08.04.2023 - 14.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

08.04.2023

Azerbaycan ve İran Dışişleri Bakanları Arasında Telefon Görüşmesi Gerçekleşti.

7 ve 8 Nisan tarihlerinde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahian telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sağlanan bilgilere göre taraflar karşılıklı olarak her iki ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduklarını ifade ettiler. Telefon görüşmesinde iki ülke arasında var olan memnuniyetsizlik ve yanlış anlaşılmalara ilişkin detaylı bir görüşme yapıldı. Yanlış anlamaların ortadan kaldırılması için müzakerelerin sürdürülmesinin önemi vurgulandı. Azerbaycan ile İran arasında mevcut projelerin hayata geçirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı ifade edildi. Bakan Ceyhun Bayramov, Azerbaycan'ın ulusal çıkarlarına dayalı bağımsız dış politikasına ve bölge ülkeleriyle ikili ilişkilerine saygı gösterilmesinin önemli olduğuna işaret etti. Bakanlar, karşılıklı temasları sürdürmenin önemli olduğunu kaydettiler.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

08.04.2023

İran, Ermenistan'ın İsrail'de Büyükelçilik Açmasına Neden Tepki Göstermedi?

Her şeyden önce, Azerbaycan'ın bağımsız bir devlet olarak İsrail devleti dahil her ülkeyle diplomatik ilişki kurmakta ve ulusal çıkarlarını sağlamak için ikili işbirliğini derinleştirmekte özgür olduğunu söylemeliyiz. Başta İran olmak üzere hiç kimse egemenlik hakkımızı kısıtlama çağrısında bulunamaz. Milletvekili Azay Kuliyev’in konuyla ilgili yaptığı açıklama: Birincisi, bu çağrı Azerbaycan'ın içişlerine ağır bir müdahaledir ve bu tür müdahaleler BM Şartı ve uluslararası hukuk tarafından kesin olarak reddedilmektedir. İkincisi, İsrail ile ilişkiler hiçbir şekilde üçüncü bir ülkeye yönelik değildir ve İran parlamentosunun bu açıklaması, Azerbaycan'a şantajla birlikte siyasi ve toplumsal çalkantıları, halkın molla rejimine olan öfkesini ve nefretini yeniden yönlendirme girişimidir. Üçüncüsü, İran'ın yalan ve iftiralarının aksine Azerbaycan, Filistin halkının haklarını ve meşru çıkarlarını koruma konusundaki ilkeli duruşuyla her zaman öne çıkmıştır. Ayrıca Filistin'in UNESCO'ya üyeliği de dahil olmak üzere BM Genel Kurulu başta olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlarda Filistin lehine karar alınmasını destekledi. Milletvekili, "Azerbaycan, Filistin'e mümkün olan her türlü maddi ve manevi desteği sağlamıştır ve bu politika devam edecektir." Azerbaycan'ın İran'dan farklı olarak İslam aleminin birlik ve beraberliğine en büyük katkıyı yapan ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi. Azerbaycan her zaman Müslüman kimliğini korumuş ve bununla gurur duymuştur şeklindedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.04.2023

Tacikistan'ın Azerbaycan'ın Barış Politikasına Verdiği Destek, İran'ın Bölgedeki Adımlarıyla Bağdaşmıyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Tacikistan ziyareti, Azerbaycan'ın karşılıklı işbirliği platformunun son bir yılda Orta Asya ülkelerine yönelik dönüşümünün başarılı bir devamıdır. Böylece Azerbaycan, son yıllarda Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile verimli işbirliği kurmuş, siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda yeni kalkınma perspektifleri belirlemiştir. Tacikistan ile işbirliği Azerbaycan için de önemlidir. İki ülke arasında otuz yıllık diplomatik ilişkiler var. Her iki devlet de bağımsızlıklarının ilk yıllarında bölgesel sorunlarla karşılaştı. Yeni dönemde Tacikistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri ulaşım, ekonomi, enerji kaynaklarının ortak geliştirilmesi ve bölgesel işbirliği düzeylerinden değerlendirmek daha doğru olacaktır. Son dönemde Azerbaycan'daki İran yanlısı casus ağının etkisiz hale getirilmesine Tacikistan'ın verdiği desteği, yersiz ve anlamsız nota verilen detaylı yanıtı ve İran büyükelçiliğindeki dört çalışanın "istenmeyen adam" ilanını da eklersek, diyebiliriz ki İran'ın dini örtünme politikasının Orta Asya'da destek bulamayacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.04.2023

Ortak Soy ve Ortak Tarihe Dayanan Azerbaycan-Kazakistan İlişkileri Yeni Bir Aşamaya Geçiyor.

Azerbaycan, başta bölge Türk devletleri olmak üzere Orta Asya ülkeleri ile ilişkilere büyük önem vermektedir. Son yıllarda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Orta Asya ülkelerine, bölge devlet başkanlarının Azerbaycan'a ziyaretleri düzenli hale geldi. Bu da doğal olarak ülkeler arası ilişkilerin gelişmesine ve yeni işbirliği fırsatlarının oluşmasına yol açmıştır. Kazakistan, Azerbaycan'ın yakın tarihsel ilişkiler içinde olduğu Türki devletlerden biridir. Devlet başkanlarımızın yakın ilişkileri, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere önemli katkı sağlamakta, ikili işbirliğinin gelişmesine ve daha da güçlenmesine hizmet etmektedir. Azerbaycan'ın kurtarılmış şehri Fuzuli'de kurulan Yaratıcı Gelişim Merkezi Kazak hükümeti tarafından inşa edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.04.2023

Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan Tarafı İran ile Müzakereleri Olumlu Değerlendiriyor.

Azerbaycan, İran da dahil olmak üzere tüm komşu ülkelerle komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine her zaman ilgi duymuştur. Devletlerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşılıklı saygı, Azerbaycan dış politikasının değişmez önceliğidir. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ayhan Ayhan Hacızade konuyla ilgili şunları söylemiştir: “Azerbaycan tarafı bu müzakereleri olumlu değerlendiriyor ve istişarelerin devam etmesini önemli görüyor.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.04.2023

Dışişleri Bakanlığı: Ermenistan'ın Askeri Provokasyonları Bölgesel Barış ve Güvenliği Ciddi Şekilde Tehdit Ediyor.

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, 11 Nisan'da Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait birlikler, Azerbaycan Ordusu'nun Laçin bölgesi istikametinde bulunan mevzilerinden yoğun bir şekilde ateş açtı. Karşı tarafın yaptığı provokasyon sonucunda Azerbaycan Ordusu askerleri şehit olmuş ve yaralanmıştır. Ermenistan'ın bu tür provokasyonlarının, uluslararası toplumun barış anlaşması için ciddi müzakere çağrılarının arka planına karşı gerçekleşmiş olması, Ermenistan'ın barış süreciyle ilgilenmediğini gösteriyor. Aynı zamanda Ermenistan'ın bu tür askeri provokasyonlarına siyasi provokatif adım ve açıklamalar da eşlik ediyor. Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik uluslararası hukuk norm ve ilkelerini ihlal eden provokasyonları, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiği gibi bölgesel barış ve güvenliği de ciddi şekilde tehdit etmektedir. "Ermenistan kaynaklı provokasyonların sorumluluğunun tamamen Ermenistan'a ait olduğunu bir kez daha beyan ediyoruz".

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.04.2023

Kuram Marhulia: Ermenistan'ın Tek Kurtuluş Yolu Azerbaycan'ın Sunduğu Barış Yoludur

Gürcü siyaset bilimci ve tarihçi Kuram Marhulia, AZERTAC'a verdiği röportajda, 44 gün süren savaş sırasında Ermeni askerlerinin aldıkları darbe nedeniyle ciddi bir psikolojik şok yaşadıklarını ve bu şokun tarihlerinin en yaygın olaylarından biri olduğunu söyledi. Ona göre kendilerine Kafkasya'nın "Aryanları" diyen Ermeniler, bir zamanlar Rusya'nın desteğiyle cesaretlenerek Azerbaycan topraklarını işgal etmişlerdir. Ancak zamanla jeopolitik durum değişti ve Azerbaycan yasal topraklarına geri döndü. Ermeni tarafına hiçbir şey kalmadı. Ülkenin diğerlerinden üstün olduğu ideolojisi sabun köpüğü gibi patladı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.04.2023

Buyar Osmani: Azerbaycan ile Ermenistan Arasında Barışın Sağlanacağına İnanıyoruz

AGİT'in dünyada önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, örgütün temel amacının uluslararası güvenliğin tesisi için Avrupa'da ve bir dizi alanda istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak olduğunu belirterek, "Bu değerlerin sağlanması önemlidir. . AGİT, Azerbaycan'ı her alanda desteklemek için ilgili deneyime sahiptir. Sloganımız "Her şey insan için" dir. Çatışmalara kapsamlı, barışa dayalı çözümler bulunmalıdır. Azerbaycan ile Ermenistan arasında barışın sağlanacağına inanıyoruz. Çatışmanın büyük sorunlar yarattığını biliyoruz. Kuzey Makedonya deneyimi ona tüm savaşların diyalog yoluyla çözülebileceğini öğretti. "Güven inşa etmek ve müzakereleri yürütmek savaş alanına sakinlik getirebilir."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.04.2023

Paşinyan Son Provokasyonun Ermenistan Ordusu Tarafından Yapıldığını Dolaylı Olarak İtiraf Etti.

12 Nisan'da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan parlamentoda anormal bir açıklama daha yaptı. Aslında 44 gün savaşının amacının Karabağ değil, Ermenistan'ın egemenliğine yönelik bir saldırı olduğunu iddia etti. Dünkü provokasyona ülkesindeki "beşinci kolun" neden olduğuna işaret eden Paşinyan, güvenlik teşkilatının bu konuyu ciddi şekilde ele alması gerektiğini söyledi. Başbakan, Ermenistan silahlı kuvvetlerinde yabancı ülke ajanlarının varlığının dışlanmadığını belirtti. "Örneğin, yüksek rütbeli bir subay orduda panik yaratır ve astlarına savaş mevzilerini terk etmelerini emreder. Bu suçların saikleri ortaya çıkarılmadan durum izah edilemez. Dolayısıyla bu subayların komutanlarına ek olarak, yukarıdan emir aldıkları başka bir durum daha var" dedi. Bu konuşmadan Ermeni ordusunun yıkıcı güçlerin elinde olduğu ve başbakanın bile kontrol edemediği bu subayların her an bölgede gerilimi tırmandırabileceği açıktır. Paşiniya'nın bu itirafı aslında Erivan'da yetkililere tabi olmayan savunma ve güvenlik güçlerinin varlığını da kanıtlıyor. Bir diğer şaşırtıcı gerçek ise ülkesini ve ordusunu yönetemeyen hükümet başkanının hala demokratik değerleri ve kalkınmayı solumasıdır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.04.2023

Nikol Paşinyan, Ermenistan'ın Karabağ'ı Azerbaycan'ın Bir Parçası Olarak Tanıdığını Kabul Etti.

Ermeni medyasına atıfta bulunan N. Paşinyan, ülkesinin Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçası olarak tanıdığını itiraf etti.

Madrid ilkelerine göre Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıdığını söyledi. N. Paşinyan, Ermenistan'da 2007'de iktidar devri sırasında, Serj Sarkisyan'ın başbakan, Robert Koçaryan'ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde, toprak bütünlüğü ve kendi kaderini tayin hakkını vurgulayan Madrid İlkeleri'nin ortaya çıktığını kaydetti. Dağlık Karabağ'ın statüsünün Azerbaycan'ın üzerinde anlaşmaya varacağı bir mekanizma ile düzenlenmesi kararlaştırıldı. Madrid Prensiplerine göre, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'ın statüsü konusunda bir anlaşmaya varılmalıdır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

Ermenistan, Ankara'daki Son Görüşme Girişimini Reddetti.

"BM barış gündemine bağlıdır ve çatışma çözümü sonucunda ortaya çıkan fırsatları takdir eder. Merkez, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış çabalarına katkıda bulunmak amacıyla Ermenistan'ın "Orbeli" Merkezi gibi ortak kuruluşlarla temaslar kurma ve "Track 1.5" diplomasisinin olası araçlarını ve potansiyelini kullanma çabalarına devam etti. Bu amaçla ortak uluslararası ortaklardan gelen arabuluculuk tekliflerini takdir ediyor ve bunlardan yararlanmaya çalışıyor. Ancak ne yazık ki Ermeni meslektaşlarımız uluslararası ortakların sunduğu görüşme olanaklarını defalarca reddettiler. Örneğin Ağustos ve Kasım 2022'de Cenevre'de ve aynı yılın Kasım ortasında Moskova'da Ermeni tarafı toplantı için önceden kararlaştırılan tarihten birkaç gün önce katılmayı reddetti. Ermeni tarafı, bu yıl Nisan ayında Ankara'da yapılan son görüşme girişimini olaydan birkaç gün önce reddetmişti. Ermenistan hükümeti ve düşünce kuruluşları böylesine sorumsuz bir tavırla, ortak uluslararası ortaklarımızın tüm çabalarını ve kaynaklarını hiçe saymış ve iki ülke arasındaki diyaloğu ciddiye almadıklarını göstermişlerdir. Ermenistan hükümeti, sürdürülebilir barışa ulaşma sürecini yavaşlatmak ve paralel yöndeki çabaları baltalamak için Ermeni mağduriyet iddiaları, güvenlik tehditleri veya "abluka" gibi çeşitli konuları kullanıyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.04.2023

Ayhan Hacızade: Nikol Paşinyan'ın İddiaları Tamamen Asılsız ve Kabul Edilemez

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 13 Nisan'da hükümet toplantısında yaptığı konuşmada Laçin'e yönelik son provokasyondan Azerbaycan'ı sorumlu tutarak, Azerbaycan'ı Prag ve Soçi görüşmeleri çerçevesinde üstlendiği taahhütleri ihlal etmekle suçladı. Bu iddialar tamamen asılsızdır ve kabul edilemez.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.04.2023 14:27:28 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM