22.07.2023 - 04.08.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

22.07.2023

Dünya basını, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Şuşa Küresel Medya Forumu'ndaki konuşmasına özel ilgi gösterdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Forum'da yaptığı konuşmada yeni medya alanındaki gelişmeler ve Azerbaycan'ın bölgedeki stratejik önemi başta olmak üzere ana başlıkları vurguladı ve şunları söyledi: “İleri teknolojilerin ve dijitalleşmenin yaygın olarak benimsenmesiyle, medya ortamı hızla gelişiyor. Bu, hem yerel hem de uluslararası medya kuruluşları tarafından iş modellerinin yeniden tasarlanmasına yol açıyor. Azerbaycan'da devam eden medya reformları, medyanın modern standartlara uyarlanmasının ve küresel gereksinimleri karşılayan yaratıcı fikirlerin teşvik edilmesinin yolunu açmıştır."

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Konuyla ilgili Arap basınındaki haberler için tıklayınız.

Romanya basınındaki haberler için tıklayınız.  

Gürcistan’da basınındaki haberler için tıklayınız.

Moldova basını İlham Aliyev’in, ülkesinin Ermenistan ile savaş nedeniyle uzun yıllar acı çektikten sonra istikrar ve kalkınma sağlamaya çalıştığı, Ermenistan ile barış antlaşması imzalanabileceği ancak asıl meselenin kamuoyu düzeyinde uzlaşma yönünde adımlar atılması olduğu ve bunlardan ilkinin Ermenilerin günahlarını itiraf etmesi olduğu yönündeki konuşma metnine dikkat çekmektedir.

Moldova basınındaki haberler için tıklayınız. [23.07.2023]

Rusya basınındaki haberler için tıklayınız. [23.07.2023]

24.07.2023

Azerbaycan ile Çin arasındaki ticaret hacmi karşılıklı artıyor

İlham Aliyev, konuyla ilgili yaptığı açıklamada: Azerbaycan ve Çin'in tutumları ekonomik iş birliği konularında örtüşmektedir. Karşılıklı ticaret hacminde büyük bir artış ve önemli bir potansiyel görüyoruz dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

24.07.2023

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov iş gezisi için Rusya'ya gitti.

Ziyaret çerçevesinde 25 Temmuz da Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili görüşme ve Azerbaycan ile Ermenistan dışişleri bakanları arasında "Barışın Tesisi ve Devletlerarası İlişkiler için İkili Anlaşma" konulu bir sonraki müzakere turu gerçekleştirilecek.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

25.07.2023

Yabancı medya, Karabağ'daki "insani felaket" yalanlarını ifşa ediyor

Yayınlarda, "Rusya'nın ayrılıkçı enklavlar yardımıyla kontrol etmeye çalıştığı diğer Sovyet sonrası ülkelerde olduğu gibi, Ermenistan-Azerbaycan müzakere sürecinde de AB ve ABD'nin gerçek arabulucular olduğu" belirtiliyor.

Svetlana Kushnir, Ukranews gazetesinde yayınlanan bir makalesinde, "Barış anlaşmasının imzalanması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Güney Kafkasya'daki konumundan mahrum edecek ve Erivan'ın nihai olarak Batı'ya yeniden yönlendirilmesine katkıda bulunacaktır" diye yazıyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

26.07.2023

Azerbaycan'ın Su-25 uçağı Türkiye'de modernize edilecek

26 Temmuz'da Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin "TUSAŞ" şirketi arasında "Su-25 modernizasyon projesi sözleşme imza töreni" düzenlendi. Sözleşmenin imzalanmasındaki temel amaç, Türk yapımı akıllı bomba ve füzelerin Azerbaycan Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan hava araçlarına entegrasyonu ve bunların modernizasyon faaliyetlerinin gerçekleştirilmesidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

29.07.2023

Şuşa'da Türk Devletleri Sendikaları Teşkilatı'nın kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

29 Temmuz'da Şuşa'da Türk devletleri sendikalarının ortak toplantısı yapıldı. Toplantıya, Azerbaycan Sendikalar Konfederasyonu (CTU), Kazakistan Sendikalar Federasyonu, Türkiye işçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Kırgızistan Sendikalar Federasyonu ve Özbekistan sendikaları da katıldı. Ardından Türk Devletleri Sendikaları Teşkilatı'nın (TDHİT) kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı. TDHİT'in kuruluş amacının, işçilerin çıkarlarının ve işçi haklarının, sendikal hakların ve faaliyet özgürlüğünün, toplumdaki yeri ve rolünün etkin bir şekilde korunması olarak belirtilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

30.07.2023

"UZAZ-2023" tatbikatının görkemli açılış töreni yapıldı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı ile Özbekistan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı arasında imzalanan 2023 Yılı İkili İşbirliği Planına göre "UZAZ-2023" bilgisayar destekli taktik komuta karargahı eğitiminin açılış töreni Taşkent bölgesinin Çirçik bölgesinde gerçekleştirildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

31.07.2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Dışişleri Bakanını kabul etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'u kabul etti. Görüşmede ülkelerimiz arasındaki ikili ve çok taraflı ilişkiler, bölgede ve dünyada yaşanan olaylar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

01.08.2023

Bakü'de "Bir millet, iki devlet felsefesinin mimarı - Büyük Önder" konulu bir forum düzenleniyor.

Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı ile Azerbaycan Atatürk Merkezi tarafından düzenlenen Forum'a her iki ülkenin kamu temsilcileri, devlet ve hükümet yetkilileri katılıyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.08.2023

16 Azerbaycan vatandaşı Suriye'den ülkelerine geri gönderildi.

Azerbaycan hükümeti tarafından adım adım ve koordineli bir şekilde alınan tedbirler neticesinde söz konusu şahıslar ülkemize getirilmiştir. Bu sürecin gerçekleşmesi Türkiye tarafından desteklenmiştir. Böylece yurda iade edilmek istenen vatandaşların yeri, kimliği ve Azerbaycan vatandaşlığına bağlılığı tespit edilmiş ve muvafakat esasına göre Türkiye topraklarına geçişleri sağlanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.08.2023

Malezya gazetesi Ermenistan'ın "insani yardım" manipülasyonunu yazdı.

ülkemizin Malezya Büyükelçiliği diplomatı Elsever Salmanov'un kaleme aldığı yazıda, Ermenistan'ın "insani yardım" manipülasyonunun gerçek mahiyetinden bahsediliyor. Yazar, Ermenistan'ın ve hamilerinin son 3 yılda iki ülke arasındaki barış sürecindeki samimiyetsizliğinden söz etmiş, Ermenistan'ın hızla silahlanmasına ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün tanınmasına ilişkin sözlü açıklamalara rağmen Rusya yasadışı askeri faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Azerbaycan'a ait barış güçlerinin geçici olarak konuşlandığı bölgede birlikler görevlendirdiğini, diğer ülkelerden de teşvik alarak müzakere sürecinde halen vakit kaybetmeye çalıştığına ve Zangezur Koridorunun açılış taahhüdünü yerine getirmediğine dikkat çekiyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 09.08.2023 21:26:17 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM