30.09.2023-06.10.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

01.10.2023

Milli Meclis Başkan Vekili Adil Aliyev: Büyük Dönüş Programı başarıyla uygulanıyor.

Ülkemiz bundan sonra büyük bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. "Ekonomik kalkınmanın itici gücü ve eşitsizliklerle mücadelede sürdürülebilir şehirler" konulu 2. Ulusal Şehir Planlama Forumu'nu daha da anlamlı kılan olay, söz konusu etkinliğin kurtarılmış Zengilan ilçesinde düzenlenmiş olmasıdır. Doğu Zangezur'da düzenlenen ilk Ulusal Kentsel Gelişim Forumu, ülkemizden ve yurt dışından 200'ün üzerinde konuğun katılımıyla gerçekleştirildi. Forum katılımcıları, 30 yılı aşkın süredir hayatın durduğu Doğu Zengezur ve Karabağ'da 3 yıl gibi kısa bir sürede yapılan çalışmaları görsel olarak sergileme fırsatı buldu. Ermenistan'ın işgal politikası sonucunda vatandaşlarımız uzun süre ata yurtlarından koparıldı. Yaklaşık otuz yıldır Ermenistan'ın işgali altında bulunan Karabağ ve Doğu Zengezur'da hayata yeniden dönülüyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.

02.10.2023

74. Uluslararası Uzay Bilimleri Kongresi'nin açılış töreni Bakü Kongre Merkezi'nde yapıldı.

2 Ekim'de Bakü Kongre Merkezi'nde 74. Uluslararası Uzay Kongresi'nin açılış töreni düzenlendi. Uluslararası Uzay Kongresi, uzay camiasının temsilcileri olarak hepimiz için eşsiz bir etkinlik. Uluslararası Uzay Federasyonu Başkanı Clay Mowry açılış töreninde; “Çoğumuz ancak yılın bu zamanlarında işlerimizi paylaşmak, meslektaşlarımızı selamlamak ve dünyanın dört bir yanından farklı ve coşkulu bir toplulukla yeni bağlantılar kurmak için bir araya geliyoruz. Eğer Cumhurbaşkanı Aliyev'in büyük desteği olmasaydı elli yıl sonra Bakü'ye dönemezdik” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

03.10.2023

Azerbaycan’ın şeffaf ve istikrarlı politikası diğer ülkelerle ilişkilerini derinleştirmesine olanak tanıdı.

Çok sayıda siyasi, ekonomik ve bölgesel kalkınma projesine katılan Azerbaycan, Bağlantısızlar Hareketi'ne dördüncü yıldır başarıyla başkanlık ediyor. Ülkede yürütülen başarılı politikanın bir sonucu olarak Azerbaycan, çeşitli konularda prestijli uluslararası etkinliklerin düzenlendiği bir yer haline geldi. Bakü'nün ev sahipliği yaptığı 74. Uluslararası Uzay Kongresi bunun bir örneğidir. Bu prestijli etkinliğin açılış töreninde konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkemizin bugünkü kalkınma yoluna ulaşana kadar çok büyük acılar çektiğini, topraklarımızın 30 yıl boyunca Ermenistan tarafından işgal edildiğini bir kez daha dünya kamuoyunun dikkatine sundu. Azerbaycan'ın ihtilafı çözerek onurunu koruduğunu ve uluslararası hukuku yeniden tesis ettiğini belirten devlet başkanı, Güney Kafkasya'da barış dönemine girilme ihtimalinin de altını çizdi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

04.10.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Zengezur Koridorunun açılış çalışmaları devam ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zaharova şunları söyledi. "Rus barış güçlerinin Karabağ'da kalma süresi ve diğer konular, o bölgedeki duruma göre Azerbaycan tarafıyla birlikte çözülecektir." Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi, Zangezur Koridoru'na ilişkin bir soru üzerine, Başbakan Yardımcılarının eşbaşkanlığında Çalışma Grubu çerçevesinde açılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

04.10.2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD, AB ve Rusya temsilcilerinin Karabağ konusunda İstanbul'da yapacağı toplantıya ilişkin bilgiyi doğruladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Maria Zaharova, Moskova'da düzenlenen bir brifingde, terörle mücadele tedbirlerinin başlamasının arifesinde ABD, Avrupa Birliği ve Rusya temsilcilerinin İstanbul'da toplanmasıyla ilgili bilgileri doğruladı. Basında çıkan haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kafkasya müzakereleri baş danışmanı Louis Bono, Avrupa Birliği'nin Güney Kafkasya özel temsilcisi Toivo Klaar ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesinden sorumlu özel temsilcisi Igor Khovayev bu görüşmelere katılacak isimler arasında.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.10.2023

Rusya Devlet Başkanı: Ermenistan Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Valday" Uluslararası Tartışma Kulübü'nün genel kurul toplantısında şunları söyledi: "Ermenistan liderleri Azerbaycan topraklarını kilometre karelerle doğrudan işaretlediler, elbette Karabağ da buraya dahil." Böylece Karabağ'ın "statüsüne" ilişkin esas ve tamamen belirleyici mesele çözüme kavuştu." Putin, 30 yıldır Karabağ'ın bağımsızlığını kimsenin tanımadığını sözlerine ekledi. Putin, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin Prag ve Brüksel'de yaptıkları görüşmelerin yanı sıra aralarındaki müzakerelerin sonuçlarını medyadan öğrendiğini söyledi. "Kimse bize bundan bahsetmedi. Bunu bizzat medyadan öğrendim” de dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

05.10.2023

Şuşa, Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün 2026 yılı turizm başkenti seçildi.

Toplantıda yapılan oylama sonucunda Şuşa şehri, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 2026 yılı turizm başkenti seçildi.

Ayrıntılı bilgi için bk.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 11.10.2023 12:15:04 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM