyerek Fransa’nın Bölgedeki Rolünü Değerlendirdi.

Genç Demokratlar Halk Birliği Enstitüsü başkanı siyaset bilimci Yegane Haciyeva’ya göre: Ermeni provokasyonlarının ardından Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan ile Fransa Savunma Bakan Yardımcısı Sebastien Lecornu'nun görüşmesinde Azerbaycan sınırında yaşananlar ele alındı. Aynı zamanda mevcut durum ve askeri potansiyelin artırılması için Ermenistan'a heyet gönderilmesi kararlaştırıldı. Bundan önce Emmanuel Macron, Nikol Paşinyan ile yaptığı görüşmede, Fransa'nın Ermenistan ile Azerbaycan arasında barışın yeniden sağlanmasına ve diyaloğun geliştirilmesine yardımcı olacağını ve kesinlikle bölgeye geri döneceğini söyledi. Kısacası Ermenistan'ın Fransa'nın onayı ve katılımıyla attığı adımlar bölgenin güvenliğini tehdit etmektedir. Aynı zamanda Fransa, Güney Kafkasya'da barış ve güvenliği tehdit eden bölgeye yerleşmeye çalışıyor. Fransız askeri endüstrisinin ana "ticari ajanı" olarak Armen Sarkisyan, ülkesindeki "Thales", "Areva", "Alstom" askeri şirketlerinin çıkarlarını temsil ediyordu. Bahsedilen gerçekler, Fransa'nın Ermenistan'daki çıkarlarının samimi dostluğa dayanmadığını gösteriyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

23.05.2023

Dışişleri Bakanlığı: Ermeni Yetkililerin Asılsız İddialarını Tekrarlamak, Bu Ülkenin Gerçekleri Çarpıtma Girişimidir.

Ermeni yetkililerin Azerbaycan tarafından Laçin sınır geçiş noktası kurulmasının sözde yolu kapattığı, bölgede insani sorunlara yol açtığı, Uluslararası Kızıl Haç Komitesinin faaliyetlerinde zorluklara yol açtığı, "etnik temizlik politikasının" bir parçası olduğu yönünde tekrarlanan asılsız iddiaları gerçekleri çarpıtma girişimidir. Ermeni sakinlerinin, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin ve Rus barışı koruma birliğinin kontrol noktasından her iki yönden de şeffaf ve düzenli bir şekilde geçtiğinin net olduğu kaydedildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

24.05.2023

Vladimir Putin: Azerbaycan Uluslararası Gündemin Birçok Acil Sorununun Çözümünde Aktif Rol Oynuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin milli bayramı olan Bağımsızlık Günü münasebetiyle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e hitaben yazdığı tebrik mektubunda görüşlerini dile getirdi. Mektupta, Rusya-Azerbaycan ilişkilerinin ittifak etkileşimi düzeyine yükseldiği, çeşitli yönlerde yapıcı ikili iş birliğinin dinamik bir şekilde geliştiği vurgulanıyor.  "Ortak çabalarla, dost halklarımızın refahı için tüm ortaklık ilişkileri kompleksinin gelecekteki gelişimini sağlayacağımızdan eminim”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

24.05.2023

RF Dışişleri Bakanlığı: Rusya, Nikol Paşinyan'ın Karabağ'ın Azerbaycan'ın Bir Parçası Olarak Tanınmasına İlişkin Açıklamalarını Onun Tutumunu Teyit Etme Bağlamında Değerlendiriyor.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, Ermenistan-Azerbaycan sorununun çözümünde arabulucu olan Rusya'nın bu konuda başta Ermenistan olmak üzere devletlerin net bir tutum sergilemesinin önemli olduğuna dikkat çekti. "Ermenistan Başbakanı'nın açıklamalarını genel olarak Azerbaycan, Ermenistan, Fransa ve AB liderlerinin katılımıyla 7 Ekim 2022'de Prag'da gerçekleştirdiği toplantıda aldığı pozisyonun teyidi olarak değerlendiriyoruz."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Vladimir Putin: Rusya-Azerbaycan İlişkileri Yüksek Seviyede.

usya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Mayıs'ta Moskova'da Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede: "İkili bazda, Rusya-Azerbaycan ilişkileri genel olarak üst düzeydedir ve Şubat 2022'de imzalanan İttifak'ın Karşılıklı İşbirliği Bildirgesi'ne uygun olarak, birbirinin çıkarlarını dikkate alarak, eşit ilkelerle tutarlı bir şekilde gelişmektedir. Rusya Devlet Başkanı, "Bundan hepimiz çok mutluyuz" dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı Başkan Yardımcısı: Bakü ile Erivan Arasındaki Barış Anlaşması Uzun Vadeli Ve Sürdürülebilir Kararlara Dayanmalı.

Rusya, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecini tam olarak desteklemektedir. Rusya Dışişleri Bakanlığı Başkan Yardımcısı, Rusya'nın taraflara temas noktaları bulmaları, kendilerini tatmin edecek formüller ve uzlaşmalar bulmaları için koşullar yarattığını belirterek, şunları ekledi: "Liderlerin 31 Ekim 2022’de Soçi'de gerçekleştirilen zirvenin sonuçlarına ilişkin üçlü açıklamasında, bölgede istikrarlı ve uzun vadeli barışın sağlanması için barış anlaşmasının imzalanmasına aktif olarak hazırlanmanın önemi vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.05.2023

Dimitri Peskov, Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan Liderlerinin Üçlü Toplantısını Duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Basın Sekreteri Dmitry Peskov bildirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bugün Moskova'da yapılacak Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantısına katılacağını kaydetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile iki ayrı görüşmenin ardından liderler arasında üçlü görüşmelere geçilecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.05.2023

Moskova Görüşmesinde İddialarını Tam Olarak Yerine Getiren Taraf Azerbaycan Oldu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Karabağ'ın Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmasına ilişkin meşhur açıklamaları, Azerbaycan'ın diplomatik ve askeri gücünün teyidi olarak alınmalıdır. Ermenistan'ın tüm yabancı hamilerinin desteğine rağmen Ermenistan'ın Azerbaycan gücü karşısında geri çekilmesi, ülkemizin bölgede yarattığı yeni gerçekliğin sonucudur. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesinin barış ve istikrar arzusunu bir kez daha dile getirerek, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin toprak bütünlüğü ve egemenliğin karşılıklı olarak tanınmasına dayalı olarak normalleşmesi için ciddi olasılıklar olduğuna dikkat çekti. Azerbaycan liderinin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın katılımıyla gerçekleştirilen üçlü zirveye katılımı, barış ve hümanizm ilkelerine bağlılığın bir örneği olarak nitelendirilmelidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 05.06.2023 22:45:28 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM