15.07.2023 - 21.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

19.07.2023

Özbekistan Devlet Başkanı ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi İki Ülke İlişkilerinin Geliştirilmesi Hakkında Görüştü

19 Temmuz’da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Körfez ve Orta Asya Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Liderleri Birinci Zirvesi’nde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman Al Saud ile bir araya geldi.

Veliaht Prens, Özbekistan Cumhurbaşkanını seçimlerdeki zaferinden dolayı tebrik ederek, Özbekistan halkına barış, esenlik ve refah diledi. Özbekistan Cumhurbaşkanı da vatandaşlarının hac ve umre yapmaları için oluşturulan şartlar için Suudi Arabistan liderine teşekkürlerini iletti. 

Görüşmelerde Özbek-Suudi ilişkilerinin daha da geliştirilmesine yönelik mevcut gündem ele alındı. Geçen yıl Ağustos ayında yapılan ikili zirvede kabul edilen anlaşma ve mutabakatların koşulsuz uygulanmasının önemine dikkat çekilmişti.

İki ülke arasında 2023 yılı başından bu yana ticaret hacmi yüzde 20 büyüdü, ortak girişim sayısı ikiye katlandı. Önde gelen "Acwa Power" firmasının katılımıyla "yeşil" enerjide önemli projelerin uygulanmasına başlandı. "Yeşil hidrojen", petrokimya, tarım, ilaç, ilaç, turizm ve diğer sanayi alanlarında büyük yatırım projeleri yürütülmektedir.

Bu konular dışında ayrıca uluslararası siyasete ilişkin konularda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20.07.2023

Özbekistan Cumhurbaşkanı, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’ne Üye Ülkelerle Çok Taraflı İşbirliğinin Geliştirilmesi İçin Tekliflerde Bulundu

19 Temmuz’da Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Orta Asya ülkeleri ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi liderlerinin ilk zirvesine katıldı.

Gündeme göre, yapıcı siyasi diyaloğun etkinleştirilmesi, ticari-ekonomik ve yatırım iş birliğinin genişletilmesi ve kültürel-insani bağların güçlendirilmesi konuları görüşüldü. Bölgesel ve uluslararası siyasetin ilgili yönleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Şevket Mirziyoyev yapmış olduğu konuşmada, Orta Asya ve Körfez bölgesi halkları arasındaki ilişkilerin tarihinin uzun olduğunu, yakın ticari ilişkilerin, ortak değer ve geleneklerin, bunların temelini kutsal dinleri olan İslam’ın oluşturduğunu vurguladı.

Maveraünnehir toprakları ile Arabistan arasındaki tarihi ilişkilerin gelişmesinde büyük düşünürlerinizin ve "Bütün alimlerin lideri" büyük alim İmam Buhari gibi alim atalarının emsalsiz hizmetleri olduğunu belirtti.

Özbekistan’ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin son yıllarda yeni bir düzeye ulaşması memnuniyetle karşılandığını, bu olumlu duruma dayanarak, iki bölge arasındaki pratik işbirliğinin çeşitli yönlerde genişletilmesini önerdi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı, siyasi alanda çeşitli formatlarda kapsamlı işbirliği geliştirmenin önemine işaret etti. Bu iki devleti ve halklarını daha da yakınlaştırmak için gelecekte çok taraflı bir Dostluk, Bölgelerarası İşbirliği ve İşbirliği Anlaşması geliştirme konusunun çalışılmasını önerdi.

İkinci alan, yüksek teknolojiler ve yatırımlar alanında işbirliği konusunda oldu. Devlet başkanı, inovasyon, "yapay" zeka, "yeşil" ekonomi, dijitalleşme, "akıllı tarım", nano ve biyoteknoloji alanlarında işbirliği platformları ve çalışma mekanizmaları oluşturma ihtiyacına dikkat çekti. Ortak Yatırımcılar Konseyi’nin kurulması ve ilk toplantısını iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla Semerkand’da gerçekleştirmesi için girişimde bulundu.

Üçüncü alan, ticaret ve ulaşım bağlantılarını güçlendirme hakkındaydı. Mirziyoyev, Körfez ülkeleriyle bir serbest ticaret rejimi getirmenin, teknik düzenlemeleri uyumlaştırmanın ve elektronik ticareti geliştirmenin acil önemini vurguladı. Bu bağlamda, çok taraflı bir ticaret anlaşmasının geliştirilmesi ve kabul edilmesi konusunun çözülmesini önerdi.

Dördüncü alan, ekoloji ve iklim değişikliği konularındaydı. Özbekistan’da açılmakta olan Orta Asya Çevre ve İklim Değişikliği Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa uluslararası bir araştırma programı geliştirmenin önemini vurguladı.

Beşinci alan turizm konusundaydı. 2024 yılında İslam dünyasının turizm başkenti ilan edilen Hive şehrine vizesiz turizm alanı "Körfez - Orta Asya" ve turistler için modern turlar oluşturulması, ortak turizm ürünlerinin artırılması ve iki bölgenin önde gelen turizm şirkeyleriyle bir forumunun düzenlenmesini önerdi.

Bu konular haricinde İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde dünyada görülen İslamofobi ile ortak mücadele konusu özel olarak ele alındı. Ayrıca terör, aşırıcılık ve radikalizmle mücadele alanında işbirliğini güçlendirmenin ve gençleri bu tür tehditlerin internet ve medya yoluyla yayılmasından korumanın önemi vurgulandı.

Zirveye katılanlar, Özbekistan Cumhuriyeti’nin bir sonraki üst düzey toplantıyı "Orta Asya - Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi" formatında Semerkant şehrinde düzenleme önerisini desteklediler.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 24.07.2023 00:55:15 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM