08.07.2023 - 14.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

09.07.2023

Sudan ve İran, Bakü'de diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda anlaştı.

Bağlantısızlar Hareketi'nin Bakü'deki bakanlar toplantısı çerçevesinde Sudanlı mevkidaşı Ali el-Sadık Ali ile yapılan müzakerelerde kabul edildi. Riyad ile Tahran arasındaki normalleşmenin arka planında ilişkilerin restorasyonu yaşanıyor. 2016 yılında Sudan, Suudi Arabistan'ın Tahran'daki büyükelçiliğine düzenlenen saldırının ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kopardı. Bu yılın mart ayında, Suudi Arabistan ve İran, Çin'in aracılık ettiği bir anlaşmanın parçası olarak Mart ayında ilişkileri yeniden kurma konusunda anlaştılar.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.07.2023

Bakü'de "Milli Lider Haydar Aliyev ve Azerbaycan'ın Dış Politikası" konulu konferans düzenlendi.

10 Temmuz'da Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın organizasyonunda, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından ilan edilen "Haydar Aliyev Yılı" kapsamında ADA Üniversitesi'nde "Milli Lider Haydar Aliyev ve Azerbaycan'ın dış politikası" konulu konferans düzenlendi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.07.2023

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Yıl sonuna kadar Karabağ ve Doğu Zengezur için yaklaşık 12 milyar manatın harcanmasını sağlayacağız.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı açıklamada: “Kurtarılmış bölgelerde her şeyi plana göre yapıyoruz ve orada en yüksek standartlar uygulanıyor” dedi. "Planlanan yatırım programının tamamı temelinde, bu yıl sonuna kadar Karabağ ve Doğu Zengezur'a 12 milyar manatın harcanmasını sağlayacağız." Diyen devlet başkanı, okullar, diğer tüm altyapı ve inşaat işlerinin Azerbaycan devlet şirketleri tarafından yapılacağını ve Azerbaycan bütçesinden karşılanacağını belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.07.2023

Türkiye Cumhurbaşkanı: Rusya'nın anlaşmaya bağlı kalacağına ve 2025'te barış güçlerini Karabağ'dan çekeceğine inanıyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO liderlerinin Vilnius'taki zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Rus barış güçlerinin Karabağ'da kalış süresinin sona ermesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken bu sözleri söyledi. "Rusya'nın da bu anlaşmaya bağlı kalacağına inanıyorum. Sevgili kardeşim İlham Aliyev de bu konuyu yakından takip ediyor."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.07.2023

Azerbaycan ile Ermenistan arasında sınırlandırma komisyonlarının dördüncü toplantısı yapıldı.

12 Temmuz'da Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti sınırında, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mher Grigoryan başkanlığında Sınırlandırma Devlet Komisyonu'nun dördüncü toplantısı yapıldı. İki ülke arasındaki devlet sınırının belirlenmesi ve Ermenistan-Azerbaycan devlet sınırının sınırlandırılması ve sınır güvenliği sorunları üzerine komisyon toplantısı gerçekleştirildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.07.2023

Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan'ın 12 Mayıs tarihli talebini oybirliğiyle reddetti.

Uluslararası Adalet Divanı'nın 11 Temmuz'da yayınlanan 6 Temmuz 2023 tarihli kararında belirtildiği üzere mahkeme, Ermenistan'ın Azerbaycan'a açtığı davaya ilişkin Irk Ayrımcılığı Biçimleri Uluslararası Tüm Hakların Ortadan Kaldırılmasına Dair Sözleşme'nin uygulanmasına ilişkin 22 Şubat 2023 tarihli Kararında belirtildiği gibi Ermenistan'ın değişiklik yapmak amacıyla 12 Mayıs 2023 tarihli talebini oybirliğiyle reddetti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.07.2023

Blinken, ABD'nin Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasına ilişkin müzakerelere desteğini sürdürdüğünü ifade etti.

Dışişleri Bakanı, müzakere sürecinde yaratıcı ve karşılıklı tavizlere dayalı bir yaklaşımın önemine dikkat çekti. Laçin sınır-gümrük kapısından geçmenin önemine vurgu yapan Bakan, sürdürülebilir barışın sağlanması için müzakerelerde olumlu dinamiklerin sürdürülmesinin önemine değindi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.07.2023

Suudi bir gazeteci, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Bağlantısızlar Hareketi'nin Bakü toplantısında yaptığı konuşma hakkında bir makale yazdı.

Gazeteci, Azerbaycan'ın Paris'in Karabağ bölgesi kriziyle ilgili konumundan memnun olmadığına dikkat çekti. O yazısında, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in konuşmasında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere Fransa'ya yönelik sert açıklamalarda bulunduğunu belirterek, sömürgeci geçmişinden, Afrika, Güneydoğu Asya ve diğer ülkelerde işlenen soykırımlardan dolayı özür dilemesini talep ettiğini yazdı. Yazıda, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Fransa cumhurbaşkanına yönelik sert açıklamasının gerekçesinin, Fransa'nın Karabağ bölgesindeki durumu yatıştırmak için Washington ve Brüksel'in çabalarına aykırı bir politika izlemesi olduğu vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.07.2023 15:04:51 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM