25.03.2023 - 31.03.2023

Ünlü Çinli Ekonomistten Türkiye Yorumu

Çin’in Ekonomi Günlüğü  Gazetesi, Ünlü Çinli  ekonomist Mei XinYu tarafından kaleme alınan  Kahramanmaraş merkezli  depremin  enerji piyasaları üzerindeki etkileriyle alakalı bir yazı yayınlandı.Yazıda  depremin ardından Türkiye'nin uluslararası petrol ve gaz ulaşım üssü olma statüsünü koruyup koruyamayacağı  konusuna dikkat çekilmiştir.

Ekonomi Günlüğü Gazetesi’nde yayınlanan “Büyük depremin Enerji Piyasalarna Etkileri” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verildi :

Şu anda, büyük depremin uluslararası petrol ve gaz boru hatlarının dağıtımı  üzerindeki etkisi dikkate alınmaya değerdir. Depremin merkez üssü olmasa da Türkiye'nin en önemli petrol ve doğal gaz taşımacılık  limanı olan Orta Asya ham petrol ihracat kapısı  Ceyhan Limanı, depremin merkez üssünden çok uzakta olmadığı için deprem nedeniyle kapandı. Bu liman, Bakü -Tiflis -Ceyhan ve Kerkük-Ceyhan petrol boru hatlarının kesişme noktasıdır. Bakü –Tiflis- Ceyhan boru hattının tasarlanan yıllık taşıma kapasitesi 50 milyon ton (günde yaklaşık 1 milyon varil), Kerkük-Ceyhan boru hattının tasarlanan taşıma kapasitesi ise günde 1,5 milyon varildir. Gerçekleşen operasyonlarda, yalnızca Bakü-Tiflis –Ceyhan boru hattı boyunca ham petrol taşıma hacmi 2021 ve 2022'de sırasıyla 200 milyon 470 bin  varil ve 224 milyon 390 bin varile ulaştı. Sevkiyat programı verilerine göre , deprem arifesinde limanın ham petrol akışının günde yaklaşık 1 milyon varile ulaştığı görülmektedir.Depremin ardından Türkiye'nin uluslararası petrol ve gaz ulaşım üssü olma statüsünü koruyup koruyamayacağı  konusu dikkate alınmaya değerdir.

Büyük depremin etkisiyle, Avrupa'nın petrol ve gaz tedarikinin "Russuzlaştırılması" planı, daha önceden tasarlandığı gibi Rusya-Orta Asya Hazar Denizi’ni atlayıp Türkiye üzerinden geçmesinden ziyade daha çok Kuzey Afrika ve Batı Afrika'ya bağımlı olabilir.

“Rusya, enerji kaynağı  tedariği için en iyi seçimdir”

Avrupa'daki petrol ve doğalgaz ithalatının kaynağındaki bu orta ve uzun vadeli değişiklik,yalnızca Kuzey ve Batı Afrika'daki siyasi düzeni etkilemekle kalmayıp aynı zamanda Avrupa'daki enerji tedarik çıkmazının  orta ve uzun vadede daha da kötüleşeceği anlamına gelebilir. Ekonomik açıdan bakıldığında Rusya,  Avrupa için  yakınında  bulunan zengin ve ucuz enerji kaynağı  tedariği için en iyi seçimdir ,aynı zamanda enerji koridorunun temel iç asayişini kendisi sağlayabilir. Bununla birlikte, Batı Asya, Kuzey Afrika ve Batı Afrika'daki siyasi durumlar oldukça değişkendir. Avrupa'nın petrol ve gaz ithalat yolları değişirse, bu Avrupa için en iyi seçim olmayabilir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 03.04.2023 02:49:44 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM