14.10.2023-20.10.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

17 Ekim 2023

Paşinyan’dan barış ve dörtlü Granada deklarasyonu hakkında görüşler

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan; “Güney Kafkasya'nın barışa ihtiyacı var.

Barış konusundaki düşüncelerimizi bölgemizin çıkarlarına karşıt tutmadığımızı özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü bölge barışsa ülkemiz de barış içinde olabilir. Ve barış inşasını desteklemeyi ana siyasi taahhüdüm olarak görüyorum.” dedi.

Sözlerine devam eden Paşinayn; “Ermenistan Cumhuriyeti'nin 86 bin 600 kilometrekarelik Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını defalarca kamuoyu önünde teyit ettim ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı böyle bir açıklama yapmadı. Geçtiğimiz günlerde Ermenistan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklamış ancak 29.800 rakamından bahsetmemiştir.” dedi. Yapılan antlaşmalarla iki tarafın da birbirinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tanıdığını belirten Paşinyan, Ermenistan'dan Azerbaycan'a kendi topraklarından geçen bir koridor vermek zorunda olduğu konusunda ısrar edildiğini iddia etti. Koridor konusuna değinen lider koridor kelimesinin yalnızca eyaletler arası yollar anlamına geldiğini, 9 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamada da koridor kelimesinin yalnızca Dağlık Karabağ ile Ermenistan'ı birbirine bağlaması beklenen Laçin koridoru için kullanıldığını ifade ettiği görülmektedir.  Laçin Koridorunun sadece bir yol değil, aynı zamanda Azerbaycan'ın kontrolü dışında, barış güçlerinin kontrolünde olması gereken 5 kilometre genişliğinde bir kara şeridi olduğunu ve  bu bağlamda koridor kelimesinin bölge dışı bir katman anlamına geldiğini söyledi.

Bunlarla birlikte Başbakan Nikol Paşinyan Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Ermenistan'ın yıl sonuna kadar Azerbaycan'la barış antlaşması imzalamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. 

Ayrıntılı bilgi için bk.

17 Ekim 2023

Paşinyan, Ermenistan, Avrupa Birliği'nin mümkün gördüğü ölçüde AB'ye yakınlaşmaya hazır

AB-Ermenistan ikili ilişkilerine değinen Paşinyan, AB'nin son yıllarda Ermeni hükümetinin temel reformlarını destekleyen kilit ortak olduğunu vurgulamıştır. Bu bağlamda, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı açıklamada,  aktif olarak uygulanmaya devam eden Kapsamlı ve Genişletilmiş Ortaklık Anlaşması’nın önemini vurgulamıştır. Bu yılın Şubat ayından bu yana, Ermenistan'ın Azerbaycan ile olan devlet sınırı boyunca güvenlik durumunu izleyen Avrupa Birliği'nin Ermenistan’da faaliyet göstermesini ve bunun Avrupa Birliği'nin ilk kez Ermenistan'ın güvenlik gündemine dâhil olduğu anlamına geldiğini belirten Paşinyan, Ermenistan'ın Avrupa Birliği ile ilişkilerinin gündeminin çok geniş olduğunu vurguladı. Sürdürülebilir ve dengeli ekonomik kalkınma, altyapı modernizasyonu, dijitalleşme ve teknolojik gelişim, AB ekonomi ve yatırım planı kapsamında uygulanan programlara yeni bir ivme ve hacim kazandırmak son derece önemlidir diyen Paşinyan hem ülkenin sürekli kalkınması hem de bölgede sürdürülebilir barışın tesisi bağlamında ilişkilerin önemine değindi. AB-Ermenistan ilişkileri açısından son derece önemli iki belgenin 5 Ekim'de Granada'da kabul edildiğini hatırlattı. 

Her iki açıklamanın da Ermenistan Cumhuriyeti'nin ihtiyaçları doğrultusunda AB-Ermenistan ilişkilerinin her boyutta güçlendirilmesini desteklediği ifade edildi. Paşinyan, AB-Ermenistan ilişkilerini güçlendirmeye kararlı olduklarını ifade etti ve uzun vadede Avrupa Birliği ve Ermenistan, Kapsamlı ve Genişletilmiş Ortaklık Anlaşmasının tüm potansiyelini hayata geçirmek için çalışarak ekonomik bağlarını güçlendirmeye kararlıdır diye konuştu.

Ayrıntılı bilgi için bk.

17 Ekim 2023

Paşinyan: Ermenistan yıl sonuna kadar Azerbaycan'la barış antlaşması imzalamaya hazır

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Avrupa Parlamentosu kürsüsünde karşılıklılık umuduyla Azerbaycan mallarının ve Azerbaycanlıların topraklarımızdan geçiş güvenliğini sağlamaya hazırız dedi. Sözlerine devam eden Paşinyan, “Askerlerimizin 1991 sınır hattından aynı şekilde çekilmesine hazırız, bu da Azerbaycan'ın Ermenistan'ın hiçbir bölgesinde askeri olmayacağı, Ermenistan'ın da Azerbaycan'da askeri olmayacağı anlamına gelecektir. Bu yıl 10 Ekim'de Ermenistan Devlet Televizyonu'na verdiğim röportajda da belirttiğim gibi, yerleşim bölgeleri konusunu karşılıklılık ilkesi ile ele almaya ve son olarak yıl sonuna kadar Azerbaycan'la barış ve ilişkilerin çözümüne dair anlaşma imzalamaya hazırız. Tüm tutukluların serbest bırakılması ilkesine hazırız. Kayıp kişilerin akıbetinin açıklığa kavuşturulması konusunda da yakın işbirliği yapmaya hazırız. " dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

17 Ekim 2023

Ermenistan Başbakanı Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Ermeni Kavşağı"nı yeniden "Barış Kavşağı" olarak adlandırmanın zamanının geldiğini söyledi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "Ermenistan Cumhuriyeti hiçbir zaman toprakları üzerindeki egemenlik ve yargı yetkisinin sınırlandırılmasını kabul etmemiş ve böyle bir söz vermemiştir. Ermeni Kavşağı"nı yeniden adlandırmanın ve "Barış Kavşağı" olarak adlandırmanın zamanı geldi. Ermenistan ve Azerbaycan, egemenlik ve yargı yetkileri temelinde, yukarıda bahsedilen "koridor" mantığı olmaksızın, birbirlerine yollarını açmalıdır. Bu yolların sınır noktalarında, sınır ve ilgili diğer kontrol hizmetleri, yetki esasına göre çalışmalıdır. Ülkelerin egemenliği ve mevzuatı, karşılıklılık ve eşitlik ilkesiyle yapılmalıdır, biz de bu tür çözümlere ilerlemeye hazırız, sadece Ermenistan ile Azerbaycan'ı değil, Azerbaycan'ı da birbirine bağlayacak Meğri demiryolunu restore etmeye hazırız.  

Ermenistan kendi topraklarındaki yüklerin, araçların, insanların, boru hatlarının, elektrik hatlarının güvenliğini sağlamaya hazır. Çünkü barışın kesişmesi boru hatlarının geçişi anlamına geliyor.

Gördüğünüz gibi Ermenistan'ı bölgede ulaşım iletişiminin açılmasını engellemek ile suçlamanın hiçbir anlamı yok." dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

19 Ekim 2023

Dağlık Karabağ'dan Ermenistan’a giden 3.000'den fazla kişi Ermenistan'ı terk etti

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan hükümet oturumunda:"Bugün itibarıyla Dağlık Karabağ'dan ayrılan 3 binden fazla kişi Ermenistan Cumhuriyeti'ni terk etti. Bu konuyla ilgili sonuç çıkarmak istemiyorum. Belki birçoğu biraz vakit geçirmek için akrabalarını görmeye gidiyor. Umarım bu mesajı çok net bir şekilde vermiş oluruz ve Dağlık Karabağ'dan ayrılan kardeşlerimize de Ermenistan Cumhuriyeti'nde kalma önceliğine sahip olmaları çağrısında bulunuyorum. Onlara destek olmak için her şeyi yapıyoruz. Dağlık Karabağ'a fiili bir dönüş arzusu ve fırsatının olmaması durumunda, onların Ermenistan Cumhuriyeti'nde kalmaları için politikamız her şeyi yapmaktır." dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 22.10.2023 13:09:29 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM