15.04.2023 - 24.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Elif UZUNAĞAÇ

13.04.2023

Ukrayna, Rusya’yı Kırım’dan Çıkarmak İstiyor

Ukrayna dışişleri bakanı Dmytro Kuleba, yaptığı açıklamada ülkesinin Ukrayna güçlerinin Kırım’dan ve Rusya’nın ilhak ettiği Ukrayna’nın diğer bölgelerinden çekme isteğinde geri adım atmayacağını açıkladı.

Ukrayna’daki savaşı “Avrupa’nın ortasında kanayan bir yara” olarak nitelendiren Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, “BM tüzüğü ilkelerine göre Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğu ve yeniden Ukrayna'’ın kontrolü altına gireceği konusundaki ortak kanaatle birleştiklerini” duyurdu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.04.2023

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Kırım Tatar Türklerine Yapılan Baskıyı Kınadı

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunya Mijatovic, Kırım’daki Kırım Tatar Türklerinin defalarca hak ihlaline uğradığını duyurdu. Avrupa Konseyi’nin internet sitesinde konuya ilişkin bir metin yayımlandı.

Avrupa Konseyi yayımlanan metinde, “Kırım’da Kırım Tatarları ve özellikle Kırım’ın yasadışı ilhakına karşı çıkanlar veya diğer konularda farklı görüşler ifade edenler, Rus işgal makamları tarafından çok sayıda ciddi insan hakları ihlaline, zulme, ayrımcılığa ve damgalamaya maruz kalmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

18.04.2023

Putin Kırım’ı Ziyaret Etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Rusya’ya ilhakının dokuzuncu yıl dönümünde Kırım'a bağlı Sivastopol’a gitti. Vladimir Putin, Sivastopol şehrindeki Sanat Okulu ve Korsun Çocuk Merkezi'ni ve Arkeoloji müzesini Sivastopol Bölge Valisi Mihail Razvojayev ve yerel yetkililer ile birlikte ziyaret etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

19.04.2023

Ukrayna’nın Karşı Saldırısı: Kırım’ı Geri Alacak mı?

Amerika’daki Council on Foreign Relations’un uzmanlarından Stephen Sestanovich, Ukrayna’nın karşı saldırı yaparak Kırım’ı geri alabilme ihtimali ile ilgili bir değerlendirme yayımladı. Değerlendirmesinde, Ukrayna’nın, Kırım’ı Rusya’dan geri alma niyetini sürdürdüğünü, ancak bunu yapmanın zor olacağını ve yarımadanın gelecekteki diplomatik müzakerelerde bir pazarlık kozu haline gelebileceğini açıkladı. Sestanovich, son zamanlardaki demografik değişikliklerin, 2014’ten sonra bölgeye yerleştirilmiş olan yüzbinlerce Rus vatandaşının Kırım’ın tekrar Ukrayna’nın eline geçmesini zorlaştıracağını iddia etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

20 Nisan 2023

Ukrayna Kırım’ı Kurtarmadan Rusya ile Kalıcı Barışı Sağlayamaz

Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu araştırmacılarından ve Kiev’deki İlko Kucheriv Demokratik Girişimler Vakfı bölgesel güvenlik bölgesel güvenlik çalışmaları başkanı Mariia Zolkina, Atlantic Council’de Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında ilgili bir analiz yayımladı.

Dünya, Ukrayna’nın geniş çapta beklenen bahar taarruzunu beklerken, Ukrayna askeri hedeflerinin Kırım’ın işgalini kaldırmayı içermesi gerekip gerekmediği konusundaki tartışmalar hararetle devam ediyor. Bazı analistler Ukrayna’nın Rus işgali altındaki yarımadayı başarılı bir şekilde özgürleştirecek askeri yeteneklere sahip olup olmadığını sorguluyor; diğerleri, Kırım’ın Putin için kişisel öneminin, onu Rus diktatör için nükleer bir tırmanışı ateşleyebilecek bir kırmızı çizgi haline getirdiğini iddia ediyor. Bu endişeler anlaşılabilir, ancak kısa vadelidir. En önemlisi, Kırım’ın statüsünü mevcut savaşta belirleyici savaş alanı olarak kabul edilmelidir. Basitçe söylemek gerekirse, Ukrayna Kırım’ı kurtarmadan Rusya ile kalıcı bir barış sağlanamaz.

Mariia Zolkina’ya göre, Ukrayna’nın uluslararası ortakları kalıcı bir barış sağlama konusunda ciddiyse, önce Kırım’ın işgalden arındırılmasının merkezi önemini kabul etmeli ve Ukrayna’ya bunu yapacak araçları sağlamalıdır. Rusya’yı kesin bir şekilde yenmenin ve savaşı bitirmenin tek yolu nükleer silah tehdidini önlemenin en önemli yolu budur.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 27.04.2023 18:08:23 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM