12.08.2023 - 18.08.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

15.08.2023

Medya: ABD, Türkiye ve Ukrayna alternatif tahıl ihracat rotalarını görüşüyor.

Wall Street Journal’ın yetkililerden aktardığına göre, Washington, Ankara ve Kiev’in yanı sıra diğer Doğu Avrupa ülkeleriyle, tahıl anlaşmasının sona ermesinin ardından Ukrayna tahılının ihracatı için başka rotalar oluşturma olasılığını görüşüyor.

Washington’un planına göre, Ukrayna’nın Ekim ayına kadar “kapasitesini arttırarak” ayda 4 milyon ton tahıl ihraç etmesi bekleniyor. Aynı zamanda tahılın büyük kısmı Tuna Nehri boyunca ve Karadeniz üzerinden Romanya limanlarına sevk edilecek. Ürün daha sonra diğer varış noktalarına gönderilecek. Bu güzergâhın daha pahalı ve daha yavaş olduğu belirtiliyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17.08.2023

Türkiye, Rusya Federasyonu’nu Karadeniz’de gerginlik riski konusunda uyardığını açıkladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Rusya'yı “Sukra Okan” kuru yük gemisinin Rus ordusu tarafından denetlenmesiyle bağlantılı olarak Karadeniz'de tansiyonun yükselmesi riski konusunda uyardığı belirtildi.

Açıklamada, "Gemiye karşı alınan önlemlerin ardından, Rus tarafına Karadeniz'de gerilimi arttırabilecek bu tür girişimlerden kaçınılması gerektiği usulüne uygun olarak belirtilmiştir" denildi.

Regnum haber ajansının bildirdiğine göre, 13 Ağustos’ta Karadeniz’in güneybatısında Rus askerleri, Ukrayna’ya giderken durmayı reddeden Palau bandıralı Sukra Okan adlı kuru yük gemisini denetledi. Rus Donanmasına ait Vasiliy Bıkov gemisinin mürettebatı, Ukrayna’nın İzmail limanına gitmekte olan kuru yük gemisinin mürettebatından, olası yasaklı kargo varlığını kontrol etmek için durmasını talep etti. Gemi kaptanı yanıt vermedi ve Rus gemisi Sukra Okan’ı durmaya zorlamak için uyarı ateşi açtı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

17.08.2023

Türkiye, Ukrayna limanlarından tahıl gemilerinin güvenli geçişini garanti etti.

Türkiye, Ukrayna limanlarından hareket eden tahıl gemilerinin Boğazlardan geçişi sırasında güvenlik garantisi verdiğini açıkladı. Bu haber Haber Global TV kanalı tarafından 17 Ağustos tarihinde Türk Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılarak verildi.

Habere göre, Türkiye, Ukrayna limanlarından hareket eden tahıl gemileri için Çanakkale ve İstanbul boğazlarından engelsiz geçişi garanti etmeye hazır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.08.2023


Basında Rusya, Türkiye ve Katar’ın yeni bir tahıl anlaşması hazırlığında olduğuna dair haberler yer aldı.

Bild gazetesinin 18 Ağustos tarihli haberine göre, Rusya, Türkiye ve Katar yakında yeni bir tahıl anlaşması imzalayabilir. 19-20 Ağustos tarihlerinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılması planlanan görüşmelerle ilgili olarak Bild’in bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı bir haber var.

Rusya’dan ve muhtemelen Ukrayna’dan gelen tahılın, başta Afrika ülkeleri olmak üzere yoksul ülkelere gitmesi bekleniyor. Türkiye tedarikin organizatörü, Katar ise sponsoru olacak.

Bild gazetesine göre, Budapeşte’deki toplantıda Rusya’yı Tataristan Devlet Başkanı Rustam Minnihanov, Türkiye’yi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

IA Regnum’un daha önce bildirdiği gibi, 18 Ağustos’ta Türk medyası Ankara'nın tahıl anlaşması etrafında üç olası senaryoyu tartıştığını bildirdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu konuyu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile görüşmeyi planlıyor ve tahıl anlaşması konusu Rusya ve Türkiye devlet başkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılacak olası bir toplantıda da ele alınabilir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.08.2023

Basında çıkan haberlere göre ABD, Türkiye’nin Rusya’ya yardım etmeyi reddetmesini sağlamaya çalışıyor.

The Wall Street Journal’ın haberine göre ABD, Ankara’nın Rusya karşıtı yaptırımların delinmesinde Moskova’ya yardım ettiği iddiasıyla Türkiye’ye karşı sert önlemler alabilir.

Gazetenin ismini vermediği Batılı bir diplomattan aktardığına göre Washington, özel harekâtın başlamasının ardından Türkiye'nin Rusya ile ticaretini artırmasından endişe duyuyor ancak “Türk tarafının yaptırımlara maruz kalacağı bir senaryodan kaçınmak” istiyor.

ABD tarafının Ankara’yı Moskova’nın kısıtlamaları aşmasına yardımcı olmanın sonuçları konusunda bilgilendirdiğini vurguladı. Gazetenin muhatabı, ABD'nin konuyla ilgili olarak Türk yetkililerle “sürekli temas halinde” olduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19.08.2023

Erdoğan’ın danışmanı Ankara ile Moskova arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkilerde bir soğuma olmadığını, iki ülkenin tahıl anlaşması için müzakere yürüttüğünü söyledi. Bu haber CNN Türk tarafından aktarıldı.

Siyasetçi ayrıca Türk yönetiminin şu anda Rusya ile hem dış politika hem de istihbarat teşkilatları düzeyinde aktif olarak çalıştığını belirtti. Kılıç’a göre tahıl anlaşmasına ilişkin müzakereler dış politika düzeyinde devam ediyor.

Kılıç, “Sayın Putin ile Cumhurbaşkanımız arasında herhangi bir sorun yoktur” diyerek NATO üyesi bir ülkenin lideri olarak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’daki çatışmanın her iki tarafıyla da müzakere edebilecek tek cumhurbaşkanı olduğunu belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

20.08.2023

Moskova ve Kiev tahıl anlaşması için Türkiye’de görüşebilir.

Türkiye, BM ile birlikte tahıl anlaşmasının yeniden başlatılması için proje önerileri geliştiriyor, Rusya ve Ukrayna arasındaki teknik görüşmeler İstanbul’da yapılabilir. Bu haber Sabah gazetesi tarafından kendi kaynaklarına dayandırılarak verildi.

Tahıl koridorunun faaliyete geçirilmesine yönelik proje önerilerinin, başta göç hareketleri ve az gelişmiş ülkelerde ortaya çıkabilecek istikrarsızlık olmak üzere küresel sorunlara yol açmamak amacıyla geliştirildiği belirtildi.

Gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sorunu “liderler diplomasisi” yardımıyla çözebilecek tek kişi olduğuna inanıyor ve bu nedenle gazeteye göre Türk liderin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bu ayın sonunda gerçekleşebilecek görüşmesi küresel bir öneme sahip olacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 20.08.2023 23:20:59 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM