30.09.2023-06.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

01.10.2023

Rusya Savunma Bakanlığı Dağlık Karabağ’daki silahların teslim edilme sürecini anlattı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ'daki silahlı oluşumların 14 milyondan fazla mühimmat ve 45 parça askeri teçhizatı teslim ettiğini bildirdi. Silah ve askeri teçhizatın teslimi, çatışmaların durdurulmasına ilişkin anlaşmalar uyarınca Rus barış gücü askerlerinin kontrolü altında gerçekleştiriliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın bülteninde “1 Ekim itibariyle teslim edilenler şunlar: 45 adet zırhlı araç, 87 adet otomotiv ekipmanı, 28 adet hava savunma ekipmanı, 63 adet sahra topçu silahı, MLRS ve havan topu, 5,7 binden fazla küçük silah ve tanksavar silahı ve yaklaşık 14 milyon mermi” denildi. Gün boyunca ateşkes rejimine yönelik herhangi bir ihlalin kaydedilmediği belirtildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

02.10.2023

Lavrov: Moskova Karabağ’daki durumun istikrara kavuşturulması için Bakü ve ortaklarıyla birlikte çalışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Karabağ’daki durumu istikrara kavuşturmak için Azerbaycan ve ortaklarıyla birlikte çalıştığını söyledi: “Bu durumda barış güçlerimiz ellerinden gelen her şeyi yapıyor. Karabağ’dan Rusya’ya gitmek isteyen insanları engelleyemeyiz. Karabağ’daki durumu istikrara kavuşturmak için Azerbaycanlı meslektaşlarımız ve komşularımızla birlikte çalışıyoruz.

Ayrıntılı bilgi için bk.

03.10.2023

Bakü, Karabağ’ı terk eden Karabağ sakinlerinin geri dönme hakkına sahip olduğunu söylüyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın Özel Görevlerden Sorumlu Temsilcisi Elçin Amirbayov, Karabağ’ı terk eden Ermeni sakinlerin Azerbaycan’a dönme hakkına sahip olduğunu belirtti.

Amirbekov Fransız radyo kanalı Radio J’ye verdiği röportajda “Karabağ’daki terörle mücadele önlemlerinin en başından itibaren Azerbaycan hükümeti sivil halka bu askeri eylemlerin hedefi olmadıklarını duyurdu. Belki de (Karabağ'daki) sivil halk, yasadışı ayrılıkçı oluşum tüm mühimmatı teslim ettikten sonra güvenliklerinden çok emin değildi.” dedi.

Amirbekov, “geçtiğimiz hafta boyunca, evlerini terk etmemeleri için onları etkilemeye yönelik pek çok girişimde bulunuldu. Onlara gerekli insani yardım sağlandı. Elektrik arzı yeniden sağlandı. Aralarında panik yaşanmaması için radyo ve televizyonlarda benzer çağrılar yapıldı. Evlerini terk etme kararının kendi kişisel ve gönüllü kararları olduğu doğrudur. Bundan üzüntü duyuyoruz. Evlerine dönme haklarını saklı tuttuklarını yineliyoruz.” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.10.2023

Türkiye, Akkuyu NGS’nin Ekim 2024’te faaliyete geçmesini bekliyor.

Türkiye Enerji Bakanlığı Akkuyu NGS’den ilk elektriğin bir yıl içinde alınmasını umuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Perşembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rosatom tarafından inşa edilmekte olan Akkuyu nükleer santralinin ilk ünitesinin 29 Ekim 2024 tarihinde elektrik üretmeye başlamasını beklediğini söyledi.

Bakan NTV’ye verdiği röportajda “Bir tarih hedefimiz var. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümüne kadar, 29 Ekim 2024, 30.000 uzman çalışıyor ve bu hedefi yaklaştırıyor. Bu son derece önemli bir an, 70 yıllık bir rüyayı gerçekleştireceğiz, böylece ülke nükleer enerjiye kavuşacak” dedi. Bakan’a göre yetkililer Akkuyu’nun dört ünitesinin yanı sıra Sinop’ta ve ülkenin batısında nükleer santraller inşa etmeyi ve küçük modüler reaktörleri devreye sokmayı planlıyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.10.2023

Milli Savunma Bakanlığı: Ankara, Bakü ve Erivan arasında barışı tesis etme çabalarını destekliyor.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik çabaları desteklediği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İki devlet tek millet anlayışından hareketle, Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olduğumuzu ve Kafkasya bölgesinde istikrarın sağlanması için Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı barışın tesis edilmesine yönelik çabaları desteklediğimizi yineliyoruz” denildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.10.2023

Putin: Ermenistan müttefik olarak kalırsa Rusya Karabağ Ermenilerine yardım etmeye devam edecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın Karabağ’daki mutsuz insanlara insani yardım göndermesi gerektiğini, ancak uzun vadede onların kaderini düşünmesi gerektiğini söyledi.

Putin Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısında “Onlara insani yardım, tıbbi yardım sağladık ve çıkışlarını sağladık. Avrupalı sözde meslektaşlarımıza dönecek olursak, en azından şimdi Dağlık Karabağ’daki evlerini terk eden bu talihsiz insanları desteklemek için insani yardım gönderebilirler, bunu başka türlü söyleyemem. Ama bunu yapacaklarını düşünüyorum. Ancak genel olarak, elbette uzun vadede onların kaderini düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

06.10.2023

Avrupa Konseyi: Ermenistan ve Azerbaycan liderleri Ekim sonunda Brüksel’de bir araya gelecek.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Granada’daki gayrı resmi AB zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Brüksel’de bir toplantıya katılmayı kabul ettiklerini söyledi. “Her iki lideri de Ekim ayı sonunda Brüksel’e davet etme kararı aldım ve her iki lider de bu toplantıya gelmeyi kabul etti. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkileri normalleştirmek için çok çalışmak niyetindeyiz” dedi.

Bir gün önce Michel, Fransız ve Alman liderler Emmanuel Macron ve Olaf Scholz ile birlikte Granada’da Paşinyan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Aliyev bu görüşmelere katılmayı reddetti.

Ayrıntılı bilgi için bk.

06.10.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı tahıl anlaşmasının gereklerinin yerine getirilmediğini hatırlattı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Verşinin: Rusya’nın tahıl anlaşmasına ilişkin talepleri karşılanmadı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Moskova’nın tahıl anlaşmasıyla ilgili konuları görüşmeyi reddetmediğini ancak Rusya’nın taleplerinin karşılanmadığını söyledi: “Tarım ürünlerimizin ve gübrelerimizin yaptırımlara tabi olmaması konusunda sonuç elde edelim ve ardından İstanbul anlaşmalarının diğer bazı kısımlarını yeniden başlatmayı konuşabiliriz. Bundan önce yıl boyunca bize sözler verildi ama yerine getirilmedi.” Rossiya Segodnya medya grubunda düzenlediği basın toplantısında Verşinin, “Bu konuları tartışmaktan kaçmıyoruz, konuşuyoruz ve diğer şeylerin yanı sıra bu konunun Rusya’ya yönelik bir bilgi saldırısı için kullanıldığını göstermeye çalışıyoruz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

06.10.2023

Rusya’nın Afrika’ya tahıl sevkiyatı sonbahar bitmeden başlayacak.

Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patruşev, Rusya’dan Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl sevkiyatının bir buçuk ay içinde başlayabileceğini söyledi.

Patruşev, “Şu anda tüm belgeleri tamamlıyoruz, sanırım bir buçuk ay içinde gemiler zaten oraya gidecek” dedi.

Rusya ve Türkiye Devlet Başkanları Vladimir Putin ve Tayyip Erdoğan Eylül ayı başında Soçi’de bir araya gelerek tahıl anlaşması ve diğer konularla ilgili durumu ele aldılar. Putin, Rusya’nın birkaç hafta içinde altı Afrika ülkesine ücretsiz tahıl tedarik etmeye başlayacağını söyledi. Erdoğan da Ankara’nın Rus tahılının ihtiyaç sahibi ülkelere sevk edilmek üzere işlenmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu ve Afrika ülkelerine gıda ulaştırılması için atılacak adımları birlikte hayata geçirmeyi umduğunu söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

07.10.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı A. A. Pankin ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay arasındaki istişareler hakkında

“5 Ekim’de Rusya ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcıları A. A. Pankin ve M. K. Bozay Ankara’da düzenli istişarelerde bulundular.

Küresel ve bölgesel ekonomik formatlarda ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik beklentiler konusunda kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunuldu. Taraflar, ilgili platform ve mekanizmaların etkinliğinin arttırılması, faaliyetlerinin depolitize edilmesi ve tüm tarafların menfaatlerini dikkate alan adil bir diyalog kurulması yönündeki çabalarını arttırmaya hazır olduklarını karşılıklı olarak teyit etmişlerdir.

Taraflar, benzersiz bir bölgesel diyalog mekanizması olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’ndeki durumu ele aldılar. Türkiye’nin yılın bu yarısında KEİ’deki başarılı dönem başkanlığı olumlu bir şekilde not edilmiştir. Taraflar, ilgili müzakere sürecinin hâlihazırda devam etmekte olduğu orta vadeli bölgesel ekonomik stratejinin yılsonuna kadar güncellenmesine karşılıklı olarak odaklandıklarını teyit etmişlerdir.

Küresel ekonomik sorunların çözümü için talep gören bu birliktelikte, G20’nin çalışmaları bağlamında gelişmekte olan ekonomilerin önceliklerini desteklemek ve kolektif Batı tarafından teşvik edilen çatışma sarmalına karşı koymak için sürekli koordinasyonun gerekliliği belirtildi.

DTÖ’nün uluslararası ticaret düzenleme sistemindeki merkezi rolü, acil ve etkili reform ihtiyacı ve müzakere gündeminin güncellenmesi gereği teyit edilmiştir.

Dünya ekonomisi ve uluslararası ticaret üzerinde karmaşık bir olumsuz etkiye sahip olan tek taraflı ticari kısıtlamaların ve artan ticari korumacılığın terk edilmesinin önemine dikkat çekildi.

Taraflar, faaliyetlerinin siyasallaşmasını önlemek ve çok kutuplu dünya düzeninin gerçeklerine uygun olarak uluslararası mali mimarinin reformunu teşvik etmek amacıyla IMF, Dünya Bankası ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası arasındaki işbirliğini güçlendirmenin yollarını görüştüler.”

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 11.10.2023 12:16:04 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM