13.05.2023 - 19.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

13.05.2023

Fransa'nın Ermenistan'a Silah Sağlaması, Bölgedeki Güç Dengelerini Değiştirmeyi Amaçlıyor.

Siyaset bilimci İlyas Hüseynov: "Ermenistan'ın Fransa'da güçlü bir lobisi var ve bunlar iç siyaseti ve kararları etkileyebiliyor. Öte yandan, Ermenistan'daki Fransız büyükelçiliğine yeni bir askeri ataşe atanması, Ermenistan’a tahrip edici silahların nakledilmesine doğrudan yardımcı olacaktır. Fransa'nın Ermenistan'daki askeri ataşesi tüm süreçleri denetleme yetkisine sahip olacak. Azerbaycan, Avrupa Birliği'nin birçok ülkesiyle stratejik ortaklık ilişkisine sahiptir. Fransa'nın Ermenistan'ı silahlandırması ve ülkemize yönelik olumsuz tutumu Azerbaycan'ı önleyici adımlar atmaya sevk ediyor. Buna paralel olarak ülkemiz modern silah alımı için Avrupa'daki stratejik ortaklarına başvurabilir”.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

13.05.2023

Azerbaycan-Türkiye Stratejik Ortaklığı: Şuşa Beyannamesi ve Bölgesel Güvenlik.

Azerbaycan'ın modern jeopolitik koşullarda güvenilir stratejik ortağı olan kardeş devlet Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve daha da genişletilmesi, ülkemizin dış politikasının önemli bir bileşenidir. İki ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile siyasi, ekonomik, ticaret, bilim, eğitim, kültür ve diğer alanlardaki ilgili kurum başkanlarının karşılıklı ziyaretleri ikili iş birliğinin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Her alanda başarılı bir şekilde geliştirilen ilişkiler, ülkelerimiz arasında yüksek düzeyde stratejik ortaklık ilişkilerine yol açmıştır. Türkiye ve Azerbaycan, bölgesel iş birliği sürecinde aktif ve kilit katılımcılardır. Her iki devlet de ekonomilerini, enerji yeteneklerini ve jeopolitik konumlarını ikili ve bölgesel iş birliğini genişletme yönünde etkin bir şekilde kullanıyor. Bugün bölgenin uzun vadeli kalkınma stratejisinin belirlenmesinde öncü rol oynayan iki ülke ilişkilerinin önemli unsuru olan petrol ve doğalgaz boru hatları, sadece bu bölgede değil aynı zamanda tüm dünyada devletlerimizin itibarını önemli ölçüde artırmıştır. Bu küresel projeler, Azerbaycan'ın, Türkiye'nin ve diğer ülkelerin enerji güvenliği için büyük bir garanti sağlamakta ve aynı zamanda iki kardeş devletin en zor zamanlarda birliği ve stratejik ortaklığı hem ülkesel bazda hem de tüm dünyada bölgesel güvenlik açısından önemli bir örnektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

14.05.2023

Azerbaycan ve Ermenistan Liderleri Brüksel'de "Alma-Ata Deklarasyonu"Na Kesin Bağlılıklarını Teyit Ettiler.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı Nikol Paşinyan ile 14 Mayıs'ta Brüksel'de gerçekleştirilen görüşmenin sonuçlarını yaptığı basın açıklamasıyla bildirdi.

"İki ülke lideri, sınır meseleleriyle ilgili ikili görüşmelerin yeniden başlaması konusunda anlaştılar. Liderler, 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na kesin bağlılıklarını ve Ermenistan'ın 29.800 kilometrekare ve Azerbaycan'ın 86.600 kilometrekarelik alanlarının dokunulmazlığını yeniden teyit ettiler. Sınır tahdidinin kesinleştirilmesi müzakereler yoluyla gerçekleşecektir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

15.05.2023

Dışişleri Bakanlığı: Azerbaycan'ın Toprak Bütünlüğü ve Egemenliğine Yönelik Önyargılar Durdurulmalı.

Avrupa Birliği'nin Ermenistan Büyükelçisi Andrea Victory, 15 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Dağlık Karabağ'daki Ermeni nüfusun hak ve güvenliğinin sağlanması" ve "uluslararası bir mekanizma" oluşturulması gerektiğini belirtti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada: Karabağ bölgesinin Azerbaycan'ın egemen toprağı olduğu ve Azerbaycan'da yaşayan diğer etnik azınlıklar gibi Ermenilerin de hak ve güvenliklerinin ülkemiz mevzuatı çerçevesinde sağlanacağını belirtirken, Azerbaycan tarafının Ermeni mukimlerle bu yöndeki diyalog çabaları sekteye uğratılmamalı, toprak bütünlüğümüze ve egemenliğimize yönelik önyargılar kırılmalıdır şeklinde açıklama yaptı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.05.2023

Dışişleri Bakanlığı: Normalleşme Gündeminin İlerletilmesi Açısından Brüksel Toplantısını Faydalı ve Sonuç Odaklı Buluyoruz.

Öncelikle çeşitli müdahale ve şartlandırma girişimleri sayesinde yaklaşık 9 aydır ara verilen toplantının "Brüksel formatında" yeniden düzenlenmesi taraflar arasındaki diyaloğun en üst düzeyde sağlanması açısından önemlidir. Görüşmede Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ikili barış anlaşması taslağının mutabakata varılması, sınırların belirlenmesi ve iletişimin yeniden tesis edilmesi konularında somut sonuçlara varılması amacıyla detaylı görüş alışverişinde bulunuldu. Azerbaycan tarafının bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına ilişkin ilkesel duruşu bir kez daha tarafların dikkatine sunuldu. Bilhassa devletlerin toprak bütünlüğüne saygının bir kez daha tesis edilmesi ve bu bağlamda Azerbaycan'ın uluslararası kabul görmüş toprak bütünlüğünün Ermenistan tarafından da kabul edilmesi son derece önemlidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Brüksel Toplantısının ayrıntıları ve “Vügar Rahimzade: Brüksel toplantısı Azerbaycan'ın diplomatik başarılarının devamıdır” başlıklı değerlendirme yazısı için bk.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

16.05.2023

Aliyev-Michel-Paşinyan'ın Brüksel'deki Beşinci Görüşmesinin Anlamına Dair.

Artık Ermenistan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü resmi olarak (ancak sözlü olarak, herhangi bir belge imzalamadan ve parlamentoda onaylamadan) tanıdığı kesin olarak söylenebilir. Erivan da bunu Karabağ'ın ülkemizin bir parçası olması şartıyla tanıyor. Bu çok önemli. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı herhangi bir spekülatif bahane olmaksızın tarafların Ermeni tarafının 1991 Alma-Atı deklarasyonuna bağlılığını teyit ettiğini söylerse (yani Ermeniler, evet, biz her zaman Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıyoruz ve tanımışızdır, ancak Karabağ olmadan, yani Karabağ o zamanlar çoktan çıkmıştı) ve burada, ilan edilen alanda (bizim 86,6 bin kilometrekare ve Ermenistan'ın 29,8 bin kilometrekare) o toprak bütünlüğünün belirtilmesi dikkate alındığında, Ermenistan'ın aslında "Karabağ Azerbaycan'dır demektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17.05.2023

Moskova'da Azerbaycan, Rusya Ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının Üçlü Toplantısı Yapılacak.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zaharova: 19 Mayıs'ta Rusya dış politika dairesi başkanı Sergey Lavrov’un, Moskova'da Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ile üçlü ve ayrı ikili görüşmeler yapacağını bildirdi. "Lavrov'un Azerbaycanlı ve Ermeni meslektaşlarıyla ayrı ayrı yapacağı toplantılarda gündemdeki daha acil ikili ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor. Yaklaşan temasların, Bakü ve Erivan'ın tartışmalı konuların çözümünde ilerleme kaydetmesine, karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler aramasına ve genel olarak taraflar arasındaki güveni artırmasına ve Güney Kafkasya'da istikrarı güçlendirmesine yardımcı olacağına inanıyoruz."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19.05.2023

Ceyhun Bayramov İle Ararat Mirzoyan Arasında Moskova'da Görüşmeler Yapıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ararat Mirzoyan, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin üçlü açıklamalarının uygulanmasına ilişkin tutumlarını sundular. Taraflar, "Barış ve devletler arası ilişkilerin kurulmasına ilişkin" anlaşma taslağı üzerinde çalışmaya devam ettiler. Taraflar arasında görüş ayrılıklarının devam ettiği konularda yapıcı görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 24.05.2023 16:37:37 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM