01.04.2023 - 07.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

04.04.2023

Oleksiy Danilov, Kırım’ı İşgalden Arındırmak İçin 12 Adım Planını Açıkladı

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, 2 Nisan 2023 tarihinde sosyal medya hesabı üzerinden “Kırım’ı işgalden arındırmak için 12 adım” başlıklı bir yazı paylaştı. Danilov, bu yazıda Kırım’ın Ukrayna tarafından yeniden kontrol altına alınmasının ardından Ukrayna Devleti’nin hayata geçireceği plan hakkında bilgi verdi. 12 maddelik bu planda, Rusya ile işbirliği yapanların cezalandırılması, siyasi sebeplerle hapsedilmiş olan Ukrayna vatandaşı ve Kırım Tatarlarının serbest bırakılması, Rusya’nın kanun dışı olarak yapmış olduğu köprünün ortadan kaldırılması ve Sivastopol (Akyar) şehrinin isminin değiştirilmesi öngörülüyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.04.2023

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov Ukrayna Savaşı’na Katılan Ruslara Kırım’dan Arsa Verilmesi Konusunu Değerlendirdi

Sergey Aksyonov, Rusya-Ukrayna Savaşına katılan Rus askerlerine Kırım’dan ücretsiz olarak verilecek olan ilk arsaların belgelerinin 7 Nisan’da dağıtılacağını duyurdu. Ukrayna Savaşı’na katılan Rus askerleri için 700 arsa hazırlandı. Kırım’daki arsaların Rus askerlerine dağıtılması konusunda Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, “Ukrayna’ya karşı savaşa katıldıkları için ‘ödül’ olarak işgal altındaki Kırım’da bir arsa alacak olan her bir kişi, aslında kendi elleriyle ciddi bir suç işlediğini itiraf eden bir açıklama imzalamış olacak.” değerlendirmesinde bulundu. Aralık 2022’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna Savaşı’na katılan Rus askerlerine Moskova ve Kırım’dan ücretsiz arsa verilmesini öneren kararnameyi imzalamıştı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.04.2023

Andriy Sıbiga: Ukrayna Kırım Sınırına Ulaşırsa Moskova ile Müzakerelere Açık Olacaktır

Financal Times gazetesine demeç veren Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi Başkan Yardımcısı Andriy Sıbiga, Ukrayna ordusunun Kırım sınırına ulaşması durumunda Kiyev yönetiminin Kırım için Moskova ile müzakereye açık olacağını açıkladı. Sıbiga bu durumun Kırım’ı askeri yöntemlerle kurtarma seçeneğini de ortadan kaldırmadığını da ayrıca belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.04.2023 13:52:00 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM