17.06.2023 - 23.06.2023

Editör: Arş. Gör. Gözde ÇAĞLAR

19 Haziran 2023

Ermenistan’dan Azerbaycan’a Karşı Saldırı İddiaları

Ermenistan basınına 19 Haziran 2023’de yansıyan haberlere  göre Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından Ermenistan’ın Martuni, Mardeket, Sotk ve Yeraskh  yönüne doğru ateş açıldığı iddia edilmiştir. Bununla birlikte iddialardan birisi de Yeraskh bölgesinde yabancı yatırımlarla inşa edilen Metalurji tesisine yönelik açılan ateşte 2 Hindistan Vatandaşının yaralandığı yönündedir. Yapılan suçlamalarla ilgili haberler aşağıdaki bağlantılarda yer almaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19 Haziran 2023

Ermenistan Vatandaşları Kimlik Kartı ile Gürcistan’a Gidebilecek

1993 tarihinde Ermenistan ve Gürcistan arasında imzalanan anlaşmaya göre iki ülke vatandaşları birbirlerinin ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyordu. Bununla birlikte vatandaşların geçişini kolaylaştırmak amacı ile kimlik kartı ile seyahat edilmesine ilişkin imzalanan anlaşma onaylanmış ve Genel Kurula sunulması beklenmektedir. Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan Ermenistan’ın İran ve Gürcistan ile jeopolitik gelişmelerden bağımsız bir ilişki kurmaya çalıştıklarını ve Gürcistan ile ilişkilerin son dönemde derinleştiğini ifade etmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19 Haziran 2023

44 Gün Savaşları Komisyon Tarafından İncelenecek

44 Gün Savaşının (2020 Dağlık Karabağ Savaşı) koşulları Ermenistan meclisinde bir komisyon tarafından incelenecektir. Bu soruşturma komisyonuna ise muhalefetin bazı gruplarının katılmayacağı bildirilmiştir. Bu gruplar inceleme komisyonunun iktidarın çoğunluğu tarafından oluşturulduğunu ve bu nedenle nesnel olmadığını belirtmişlerdir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19 Haziran 2023

Ermenistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinde Kontroller Yapılıyor

Ermenistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinde muhabere kabiliyeti, muharebe hazırlığı, eğitim, askeri ve özel kuvvetlerin yönetim ve desteğine yönelik kapsamlı teftişlerin yapıldığı belirtilmiştir.  Bu teftişlerde personele yönelik teorik ve mesleki eğitim  uygulanmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20 Haziran 2023

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün Minsk’teki Oturumunda Konuştu

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ın Laçin Koridoru, Ermenistan Sınırı ve bölgedeki istikrar konusunda Azerbaycan’ı eleştirdiği görülmektedir. Dışişleri bakanlığından yapılan yazılı açıklama ekteki bağlantıdadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20 Haziran 2023

Paşinyan, 44 Gün Savaşı Soruşturma Komisyonuna Konuştu

 

Komisyon önünde konuşan Paşinyan Megri ve Şuşa’nın kendisi için kırmızı çizgi olduğunu, buranın savunulmasının talimatını başından beri verdiğini fakat Şuşa’nın tüm çabalara rağmen düştüğünü ifade etmiştir. Tüm bu süreç içinde Şuşa’nın mutlaka tutulması gerektiğini ifade ettiğini belirtmiş, kendisine de operasyonun Şuşa’nın düşmesinden önce iyi gittiğinin söylendiğini sözlerine eklemiştir. Fakat ilerleyen süreçte Şuşa’nın bir kısmında, üçlü deklarasyonunun imzalandığı dönemde, yeni bir müdahale daha yaşandığını ve kendisine Şuşa’da hiçbir Ermeni askerlerinin kalmadığının bildirildiğini belirtmiştir.

Bu dönemden sonra, 19 Ekim tarihinde Putin’den kendisine bir barış önerisi geldiğini, bunun yıllar önce Rusya tarafından geliştirilen 5+2 formülü olduğunu söyleyerek, bu formüle göre 7 bölge oluşturulmasının istendiğini belirtmiştir. Bu öneride Dağlık Karabağ’ın statüsü belirsiz kalmıştır. Paşinyan bu şartlar altında savaşı durdurmaya hazır olduğunu söylediğinde Putin’in Azerbaycan ile görüştüğünü fakat bu beş bölgeden ikisinin (Fuzuli ve Cebrail) zaten Azerbaycan’ın elinde olması dolayısıyla Azerbaycan’ın 7 bölgenin tamamını almayı istediğini belirtmiştir. Bu dönemde Şuşa’nın Ermenistan kontrolünde olduğunu söyleyen Paşinyan, bu önerinin bu şartlar altında kabul edilmemesinin sonuçta Şuşa’nın kaybedilmesine yol açtığını belirtmiştir. Kendisini bu şekilde suçlayanlar için o dönemde bu anlaşmayı kabul edememesinin ardında; Azerbaycan’ın Şuşa nüfusunun % 90’ının Azeri olması ve ayrıca bölgeyi Azerbaycan'a bağlayan bir yol olması gerektiği şartlarını koyduğunu ifade etmiştir. Bu öneriyi kabul etmemesinin nedeni olarak, eğer teklifi kabul ederse bunun sonucunda Laçin koridorunun açılması gerekiyordu demiştir.

Savaşı sonlandıran üçlü anlaşmanın 9 Kasım’da onaylanmasının sebebi olarak; çünkü bundan sonra Hankendi saldırıya uğrayacak, Martuni/Hocavend üzerinde baskı artacaktı dedi. Devam etseler de artık diğer yerlerin hepsini alamayacaklarını anladığını, Hankendinin savunmasız kaldığını belirtti.

Karabağ sorunun çözümü ile ilgili ise 1994’teki ateşkesin ardından olumlu bir gidişatın olmadığı ve bunun da çoğunlukla iç siyasi durumdan kaynaklandığı yorumunu yaptı. Eğer geçmiş 25 yılda sorunu çözebilseydik bu savaştan kaçınabilirdik ifadelerinde bulundu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

22 Haziran 2023

Ermenistan ve Gürcistan Dışişleri Bakanlıkları Arasındaki Görüşme

22 Haziran'da Erivan'da Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı arasında görüşme gerçekleşmiştir. İki ülkenin de işbirliklerini derinleştirmek için yapılacak girişimlere hazır olduğunu belirtilmiştir. Ekonomik, eğitim, kültürel ve güvenlik işbirliklerinin geliştirilmesi üzerine istişareler yapılmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

22 Haziran 2023

Nikol Paşinyan’dan Dağlık Karabağ Yorumu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Laçin Koridorundan geçişlerin olmaması ve bunun Dağlık Karabağ bölgesinde insani krizlere yol açtığı iddiasında bulundu. Bölgede elektrik ve doğalgaz sıkıntılarının da yaşandığını ekleyerek Azerbaycan aleyhinde açıklamada bulunduğu görülmektedir. Bu nedenle Uluslararası Adalet Divanı’nın 22 Şubat kararını uygulama ve Bakü-Stepanakert diyaloğunun mekanizmalarının başlatılması gerektiğini sözlerine eklemiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 25.06.2023 22:21:41 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM