29.04.2023 - 05.05.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

01-04.05.2023

ABD, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Arasında Üçlü Müzakere

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, 1-4 Mayıs’ta Washington’'da Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in arabuluculuğunda bir toplantı düzenledi. Bu üçlü görüşmeden sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Mirzoyan ve Bayramov ile ayrı ayrı görüşmeler de yaptı.

Görüşmede bölgesel güvenlik, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konularının ele alındığı ifade edilmiştir.

Tarafların görüşmelere devam etme kararı aldığı açıklanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Aynı zamanda iki ülke temsilcilerinin Rusya öncülüğünde de henüz tarihi belli olmayan üçlü bir görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor.

02.05.2023

Syunik Eyaletindeki Kuzey-Güney Karayolu Koridoru

Syunik Havaalanının geçen hafta yıllar sonra ilk defa kullanılmasının ardından Ermenistan bölgede karayolu koridoru yapımı için de harekete geçti. Bu yıl inşaatına başlanması planlanan karayolu koridorunda bir tünel ve 17 köprü ile Meghri ve Litchk'te iki tünelin yapımı planlanıyor. Yolun yapımı için ilgili anlaşma meclise sunulmuştur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.05.2023

Ermenistan Ulusal Meclis Başkanının Japonya Parlamento Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuumi Yoshikawa ile Görüşmesi

Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan, Japonya Parlamento Dışişleri Bakan Yardımcısı Yuumi Yoshikawa’yı ağırladı. Görüşmede siyasi diyaloğun derinleştirilmesi, ticari-ekonomik bağların geliştirilmesi ve işbirliğinin bir dizi başka yönde genişletilmesi üzerine konuşulduğu belirtildi. Bunun yanı sıra Laçin koridorundaki son gelişmelerin de Simonyan tarafından aktarıldığı ifade edilmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.05.2023

Türkiye Ermenistan'dan Uçuşlara Hava Sahasını Kapattı

Türkiye hava sahasını Ermenistan’dan gerçekleşen uçuşlara bu hafta itibariyle kapatmıştır. Ermeni basını konu ile ilgili Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarına da yer vermiştir.

VIP uçuşlar da dahil olmak üzere tüm uçuşların yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye'de gerçekleşecek olan  Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi toplantısına katılması için Alen Simonyan’a Türkiye’ye uçuşunda istisna uygulanmıştır.

Bunun yanı sıra Ermeni Basınında Nemesis anıtı ve olayı için provakatif söylemlerin kullanıldığı görülmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04-05.05.2023

Türk ve Ermeni Yetkililer Ankara’da Bir Araya Geldi

Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan ve Türkiye Cumhuriyeti Meclis Başkanı Mustafa Şentop 4 Mayıs'ta Ankara'da Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nin 30. yıldönümü zirvesinde bir araya geldi.

Resmi görüşme öncesinde iki ülke parlamento liderleri yaklaşık 20 dakika baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Simonayan konuşmasında komşu ülkelerden bir toprak taleplerinin olmadığını belirtmiş, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecine, Laçin Koridoru'ndaki son gelişmelere değinmiştir. Ermenistan'ın Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde yapıcı bir şekilde davrandığını ifade etmiştir.

Ayrıca Alen Simonyan, Ermenistan'ın Ermenistan ve Türkiye'yi ziyaret eden üçüncü ülke vatandaşları ve diplomatik pasaportlu kişiler için Ermenistan-Türkiye kara sınırının açılmasına özel önem verdiğini, Ermeni tarafının barış gündeminden şaşmayacağını belirtmiştir.

Hava sahasının kapatılması, Nemesis Anıtı’nın açılması da görüşmedeki konular arasındadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.05.2023

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Prag'da: Mevcut sorunları müzakereler yoluyla çözme politikasına bağlıyız

Paşinyan, Prag’da Transatlantik İlişkiler Merkezinde Ermenistan'ın mevcut sorunları müzakereler yoluyla çözme politikasına bağlılığını sürdürdüğünü ve Azerbaycan ile bir barış anlaşması imzalamaya hazır olduğunu fakat bu barışın önünde duran engellerin olduğunu belirtmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.05.2023

Paşinyan’dan Nemesis Açıklaması

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Erivan'a "Nemesis" anıtının dikilmesi kararının hükümet tarafından değil şehir yetkilileri tarafından verildiğini vurgulayarak, kararı ve uygulamasını yanlış bulduğunu belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.05.2023 15:41:50 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM