22.07.2023 - 04.08.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

04.08.2023

Özbekistan ve Türkmenistan Cumhurbaşkanları Arasında Müzakereler Gerçekleştirildi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Aşkabat ziyareti kapsamında Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ile görüştü.

Görüşmede devlet başkanları, kardeş halklar arasındaki asırlık dostluk ve iyi komşuluk bağlarına dayanan derin stratejik ortaklık temelinde Özbek-Türkmen ilişkilerinin güncel konularını tartıştı.

İkili görüşmede, Şavat-Dashoguz ortak ticaret bölgesinin erkenden faaliyete geçmesi gerektiğine dikkat çekildi. Ortak işbirliği projelerinin daha fazla teşvik edilmesinin, bölgeler arası alışverişin ve kültürel ve insani temasların geliştirilmesinin önemi vurgulandı. Bölgesel gündem hakkında da kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunuldu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.08.2023

Özbekistan Cumhurbaşkanı Aşkabat Zirvesine Katıldı

4 Ağustos'ta Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov başkanlığında ve Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon’un katılımıyla oluşturulan üçlü zirveye katıldı.

Toplantının gündeminde, su kaynaklarının akılcı kullanımına yönelik karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin genişletilmesi, enerji sektörünün geliştirilmesi, ulaşım ve lojistik potansiyelinin oluşturulması konuları vardı.

Toplantıda, Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantılarının etkin faaliyeti dikkat çekti. Ortak anlayış sayesinde ikili ve bölgesel gündemdeki güncel konularda karşılıklı olarak kabul edilebilir kararlar alındığı belirtildi.

Gelişmiş su tasarrufu teknolojilerinin tanıtılması ve sulama sistemlerinin modernizasyonu, su yönetimi süreçlerinin dijitalleştirilmesi, çamur ve taşkın sularının toplanması ve depolanması için altyapının ortak geliştirilmesi gibi alanlarda işbirliğinin yoğunlaştırılması önerildi.

Aral Gölü’nü kurtarabilmek için uluslararası fon potansiyelinin yanı sıra Dünya Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi ortak kuruluşlarla işbirliği yapılması gerektiği görüşüldü.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 09.08.2023 21:35:35 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM