08.07.2023 - 14.07.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

09.07.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesi hakkında.

9 Temmuz tarihinde, Türk tarafının girişimiyle, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir.

Taraflar, “Azov liderlerinin” İstanbul’dan Kiev’e dönüşü de dâhil olmak üzere Ukrayna’daki son gelişmelere odaklanarak bölgesel gündem hakkında görüş alışverişinde bulundular. Ankara’nın dikkati Kiev rejimine askeri teçhizat sağlamaya devam etmenin yıkıcılığına çekildi. İlgili adımların sadece olumsuz sonuçlara yol açabileceği vurgulandı.

Bakanlar, Devlet Başkanları Vladimir Putin ve Erdoğan tarafından varılan prensip anlaşmaları temelinde Moskova ve Ankara arasındaki ilişkilerin güvene dayalı yapısının korunması ve güçlendirilmesi gereğini bir kez daha teyit ettiler.

Ayrıca, Batılı devletlerin BM Genel Sekreterinin “paket girişimini” uygulamak için gerekli adımları atmadaki yetersizlikleri bağlamında, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili konularda daha fazla işbirliği yapılması ihtimaline de değindiler. Gelecek temasların takvimi de dâhil olmak üzere Rus-Türk ikili işbirliğinin belirli yönleri ele alındı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.07.2023

Lavrov Türk Dışişleri Bakanı Fidan ile “Azov komutanlarının” Kiev’e iadesini görüştü.

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov 9 Temmuz’da Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile telefonda Azov komutanlarının Ukrayna’ya dönüşüyle ilgili durumu görüştü. Lavrov, Ankara’nın dikkatini Kiev rejimine askeri teçhizat sağlamaya devam etmenin yıkıcılığına çekti. Açıklamada ilgili adımların sadece olumsuz sonuçlara yol açabileceği belirtildi. Bununla birlikte Lavrov ve Fidan, Moskova ve Ankara arasındaki ilişkilerin güvene dayalı yapısının korunması ve güçlendirilmesi gerektiğini yineledi.

Regnum haber ajansının bildirdiğine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy 8 Temmuz günü İstanbul’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmenin ardından Zelenskiy, Türkiye’de bulunan beş Azov (Rusya’da yasaklı bir örgüt) lideriyle birlikte Kiev’e döneceğini açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, militanların Rusya-Ukrayna çatışması sona erene kadar Türkiye’de kalmaları gerektiği için Ankara’nın anlaşmaları ihlal ettiğini söyledi. Peskov, komutanların geri dönmesinin Ukrayna’nın karşı saldırısının başarısız olmasıyla alakalı olduğunu savundu.

Peskov aynı zamanda NATO zirvesi öncesinde Türkiye üzerinde büyük bir baskı olduğunu ve Ankara’nın da ittifakın bir üyesi olarak Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu gösterdiğini sözlerine ekledi. Peskov’a göre Moskova tüm bunları gayet iyi anlıyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.07.2023

Erdoğan ve Biden Vilnius’ta görüşmeyi kabul etti.

Türk liderin ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD’li mevkidaşı Joe Biden’ın Vilnius’taki NATO zirvesi marjında bir görüşme yapma konusunda anlaştıkları belirtildi. Daha önce Milliyet gazetesi kaynaklara dayanarak bu görüşmenin gerçekleşebileceğini yazmıştı. Kuzey Atlantik ittifakı zirvesi 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkentinde yapılacak.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “Liderler Vilnius’ta yüz yüze görüşerek Türkiye-ABD ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ayrıntılı olarak ele alma konusunda mutabık kaldılar” denildi.

Başbakanlık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmeler sırasında “İsveç’in terörle mücadele yasasını değiştirerek doğru yönde bazı adımlar attığını, ancak Türkiye’nin yasadışı Kürdistan İşçi Partisi (PKK/PYD/YPG) destekçilerinin özgürce terörü öven gösteriler düzenlemeye devam etmesinin atılan adımları boşa çıkardığını” söylediğini belirtti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.07.2023

Lavrentiev: Suriye ve Türkiye liderleri Rusya Devlet Başkanı'nın huzurunda bir araya gelebilir.

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiev, Suriye ve Türkiye Cumhurbaşkanları Beşar Esad ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya lideri Vladimir Putin’in de katılımıyla diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik yol haritasının tamamlanması konusunda bir toplantı yapabileceklerini söyledi.

Lavrentiev, “iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi yolunda, Suriye topraklarındaki Türk askeri varlığı da dâhil olmak üzere bazı zorluklar” olduğunu söyledi. Al Arabiya TV kanalına verdiği röportajda “Taraflar çalışmalarını tamamladığında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in huzurunda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esad arasında başkanlar düzeyinde bir toplantıya hazırlanmak için liderler sonuçlar hakkında bilgilendirilecek” dedi.

Sputnik Radyosu, Suriye ve Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndan ilişkilerin normalleştirilmesi için bir yol haritası taslağı aldığını bildirdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.07.2023

Kaynak: Putin-Erdoğan görüşmeleri tahıl anlaşmasını kurtarabilir.

Putin-Erdoğan görüşmeleri tahıl anlaşması konusunda son umut olmaya devam ediyor.

Karadeniz tahıl girişimi müzakereleri hakkında bilgi sahibi bir kaynağın RİA Novosti’ye verdiği bilgiye göre, tahıl anlaşmasıyla ilgili mevcut durum anlaşmanın 17 Temmuz’dan sonraya uzatılması konusunda iyimserlik yaratmıyor; Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin arasında yapılması beklenen görüşmeler şimdilik tek umut olarak görülüyor.

Erdoğan daha önce Putin ile tahıl anlaşması konusunda hem telefonla hem de yüz yüze görüşmeyi beklediğini söylemişti. Türk lider ayrıca Ankara'nın anlaşmanın en az üç ayda bir yenilenmesini beklediğini, Türkiye’nin ise mekanizmayı toplamda iki yıl uzatmayı umduğunu söyledi. Rus liderin sözcüsü Dmitry Peskov 8 Temmuz’da RİA Novosti’ye verdiği demeçte Putin ile Erdoğan arasında bir görüşmenin henüz kesinleşmediğini ve Rusya Devlet Başkanı’nın şu anda planları arasında Türk mevkidaşıyla bir telefon görüşmesi olmadığını söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.07.2023

Bakan Kamışin: Ukrayna, Türk Bayraktar İHA’larını üretmek için bir tesis inşa etmeye başladı.

Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamışin, Rada TV kanalının yayınında yaptığı açıklamada, Türk insansız hava araçları Bayraktar'ın üretimi için Ukrayna’da bir fabrika inşaatının başladığını söyledi. Daha önce Kamışinn, Kiev ve Ankara’nın Ukrayna’da insansız hava aracı üretiminin geliştirilmesine ilişkin bir memorandum imzaladığını bildirmişti. Kamışin, “Ukrayna’da birkaç yıldır konuşulan Bayraktar fabrikasından bahsedecek olursak, bu fabrikada inşaat çalışmaları başladı. Bununla ilgili müzakereler vardı, sonra durdurmalar, skandallar oldu. Bu santral sadece memorandumlarla değil, pratikte inşa edilmeye başlandı.” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.07.2023

Kremlin, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişimini yorumladı.

Peskov: Rusya, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişmesinin kendisine karşı olmadığını umuyor

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Ankara ve Kiev arasındaki ilişkilerin gelişmesine karşı olamayacağını, ancak bu ilişkilerin Moskova’ya karşı yönlendirilmemesini ummak istediğini söyledi. Peskov açıklamasının devamında “Aynı zamanda, elbette, egemen bir devlet olarak Türkiye’nin Ukrayna da dâhil olmak üzere herhangi bir ülkeyle ilişki geliştirme konusunda mutlak hakkı vardır. Ancak elbette Türkiye ile ortak olarak, bu ilişkilerin geliştirilmesinin bize karşı yönlendirilmeyeceğini ummak istiyoruz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.07.2023

Kremlin, Türkiye’nin Batı ülkelerinden temel farkını açıkladı.

Peskov: Batılı ülkelerin aksine Türkiye Rusya ile diyaloğu sürdürüyor.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’nin “kolektif Batı”nın bazı ülkelerinden farklı olarak Rusya ile diyaloğu sürdürdüğünü ve üst düzeyde desteklediğini, Rusya Federasyonu’nun da pozisyonlarını netleştirmek için bu diyalog kanallarını kullanacağını söyledi:

“Sözde “kolektif Batı”nın bazı ülkelerinin aksine Türkiye’nin bizimle diyaloğu sürdürmesi ve dahası bunu yüksek ve en üst düzeyde desteklemesi çok önemlidir. Dolayısıyla bu diyalog kanallarını, ilk olarak pozisyonumuzu netleştirmek ve ikinci olarak da elbette bu durumu çeşitli alanlarda yapılacak bir sonraki anlaşmalarda dikkate almak için kullanacağız.”

Peskov, Türkiye’nin Azov taburunun komutanlarını Kiev’e göndermesinin ardından Rus ve Türk dışişleri bakanları arasında gerçekleşen telefon görüşmesini hatırlatarak, Rusya ve Türkiye’nin yakın, gelişmiş, çok yönlü ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkilere sahip olduğunu, ancak ülkelerin anlaşmazlık yaşadığı bazı konular bulunduğunu kaydetti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

11.07.2023

Peskov: Rusya anlaşmazlıklara rağmen Türkiye ile diyaloğu geliştirme niyetinde.

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğini değerlendirirken, anlaşmazlıkların olduğunu, ancak ilişkilerin iki ülkenin çıkarlarına karşılık gelen kısmının da bulunduğunu ve Moskova’nın diyaloğu geliştirme niyetinde olduğunu hatırlattı.

Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu nedenle bir kez daha tekrarlıyorum, bilinen tüm anlaşmazlıkların varlığında, Türkiye Cumhuriyeti ile diyaloğumuzu, ilişkilerimizi bizim için faydalı olduğu ve onlar için faydalı olduğu yerde geliştirme niyetindeyiz” dedi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.07.2023

Guterres, Putin’e tahıl anlaşmasının uzatılmasını öneren bir mektup yazdı.

BM resmi sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri António Guterres’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tahıl anlaşmasının uzatılmasına ilişkin bir teklif içeren bir mektup gönderdiğini söyledi.

RİA Novosti’nin aktardığına göre,  Dujarric şunları söyledi: “Genel Sekreter bu konuda sürdürdüğü çabaların bir parçası olarak dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Mutabakat Zaptı’nın daha ileri düzeyde uygulanmasını mevcut Karadeniz girişiminin korunması ihtiyacıyla uyumlu hale getirmeyi amaçlayan bir teklifin ana hatlarını içeren bir mektup gönderdi.”

Guterres’in mektupta, Rusya’yı endişelendiren Rosselkhozbank üzerinden yapılan finansal işlemleri etkileyen engellerin kaldırılmasını ve “Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden akışının devam etmesinin sağlanmasını” önerdiğini söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.07.2023

Erdoğan: Azov komutanlarının Kiev’e iadesi konusunda Ankara’nın Moskova ile bir anlaşmazlığı yok.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vilnius’taki NATO zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Azov komutanlarının Kiev’e iadesi konusunda Ankara’nın Moskova ile herhangi bir ihtilafı olmadığını söyleyerek “Geçen Cuma gününe kadar bu Azov komutanları bizim elimizdeydi, daha sonra bir talep aldık, buna olumlu yanıt verdik ve bu altı Azov komutanını Kiev’e geri verdik. Rusya bu konuda bir dizi açıklama yaptı, ancak ayrıntılar ortaya çıktıktan sonra durum olumlu bir yola girdi” açıklamasında bulundu.

Daha önce de Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Azov komutanlarının Ukrayna’ya bırakılması kararı nedeniyle Türk yetkilileri eleştirmişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

12.07.2023

Erdoğan: Türkiye, teklif edilmesi halinde Ukrayna konusunda arabuluculuk yapmaya hazır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesinin sonunda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda uygun bir teklif gelmesi halinde Ankara’nın Ukrayna sorununun çözümünde arabulucu rolü üstlenmeye hazır olduğunu dile getirdi: “Eğer taraflar arabuluculuk teklifimizi kabul ederlerse, bu görevi memnuniyetle üstleniriz. Türkiye bu potansiyeli hayata geçirmeye hazırdır.”

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna liderleriyle görüşen tek ülke olduğunu söyledi.

NATO zirvesi 11-12 Temmuz tarihlerinde Vilnius'ta düzenlenmiş ve zirveye tüm ittifak ülkelerinin liderleri katılmıştı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 17.07.2023 15:22:26 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM