16.09.2023-22.09.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

16.09.2023

Türkiye Karabağ konusunda dörtlü toplantı yapılmasını önerdi.

Recep Tayyip Erdoğan, New York'a gitmeden önce İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "Evet, toplantının daha önce planladığımız gibi üçlü formatta yapılması önceliğimizdir. Ama aynı zamanda dörtgen formatta buluşmayı da teklif ettik. Bu teklifi sunduk. Yani ben, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan. Buluşup atılacak adımları birlikte tartışalım dedim. Ancak şu ana kadar bu teklifimize olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamadık."

Ayrıntılı bilgi için bk.

17.09.2023

Péter Szijjártó, Türk devletleri Doğu ile Batı arasında köprü haline geliyor.

Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, Macaristan'ın Türkiye, Güney Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle iş birliği yapması nedeniyle ciddi fırsatlar ortaya çıkıyor. "Yeni bağlantılara, yeni ikmal yollarına ihtiyacımız var ve Doğu ile Batı arasında köprü haline gelen Türk devletleri çok güzel fırsatlar sunuyor” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.09.2023

Azerbaycan Ordusunun terörle mücadele tedbirleri dünya medyasının ilgi odağında.

Belgelerde, yerel terörle mücadele tedbirlerinin amacının, 10 Kasım 2020'de imzalanan Üçlü Deklarasyon hükümlerinin sağlanması, Karabağ ekonomik bölgesinde işlenen büyük çaplı provokasyonların önlenmesi, birliklerin silahsızlandırılması ve geri çekilmesi Ermeni silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çıkarılması, askeri altyapılarının etkisiz hale getirilmesi, mayın döşenmesi, terörizmin sona erdirilmesi ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin anayasal yapısının yeniden tesis edilmesi olduğu belirtiliyor.

Akhbaralaan.net internet sitesinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye dayanarak bölgede yerel terörle mücadele tedbirlerinin başlatıldığı ve bu tedbirler kapsamında son derece hassas silahların kullanıldığı yazıyor. Ayrılıkçı terör eylemleri sonucu Azerbaycan tarafından 4 polis ve sivilin hayatını kaybetmesinin ardından terörle mücadele tedbirlerinin başlatıldığı kaydedildi. Azerbaycan, Ermenistan'dan silahlı kuvvetlerinin Karabağ bölgesinden derhal çekilmesini ve ayrılıkçı rejimin kaldırılmasını talep ediyor.

24.ae portalı, Karabağ'da mayın patlaması sonucu 6 Azerbaycanlının hayatını kaybetmesinin ardından Azerbaycan'ın terörle mücadele operasyonu başlattığını bildirdi. "Alınan tedbirler ve yüksek hassasiyetli silahların kullanılması çerçevesinde, Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birliklerin ön cephe mevzileri ve uzun menzilli atış noktaları ile savaş araçları ve askeri objeler kullanılamaz hale getirildi." Azerbaycan Savunma Bakanlığı'na atıfta bulunarak vurgulandı.

cnn.gr, typos-i.gr, liberal.gr, Capital.gr, naftemporiki.gr, skai.gr gibi siteler de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin geçici kontrolü altındaki topraklarında terörle mücadele tedbirlerine başladığını bildirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'na atıfta bulunarak, yüksek hassasiyetli silahların ön cephede ve derinlemesine askeri altyapıyı yok etmek için kullanıldığı söylendi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da sivillerin ayrılıkçıların askeri tesislerine yaklaşmaması gerektiğini belirtti.

"Hürriyet", "Türkiye Gazetesi", "Posta", "AHABER", "TRT Avaz" medya kuruluşlarının internet portalları, Azerbaycan'ın Karabağ için beklenen adımı attığını bildirdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı Karabağ'da terörle mücadele tedbirlerine başladığını duyurdu. Bunun nedeni ise son mayın saldırısıydı. Ayrılıkçıların gömdüğü mayınların patlaması sonucu Azerbaycan vatandaşları hayatını kaybetti. Bunun üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapının yeniden tesis edilmesi amacıyla terörle mücadele tedbirine başladığını duyurdu.

Ayrıntılı bilgi için bk.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın uyguladığı terörle mücadele tedbirlerine ilişkin açıklama yayınladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde uygulanan yerel terörle mücadele tedbirlerine ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yasa dışı Ermeni silahlı gruplarının askeri personel ve güvenlik güçlerine yönelik uzun süreli silahlı saldırıları ve provokasyonları nedeniyle, Azerbaycan Ordusu'nun askeri hedeflere yönelik terörle mücadele tedbirlerini ancak 19 Eylül'de başlattığı belirtildi. "İkinci Karabağ savaşının sona ermesinden bu yana geçen üç yıl boyunca Azerbaycan, mevcut duruma ilişkin sürekli dile getirdiği meşru ve haklı endişelerin giderilmemesi sonucu egemen topraklarında gerekli önlemleri almak zorunda kaldı. Azerbaycan ile Ermenistan arasında bugüne kadar hassasiyetle yürütülen kapsamlı müzakere sürecinin sonuç odaklı olma yönünde devamlılığının sağlanmasının, barışı, güvenliği, refahı ve kalıcı istikrarı tesis etmenin tek yolu olduğuna inanıyoruz.

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.09.2023

Aydın Mirzazade: Terörle mücadele tedbirlerinin amacı Karabağ'daki Ermeni askeri tesislerinin imhasıdır.

Bildiğimiz gibi Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 3 yıl önce - 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü deklarasyona göre Ermenistan, askerlerini Azerbaycan topraklarından çekerek barış anlaşmasının imzalanması için müzakere sürecini başlatmak zorunda kalmıştı. Ermenistan yükümlülüklerinin bir kısmını yerine getirdi; askerlerini Ağdam, Laçin ve Kelbecer'den çekti. Ancak Deklarasyonun ana kısmını, yani askerlerinin Azerbaycan topraklarından tamamen çekilmesi yükümlülüğünü yerine getirmedi. Müzakerelerde simüle eden Ermenistan, bir yandan Azerbaycan'la barış anlaşması imzalamaya ilgi duyduğunu dile getirirken, diğer yandan da çeşitli bahaneler öne sürdü. Üç yıldır barış anlaşmasının temel ilkeleri belirlenmedi. Öte yandan en kötüsü, Ermenistan'ın sadece siyasi provokasyonlar yapmakla kalmayıp, periyodik olarak Azerbaycan'a ve vatandaşlarımıza karşı askeri provokasyonlar da yapmasıdır. Ermeniler Azerbaycan topraklarına mayın döşemeye devam ettiler. Hatta etkisiz hale getirilen mayınların bir kısmının 2021 yılında üretildiği bile ortaya çıktı. Bu, Ermenistan'ın savaştan sonra bile Azerbaycan'a karşı mayın savaşı yürüttüğünü gösteriyor ve bu akşam çok acı bir haber aldık. Araçların mayınlara düşmesi sonucu çok sayıda polisimiz yaralandı. Yani bu, Ermenistan'ın Azerbaycan'ın sinirleriyle oynamaya devam ettiğini gösteriyor. Milletvekiline göre Ermenistan, askeri provokasyon yoluyla Azerbaycan'ı ulusal çıkarlarına aykırı kararlar almaya zorluyor. Azerbaycan tarafı, toprak bütünlüğünün ve egemenlik haklarının dokunulmazlığını her zaman koruyacağını açıklamıştır. Vatan Savaşı sırasında Azerbaycan ne eski Dağlık Karabağ topraklarında ne de Ermenistan'da hiçbir sivil nesneyi vurmadı. Ancak Ermenistan, Gence kentindeki bir yerleşim alanına iki roket attı, Berde'ye de roketli saldırı düzenlendi. Tartar genel olarak ikinci Stalingrad oldu. Tartar'da tek bir güvenli bina kalmadı. Yani bu, Azerbaycan'dan farklı olarak Ermenistan'ın askeri oyunlar düzenlemekle ilgilendiğini gösteriyor. Azerbaycan'ın bugün yayınladığı video görüntülerinde sadece askeri nesnelerin vurulduğunu ve askeri teçhizatın imha edildiğini görüyoruz."

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.09.2023

Azerbaycan ve Türkiye dışişleri bakanları bölgedeki son durumu görüştü.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, BM 78. Genel Kurulunun açılışına katılmak üzere New York'a yaptığı iş gezisi kapsamında 19 Eylül'de Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Bakan, Ermenistan'ın silahlı kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından tamamen çekmediğini, uluslararası hukuku ve 10 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamanın 4. bendinde ağır bir şekilde ihlal ederek, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı mümkün olan her türlü siyasi, askeri, mali ve ideolojik yollarla ayrılıkçılığı desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmek, bölgedeki gerilimin ana nedenidir. Son günlerde Ermenistan'ın Azerbaycan'ın egemen topraklarındaki askeri provokasyonları ve kurduğu yasadışı rejimin yoğunlaştığı, askeri-inşaat çalışmalarının büyük boyutlara ulaştığı, muharebe mevzilerinin sürekli güçlendirildiği dikkat çekti.  Son olarak 19 Eylül'de yasadışı Ermeni askeri oluşumları tarafından döşenen mayınların patlaması sonucu aralarında bölgedeki restorasyon çalışmasında görev yapan İçişleri Bakanlığı çalışanları ve olaya karışan sivillerin de bulunduğu 6 kişi ölmüş, 6 kişi de ağır yaralanmıştır. Hakan Fidan, her zaman olduğu gibi Azerbaycan'ın egemen topraklarında atılan meşru adımları desteklediklerini vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.09.2023

Dünya medyası Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde başlatılan terörle mücadele tedbirlerini yazmaya devam ediyor.

"Daily Pakistan" yayınında yayımlanan haberde, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde terörle mücadele tedbirlerini uygulamaya başladığı belirtilirken, aralarında Savunma Bakanlığı'nın da bulunduğu Azerbaycan'ın devlet kurumlarının terörle mücadele tedbirleri hakkında bilgi verildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın bilgisinde, yerel terörle mücadele tedbirleri çerçevesinde yalnızca meşru askeri tesislerin ve askeri altyapının hedef alınarak yüksek hassasiyetli silahlarla devre dışı bırakıldığı vurgulandı.

ABD'nin CNBC TV'sinin elektronik versiyonunda yayınlanan makalede, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki anayasal yapıyı yeniden tesis etmek ve Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birimleri bölgeden uzaklaştırmak için terörle mücadele tedbirlerine başladığı belirtildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yerel tedbirlerin amacının Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birlikleri silahsızlandırıp topraklarımızdan uzaklaştırmak, askeri altyapılarını etkisiz hale getirmek ve anayasal yapıyı yeniden tesis etmek olduğu belirtildi. Azerbaycan'ın, sivillerin tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçin yolu ve diğer yönlerde insani koridorlar ve kabul noktaları oluşturduğu kaydedildi.

Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesinde yayınlanan yazıda Azerbaycan Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nın bilgisine atıfta bulunuldu. Azerbaycan'ın bölgede anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla yerel terörle mücadele tedbirleri yürüttüğü bildiriliyor. Terörle mücadele tedbirlerinin amacı, 2020 yılındaki son savaşın ardından varılan ateşkes anlaşması uyarınca Ermeni askeri birliklerinin bölgeden çekilmesini sağlamaktır.

Alman Radyosu'nun internet sitesinde yayınlanan yazıda, terörle mücadele tedbirlerinin amacının, Karabağ'daki Ermeni silahlı kuvvetlerine ait birimleri silahsızlandırmak ve bölgeden tamamen uzaklaştırmak olduğu belirtildi. Azerbaycan'ın Karabağ'daki Ermeni nüfusunun güvenli bir bölgeye tahliyesi için insani koridorlar ve istasyonlar oluşturduğu da kaydedildi. Yazıda, Azerbaycan'ın işgalden kurtarılan topraklarda mayın patlaması sonucu 4 polis memuru ve 2 sivilin ölümünden Ermenistan silahlı kuvvetleri ve Karabağ'daki teröristleri suçladığı belirtildi.

İspanya'nın "EFE", "Rtve", "Notimerica", "Infobae" ve İtalya'nın "Libero Quotidiano" portallarında yayınlanan bilgilerde, Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın 6 kişinin ölümünün ardından terörle mücadele tedbirleri uyguladığı kaydedildi. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Ermeni silahlı grupları beyaz bayrak kaldırana, tüm silahları teslim edene ve yasadışı rejim kendini bırakana kadar terörle mücadele tedbirlerinin sürdürüleceği belirtildi. Makalelerde ayrıca Azerbaycan'ın Karabağ'ın Ermeni nüfusu ile müzakerelere hazır olduğu belirtildi. Yazılarda ayrıca Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın sivil halkın tahliyesi için insani koridorlar oluşturduğu da vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

19.09.2023

Recep Tayyip Erdoğan: Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü korumaya yönelik attığı adımları destekliyoruz.

Bir millet iki devlet şiarı ile hareket ettiğimiz Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü korumaya yönelik attığı adımları destekliyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: Türkiye Cumhurbaşkanı, "Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla başlayarak Ermenistan'ın verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Zaten herkesin kabul ettiği gibi Karabağ Azerbaycan'ın toprağıdır. Zorla statü edinilmesi asla kabul edilmeyecektir." dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.09.2023

Ceyhun Bayramov, Yuri Kim'e, sözde rejimin temsilcilerinin Karabağ'da askeri provokasyonlara ve terör saldırılarına başvurduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, BM Genel Kurulu'nun 78. oturumuna katılımı kapsamında 19 Eylül'de ABD Dışişleri Bakanı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu asistanı olarak görev yapan Yuri Kim ile bir araya geldi. Bakan Ceyhun Bayramov, Ermenistan'ın 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı sonrasında yükümlülüklerine aykırı olarak Ermeni silahlı kuvvetlerini ülkemiz topraklarından çekmemesinin ve devam eden askeri-siyasi provokasyonların, bölgede barış ve güvenliğe yönelik temel tehdit olduğuna dikkat çekti. ABD başta olmak üzere uluslararası ortakların bu güçlerin geri çekilmesi yönünde bir çağrı yapmamasının, son dönemde Ermeni tarafının provokasyonlarını artırmasına neden olduğu vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.09.2023

Moldova medyası Azerbaycan ordusunun terörle mücadele tedbirleri ve Ermenilerin mayın terörüyle ilgili makaleler yayınladı.

"Noi", "Timpul", "Point", "BreakingNews", "Realitatea", "Rupor", "Ava" ve diğer haber portallarında yayınlanan yazılarda, Ahmedbeyli-Fuzuli-Şuşa ilçesindeki Azerbaycan polis memurları, Şuşa yolu Hocavend ilçesi topraklarından geçerken, kaçak Ermenilerin silahlı kuvvetlerine bağlı bir sabotaj grubu tarafından yerleştirilen tanksavar mayını ile öldürüldükleri bildirildi. Aynı zamanda iki sivil de Ermeni mayın terörünün kurbanı oldu. Azerbaycan güvenlik teşkilatlarının terör saldırısıyla ilgili soruşturma başlattığı kaydedildi. İnternet siteleri, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev'e atıfta bulunarak, Azerbaycan'ın Karabağ'da terörle mücadele tedbirlerinin ana hedeflerini gerçekleştirmeye yakın olduğunu, bazı askeri hedeflerin etkisiz hale getirildiğini belirtti. Terörle mücadele tedbirlerini durdurmak için yasadışı Ermeni askeri birimlerinin beyaz bayrak çekmesi, tüm silahları teslim etmesi ve yasadışı rejimi ortadan kaldırması gerekiyor.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.09.2023

Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi'nden Bilgi.

19 Eylül'de ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i aradı. Telefon görüşmesinde Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki mevcut duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Devlet başkanı, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni silahlı kuvvetlerinin istihbarat-sabotaj gruplarının terör amacıyla önceden mayın döşediği, bunun sonucunda sivillerin ve polis memurlarının öldürüldüğü ve buna bağlı birliklerin öldürüldüğü gerçeğine değindi. Ordumuz havan toplarından ve çeşitli kalibrelerdeki küçük silahlardan ateşlendi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 9 Eylül'de Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde sözde "cumhurbaşkanlığı seçimleri" yapılması da dahil olmak üzere bu eylemlerin, Ermenistan ve oluşturulan sözde ayrılıkçı örgüt tarafından Azerbaycan'ın egemenliğine karşı kasıtlı provokasyonların bir devamı olduğunu vurguladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.09.2023

Bölge terörist milislerden temizlenmedikçe ne yeniden yapılanma süreci ne de barış gerçekleşebilir.

Azerbaycan'ın uluslararası arenadaki siyasi seyrinin temeli toprak bütünlüğümüzün sağlanması, 10 Kasım Deklarasyonu'na uyum ve bölgede bir bütün olarak ebedi barışın tesis edilmesidir. Geçtiğimiz dönemde Ermenistan ve Avrupa Birliği ve Rusya ile yapılan görüşmelerde Resmi Bakü'nün tutumu değişmedi. Ancak ne yazık ki görüşmelerde ve müzakere sürecinde yapıcı açıklamalarda bulunan ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını belirten Paşinyan, daha sonra tam tersi bir tutum sergileyerek bölgede kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgilenmediğini faaliyetleriyle ortaya koydu. Son dönemde hem Laçin sınır kapısı etrafında oluşturulan siyasi gösteri, hem de bölücü rejimin oyuncak seçim gösterisi, topraklarımızın sürekli mayınlanması, mevzilerimizin çeşitli silahlardan sürekli ateşlenmesi, bölgede birbirini takip eden askeri provokasyonlar gösterdi ki Ermenistan barış anlaşması imzalama niyetinde değil. Bu görüşler Milli Meclis üyesi ve Yeni Azerbaycan Partisi Yönetim Kurulu üyesi Reşad Mahmudov tarafından dile getirildi. Milletvekili bunun kabul edilemez olduğunu ve Azerbaycan'ın buna katlanmayacağını söyledi. Ülkemiz, ülke genelinde ve Karabağ topraklarında egemenlik haklarını güvence altına alma hakkına sahiptir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in tüm diplomatik masalarda bölgede yasadışı silahlı grupların varlığına izin verilmeyeceğini ve Karabağ topraklarında Azerbaycan kanunlarının yeniden tesis edileceğini güvenle söylemesi, yoldan çıkanlara ders vermedi. Her zaman hümanizmi ve sorunun barışçıl çözümünü savunan Azerbaycan, karşı tarafa şans vererek uzun süre sabır gösterdi. Ancak tarihi topraklarımızda yasadışı Ermeni askeri birliklerinin gerçekleştirdiği mayın terörü sonucu Azerbaycan vatandaşlarının şehit olması, resmi Bakü'nün kararlı önlemler almasının kaçınılmaz olduğunu gösterdi. İşgal sırasında harabe haline gelen bölgelerde restorasyon çalışmaları yapan sivillerin de terörün hedefi olması, terörist askeri birliklerin bölgeden uzaklaştırılmadan ne imar sürecinin ne de barışın mümkün olabileceğini doğruladı. Bu nedenle Azerbaycan tarafının terörle mücadele tedbirleri bölgenin bir bütün olarak geleceği açısından hesaplanmış başarılı bir adımdı. Terörle mücadele tedbirleri ülkemizin hakkıdır, silahlı kuvvetlerimiz açıkça sivil halkı ve altyapı tesislerini hedef almıyor, hedef belli. Bu operasyonlarda da 44 gün süren şanlı Vatan Savaşı'nda olduğu gibi, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ulusal çıkarlarımız doğrultusunda hesapladığı kararlı pozisyonunu tüm milletimiz desteklemekte, kahraman ordumuzun faaliyetlerini memnuniyetle karşılamaktadır. Cumhurbaşkanının Halk Birliği'nin önünde hiçbir güç duramaz. Bu topraklar Azerbaycan'a aittir ve burada Azerbaycan yasalarının üstünlüğü sağlanmalıdır. Milletvekili sonuçta Azerbaycan'ın tutumunda ve talebinde haklı olduğunu kaydetti. Terörle mücadele tedbirlerinin durdurulması ancak Karabağ'daki yasadışı Ermeni askeri silahlı gruplarının teslim edilmesinden ve kukla rejimin serbest bırakılmasından sonra tartışılabilir. Aksi takdirde ordumuzun kaçak askeri birliklere ve askeri tesislerine yönelik saldırısı daha sert olacaktır.

Ayrıntılı bilgi için bk.

20.09.2023

Rus milletvekili: Erivan yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır değil.

Moskova, Azerbaycan ve Ermenistan'ın barış şartlarını müzakere etmelerine yardım etmeye her zaman hazırdır. Ne yazık ki Erivan taahhütlerini yerine getirmeye hazır değil, dolayısıyla şu ana kadar tüm çabalar başarısızlıkla sonuçlandı. Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov'un Rus barış güçlerinin silahlara yalnızca meşru müdafaa amacıyla ihtiyaç duyduğu yönündeki sözleri hakkında yorum yapan Dmitry Savelyev, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Moskova'nın Karabağ ihtilafında çözümde arabulucu rolünden defalarca bahsettiğini kaydetti. "Rusya, uluslararası hukuk ve Bakü ile Erivan'ın Moskova'ya verdiği yetkiler çerçevesinde sıkı bir şekilde hareket ederek Kafkasya'daki durumu istikrara kavuşturmak için mümkün olan her türlü çabayı göstermektedir. Rusya Dışişleri Bakanlığı, sözde arabulucuların müdahalesinin Rusya'ya karşı olduğunu defalarca ifade etmiştir. Batı'nın müdahalesi yalnızca çatışmanın ağırlaşmasına yol açıyor. Şu anda gözlemlediğimiz şey de bu." Milletvekili Dmitri Savalyev, Karabağ'daki Rus barış güçlerinin yalnızca Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmalara uyumu sağladığını da vurguladı. "Barış güçlerimiz, kesinlikle uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettikleri için her iki tarafın ordusuyla birlikte hareket edemezler. Barışı koruma görevlileri, tarafların üzerinde mutabakata varılan yetkileri doğrultusunda belirlenen topraklarda bunun yerine getirilmesinin garantörü olarak hareket ederler. Çatışmanın mevcut tarafı olarak Rusya, varılan anlaşmaların ötesine geçiyor. "Moskova bir arabulucudur, biz taraflara barış şartlarını görüşmelerinde yardım etmeye her zaman hazırız. Ne yazık ki Erivan yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır değil, bu nedenle tüm çabalar boşa çıktı, şu ana kadar başarısız olduk" dedi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

21.09.2023

Dmitri Peskov: Karabağ'ın mensubiyeti sorunu çözüldü.

Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitry Peskov şunları söyledi: "Karabağ'ın üyeliğiyle ilgili temel sorun çözüldü, barış anlaşması yönünde ciddi ilerleme sağlandı." D. Peskov, Bakü ve Erivan'ın barış anlaşmasını imzalamada bitiş çizgisine ulaşabileceklerini sözlerine ekledi. Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan başbakan yardımcılarının Karabağ'da ulaşım koridorlarının açılması konusunda yaklaşan toplantısına ilişkin soruyu yanıtlayan Kremlin temsilcisi, "Bu konuda henüz bir şey söylenmedi. Temasların etkinleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı ancak henüz somut bir şey yok."

Ayrıntılı bilgi bk.

21.09.2023

Adil Aliyev: Azerbaycan Güney Kafkasya'da barışın garantörüdür.

Ermenistan'ın yaptığı provokasyonlara kahraman Ordumuz tarafından çok kısa sürede karşılık verilmiş ve düşman cezalandırılmıştır. Cumhurbaşkanı Başkomutan İlham Aliyev'in talimatı doğrultusunda yerel terörle mücadele tedbirlerine başlayan Azerbaycan Ordusu, 24 saatten kısa bir sürede gücünü bir kez daha dünyaya gösterdi. Cephaneliğimizde bulunan yüksek hassasiyetli silahlarla profesyonel asker ve subaylarımızın isabetli atışları sonucu 100'den fazla düşman askeri tesisi, zırhlı araç ve radyoelektronik muharebe teçhizatı devre dışı bırakıldı. Ordumuzun kısa sürede gerçekleştirdiği başarılı yerel terörle mücadele tedbirleri sırasında, uzun süredir sadece savaştan bahseden bir taraf, Azerbaycan'ın şartlarını kabul ettiğini ve yeniden entegrasyon süreci için görüşmek istediğini açıkladı.

Ayrıntılı bilgi için bk.

21.09.2023

Asya Parlamenter Asamblesi Daimi Komitesi Bakü'de toplandı.

21 Eylül'de Bakü'de Asya Parlamenter Meclisi'nin (APA) sosyal ve kültürel konularla ilgili daimi komitesinin toplantısı düzenlendi.

Ayrıntılı bilgi için bk.

 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 02.10.2023 14:33:20 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM