06.05.2023 - 12.05.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

06.05.2023

Camala’nın “QIRIM” Albümünün Galası Kıyiv’de Gerçekleşti

2016’daki Eurovision Şarkı Yarışması birincisi, Kırım Tatar kökenli Ukraynalı sanatçı Camala “Qırım” adlı yeni bir albüm çıkardı. Qırım adını taşıyan bu albümünün galası 6 Mayıs’ta  Kıyiv’de yapıldı. Camala’nın Qırım albümünde 14 eski Kırım Tatar Türkü Türküsü bulunuyor. Kırım’ın farklı yerlerinden derlenen halk türkülerinden oluşan albüm için 80’den fazla müzisyen emek verdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.05.2023

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Fahri Doktora Unvanı Verildi

Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yapılan törene Kırım Tatar Türklerinin milli lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Oleksiy Çernışev ve üniversite rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin katıldı.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin yapmış olduğu konuşmada “Kırım halkının kendi kaderini tayin etmek konusunda mücadele etmiş bir kişi için geniş kitlelere ulaşmasına vesile olmak için buradayız” dedi. Yalçın Topçu ise Kırım Tatar Türkleri için mücadele eden Kırımoğlu için “Türk dünyasının İslam dünyasının efsanevi büyük insanı” ifadelerini kullandı ve kendisine teşekkür etti. Topçu konuşmasını “İnşallah bir gün Kırım’ın başkenti Akmescit’te Kırımoğlu’na fahri doktora unvanı veririz”, “Kırım Tatar’sız Tatar Kırım’sız olmaz” diyerek sonlandırdı.

Kırımoğlu ise konuşmasına 1944 sürgününde binlerce insanın katledildiğini, bu dönemde açlık ve zor şartlar sebebiyle 46.000 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayarak başladı. Kırımoğlu, Kırım Tatarlar Türklerinin sonrasında vatanlarına yeniden dönebildiğini, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı yeniden işgal ettiğini vurguladı. 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna topraklarına saldırdığını hatırlatan Kırımoğlu, “Ateşkes olsa, savaş durdurulacak olsa ama işgal altındaki topraklar Rusların elinde kalacak olsa bu kabul edilmez” ifadelerini kullandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 14.05.2023 22:52:21 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM