06.05.2023 - 12.05.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

08.05.2023

Azerbaycanlı Askere Hapis Cezası

Ermenistan sınırını geçen Azerbaycanlı bir askere Ermeni makamlarınca 11 yıl 6 ay hapis cezası verildiği açıklanmıştır. Habere göre Azerbaycanlı asker, sınırı yasadışı yollardan geçmek ve devlet sınırından yasadışı yollarla ateşli silah ve mühimmat taşımaktan suçlu bulunmuştur. Bunun yanı sıra Hüseyin Ahundov isimli bir askerin daha yakalandığı ama bu kişinin soruşturmasının devam ettiği ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.05.2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 9 Mayıs Münasebetiyle Yayınladığı Mesaj

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın 9 Mayıs için bir mesaj yayınlamıştır. İlgili mesajında İkinci Dünya Savaşı’nda kazanılan zaferin 78. yıl dönümü vesilesiyle herkesi kutladığını belirtmiş, bu savaşın kazanılmasında önemli katkıları olan Ermeni halkının rolü paha biçilemez demiştir. Savaşta 300 binden fazla Ermeninin hayatını kaybettiğini dile getirmiş, bunun yanı sıra 2020’de yaşanan Azerbaycan ile olan çatışmaya da değinmiştir. Buralarda hayatını kaybedenler için yapılması gereken şeyin devletin güçlenmesi ve bölgede ilişkilerin düzenlenmesi olduğunu belirtmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.05.2023

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının 19 Mayıs'ta Moskova'da görüşmesi planlanıyor

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ani Badalyan, Rusya’nın ev sahipliğinde 19 Mayıs'ta Moskova'da Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları düzeyinde bir toplantı düzenleneceğini bildirdi.

1 Mayıs'ta Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ABD'nin başkenti Washington'da bir araya gelmişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.05.2023

Azerbaycan-Ermenistan Arasında Gerginlik

11 Mayıs 2023 günü Ermeni basını Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri birliklerinin Ermenistan-Azerbaycan sınırında Ermeni mevzilerine ateş açtığını, açılan bu ateş sonucu dört Ermeni askerin yaralandığını duyurmuştur.

Bunun yanı sıra Ermenistan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada ilgili toprakların Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemen toprakları olduğu belirtilmiş ve Azerbaycan eleştirilmiştir.

Azerbaycan'ın eylemlerinin, Washington'da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin düzenlenmesine yönelik toplantıya, Brüksel ve Moskova'da planlanan görüşmelere uygunsuz bulunduğuna yine dışişleri açıklama metninde yer verilmiştir.

Paşinyan’ın  da açıklamalarında Azerbaycan tarafını suçladığı ve Azerbaycan’ın amacının uluslararası ve Ermeni kamuoyunun dikkatini Laçin Koridoru'nda kurulan kontrol noktası gerçeğinden uzaklaştırmak olduğunu iddia etmiştir. Paşinyan 14 Mayıs’ta yapılması planlanan müzakereler için Brüksel'e gitme kararından vazgeçmediğini belirtmiş, barış antlaşması imzalanması olasılığını ise düşük bulduğunu ifade etmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bunun yanı sıra Azerbaycan ise Ermeni tarafının ateş açtığını, durumun daha sonra Azerbaycan kontrolünde olduğunu bildirmiştir.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 14.05.2023 22:49:55 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM