15.04.2023 - 24.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

15.04.2023

BDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Gerçekleşti

14 Nisan 2023 tarihinde Semerkant’ta Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vepa Hajiyev, Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi devletlerin Dışişleri Bakanları Konseyi'nin olağan toplantısına katıldı. Toplantıya Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan dışişleri bakanlarının yanı sıra BDT İcra Komitesi katıldı.

Dar ve geniş formatlı toplantılarda dışişleri bakanları başkanları uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

BDT Dışişleri Bakanları Konseyi'nin bir sonraki toplantısının 12 Ekim 2023'te Bişkek'te yapılmasına karar verildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

15.04.2023

“Orta Asya-Rusya” Formunda 6. Bakanlar Toplantısı Semerkant’ta Yapıldı

14 Nisan 2023 tarihinde Orta Asya ülkeleri ve Rusya dışişleri bakanlarının altıncı toplantısı Semerkant’ta gerçekleştirildi. Türkmen tarafını Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı V. Hajiyev temsil etti.

Görüşmede, taraflar, altılı işbirliğinin durumunu ve geleceğini tartıştılar ve en üst ve üst düzey temasların düzenli olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Türkmen tarafı, Orta Asya ülkeleri ile Rusya Cumhurbaşkanları arasında varılan anlaşmalar ile toplantıda öne sürülen siyasi, diplomatik, ticari, ekonomik, kültürel ve insani işbirliği alanlarındaki işbirliğine ilişkin girişimlerin hayata geçirilmesi gereğini vurguladı.

Bu kapsamda Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı, uluslararası bilgi güvenliği alanında altılı çerçeve anlaşma taslağı hazırlanmasını teklif ederken, Orta Asya ülkeleri ve Rusya’nın kalıcı bir iş formatı oluşturmasının önemine de dikkat çekti. Kültürel ve insani alanda, Orta Asya ve Rusya Halklarının ilk Kültür ve Sanat Festivali'nin düzenlenmesi önerildi.

Sonuç olarak, taraflar bu formatta düzenli olarak çalışmaya devam etme konusunda anlaştılar.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.04.2023

Türkmenistan Heyetinin Cenevre'deki Görüşmeleri Hakkında

17 Nisan 2023 tarihinde Cenevre'yi ziyaret eden Türkmen heyeti, bir dizi uluslararası kuruluşun başkanları ile görüşmeler gerçekleştirdi. BM Genel Sekreter Yardımcısı, BM Cenevre Ofisi Genel Müdürü T.Valovaya ile yapılan görüşmede, Türkmenistan'ın Birleşmiş Milletler ile olan stratejik ortaklığına ilişkin çok çeşitli konular ele alındı. Bunlar arasında güvenlik sorunlarının değerlendirilmesi, silahların yayılmasının önlenmesi rejimine uyulması ve silahsızlanma sürecine önemli bir yer verildi.

Bu bağlamda Türkmenistan Dışişleri Bakanı, uluslararası kabul görmüş kalıcı tarafsızlık statüsüne sahip bir ülke olan Türkmenistan'ın uluslararası barış ve güvenliğin güçlendirilmesi konularında dünya toplumunun çabalarını pekiştirmekten yana olduğuna dikkat çekti. Bu yönde belirli pratik adımlara dikkat çeken Türkmen Dışişleri Bakanlığı başkanı, Türkmenistan'ın Birleşmiş Milletler’de ortaya koyduğu bir dizi önemli uluslararası girişimin altını çizdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20.04.2023

Türkmenistan - Avrupa Birliği Görüşmeleri

Türkmenistan Meclisi’ndeki Avrupa Birliği Orta Asya Özel Temsilcisi Teri Hakala, Avrupa Birliği İnsan Hakları Özel Temsilcisi Eamon Gilmore ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu görüşmede, Türkmenistan ile AB arasında son dönemde varılan anlaşmalara yasama alanında deneyim paylaşımının yaygınlaştırılması, etkin ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve Türkiye ile AB arasında varılan anlaşmalara yasama desteği sağlamak için yürütülen çalışmaların önemini vurguladılar. niteliksel olarak yeni bir düzeye getirmek Düzenli ikili parlamento toplantılarına ve istişarelere duyulan ihtiyacı vurgulandı. Ayrıca dijitalleşme konularına da değinildi. Bunun nedeni, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov’unn girişimiyle ülkede yürütülen ve tüm devlet yaşam sistemlerini modernize etmeyi ve ulusal ekonomiyi geliştirmeyi amaçlayan büyük ölçekli reformlardır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20.04.2023

“Türk Dünyası Ressamlarının Buluşması” Sergisinde Türkmen Ressamların Resimleri Sergilendi

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) 30. kuruluş yıldönümüne ithafen “Türk Dünyası Ressamlarının Buluşması” sergisi, 17-21 Nisan tarihleri ​​arasında Özbekistan’da düzenlenen Uluslararası Güzel ve Uygulamalı Sanatlar Festivali çerçevesinde düzenlendi. Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan yüzden fazla sanatçı eserlerini sundu.

Bu ülkelerden ressamlar, 20 Nisan'a kadar sürecek olan “Türk Dünyası Ressamları Buluşması”nda sergilemek üzere Taşkent’e eserlerini getirdi. Bu sergi, Türk halklarının manevi yakınlaşmasına ve kardeş birliğinin pekişmesine, Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasına ve geleneklerinin gelecek nesillere aktarılmasına hizmet etmektedir.

Türkmenistan ressamları eserlerinde farklı sanatsal yollar ortaya koymuşlardır. Türkmen Devlet Sanat İhtisas Okulu öğretmeni Toyly Chopanov, yağlıboya resimdeki hünerini sergilemiştir. Hero Gochmuradov, periyodik peyzaj çalışmaları ile dikkat çekmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

21.04.2023

Demokrasi ve Hukuk Dergisinin Yeni Sayısı Yayımlandı

Türkmenistan, Devlet, Hukuk ve Demokrasi Enstitüsü tarafından üç ayda bir yayımlanan bilimsel dergi “Demokrasi ve Hukuk”un bir yeni sayısı yayımlandı.

Derginin yeni sayısı ve içeriği hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

23.04.2023

Dünya Türkmenleri

Dünya Türkmenleri Programında, “Tarihin sayfalarına bir yolculuk: Büyük Selçuklu devletinde hakim dil neydi?” ve “Tarih Sayfalarında Bir Yolculuk: Büyük Selçuklu Devletinden Önemli Eserler” konulu bölümler yayımlandı.

Programlar hakkında bilgi almak ve programları dinlemek için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 27.04.2023 18:09:40 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM