03.06.2023 - 09.06.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Gülcan İNALCIK

03.06.2023

Aliyev ve Paşinyan Erdoğan’ın göreve başlamasının ardından Türkiye’de bir araya geldi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin töreninin ardından Ankara’da kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede iki lider devletlerarası bir barış anlaşması için müzakerelere devam etme konusunda anlaştı. Türk televizyon kanalı TRT1, Türkiye eski Başbakanı Binali Yıldırım’ın da katılımıyla Aliyev ve Paşinyan’ın ikili ilişkileri ve Bakü ile Erivan arasında bir barış anlaşmasını ele aldıklarını ve önümüzdeki hafta bir toplantı daha yapmayı planladıklarını (tam olarak nerede yapılacağı belirtilmedi) duyurdu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.06.2023

Slutskiy, Türkiye’yi Rusya’nın kilit ortağı olarak nitelendiriyor.

Türkiye Rusya’nın kilit ortağı olmaya devam ediyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin törenine Rus heyetinin bir üyesi olarak katılan Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, 3 Haziran’da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye kilit ortağımız olmaya devam ediyor. Parlamento hattı da dâhil olmak üzere işbirliğini genişletmeyi umuyoruz.”

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.06.2023

Türkiye NATO’nun talebi üzerine Kosova’ya özel kuvvetler taburu gönderecek.

Türkiye Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kuzey Atlantik İttifakı’nın (NATO) talebi üzerine 4-5 Haziran tarihlerinde Kosova’ya bir özel kuvvetler taburu gönderilecek.

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “65. Mekanize Piyade Tugayı’na bağlı komando taburu yedek olarak görevlendirilmiştir” denildi.

Bakanlık, Ankara’nın yapıcı bir tutum sergilediğini ve tarafları itidalli olmaya çağırdığını da sözlerine ekledi.

Regnum haber ajansının bildirdiğine göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 30 Mayıs’ta Oslo’da düzenlediği basın toplantısında halkın güvenliğini sağlamak üzere Kosova’ya 700 ek asker gönderme sözü verdi. Stoltenberg’e göre NATO, alarm durumuna geçirilecek bir tabur daha seçecek.

Kosova’daki durum 29 Mayıs’ta eyalette yaşayan Sırplar ile kolluk kuvvetleri arasındaki çatışmaların patlak vermesiyle tırmandı. Sırp nüfusun çoğunlukta olduğu Zvecan, Leposavic ve Zubin Potok kasabalarının sakinleri, vatandaşların çoğunluğunun seçimlerde oy kullanmayı reddetmesine rağmen Kosovalıların bu kasabaların belediye başkanı olmasına karşı çıktı. Protestolar sırasında Sırplar belediye başkanlarını istifaya zorlamak için kasabalardaki yönetim binalarına girmeye çalıştı. Çatışma sırasında NATO birlikleri sivillere saldırdı. Bunun sonucunda 52 Sırp ve 41 uluslararası barış gücü (KFOR) mensubu yaralandı.

Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sekreteri Dmitry Peskov, Rusya’nın Kosova’da tırmanan çatışma durumunda Sırbistan’ı kesinlikle desteklediğini söyledi. Dolayısıyla Moskova, vilayetteki Sırp nüfusun meşru hak ve çıkarlarına saygı gösterilmesi ve bunların güvence altına alınması gerektiğine inanmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.06.2023

Stoltenberg: İsveç Türkiye’nin taleplerini karşılıyor ve NATO’ya katılmaya hazır.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından 4 Haziran’da İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında İsveç’in Türkiye’nin şartlarını yerine getirdiğini ve NATO’ya katılmaya uygun olduğunu söyledi. Stoltenberg ayrıca 12 Haziran’da Türkiye, İsveç ve Kuzey Atlantik İttifakı arasında bir toplantı yapılması konusunda Erdoğan’la anlaştığını söyledi.

Regnum haber ajansının bildirdiğine göre, NATO genel sekreteri Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada İsveç’in NATO üyeliğini ittifakın 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak zirvesinden önce onaylatmayı amaçladığını söylemişti. O zaman, krallığın Türkiye’deki seçimlerden sonra ve Vilnius’taki zirveden önce onay isteyebileceğini söylemişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.06.2023

Türkiye Karadeniz geçiş ücretlerini %8’den fazla artıracak

Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile tanınan haklar doğrultusunda geçen yıl beş kat arttırdığı Karadeniz boğazlarından geçiş ücretini güncelledi. Aydınlık gazetesinin 5 Haziran tarihli haberine göre, 1 Temmuz’dan itibaren maliyet %8.3 daha artarak ton başına 4.42 dolara yükselecek.

Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir açıklamadan alıntı yapılan haberde, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında uğraksız geçiş yapan Türk boğazlarından geçen gemilere uygulanan vergi ve harç katsayıları (fenerler, kurtarma hizmetleri ve sıhhi denetimler) için altın frank taban değeri 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 4,42 dolar olarak belirlenmiştir” denildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.06.2023

Tahıl anlaşmasına ilişkin BM-Rusya istişare turu 9 Haziran’da yapılacak.

Rusya ve BM arasında tahıl anlaşması kapsamında bir memorandum üzerinde yapılacak istişarelerin bir diğer turu 9 Haziran’da Cenevre’de gerçekleştirilecek. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin 5 Haziran Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada “Ayın 9’unda Cenevre’de kurumlar arası formatta bir sonraki istişare turu konusunda anlaşmaya vardık” dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı, istişarelere BM adına Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Direktörü Rebecca Greenspan’ın katılacağını söyledi.

Günün erken saatlerinde Verşinin, tahıl anlaşması kapsamında gemilere yönelik denetimlerin yeniden başladığını söyledi. Bununla birlikte, Moskova’nın tahıl anlaşmasının uzatılması için herhangi bir olasılık görmediğini, ancak BM temsilcileriyle istişarelerin devam ettiğini söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.06.2023

Belçika’nın Moskova Büyükelçisi M. Michilsen Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

6 Haziran’da, Belçika’nın Moskova Büyükelçisi M. Michilsen Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçiye 22 Mayıs’ta Belgorod bölgesinde terörist saldırılar gerçekleştiren yıkıcı gruplar tarafından Belçika yapımı silahların kullanıldığının ortaya çıkmasıyla ilgili olarak protesto notası verildi.

Rus tarafının, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Batılı silah ve teçhizatla doldurulması ve bunların kontrolsüz bir şekilde yayılarak terörist oluşumların eline geçmesi tehlikesi konusunda defalarca uyarıda bulunduğu vurgulandı. Brüksel’e, Kiev rejiminin Rusya Federasyonu’ndaki sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan teröristlere verdiği desteğe ilişkin artan kanıtları görmezden gelmemesi çağrısında bulunuldu.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.06.2023 

6 Haziran gecesi Kahovka Hidroelektrik Santrali’ne bir saldırı gerçekleşti.

Referandumla Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’nın parçası haline gelen Herson bölgesinde bulunan Kahovka Hidroelektrik Santrali havan topu saldırıları yüzünden kısmen parçalandı. Santraldeki kapak vanalarının tahrip edilmesi sonucunda kontrolsüz bir su salınımı başladı. Santralin üstünde yer aldığı Dinyeper Nehri kıyısında yer alan yerleşim yerleri tahliye edilmeye başladı. Su 12 metrenin üzerinde bir seviyeye yükseldi. Toplam 14 yerleşim yeri taşkın bölgesinde olup, toplamda yaklaşık 80 yerleşim yeri sular altında kalma tehlikesi ile yüz yüze.

Saldırının ardından yetkililer sivil nüfusu sular altında kalan kıyı bölgelerinden tahliye etmeye başladı. Herson bölgesinde acil durum ilan edildi. Taşkın nedeniyle sivil kayıplar yaşanıyor. Ukrayna ve Rusya, barajın vurulması konusunda birbirlerini suçlayan açıklamalar yapmaktadırlar. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kiev rejiminin Kahovka Hidroelektrik Santralini havaya uçurduğunu çünkü Herson yönündeki mevzilerini zayıflatarak birliklerini oradan saldırı bölgesine taşıdığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından olayın bir terör eylemi olduğunu belirten yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada;

“Ukrayna silahlı kuvvetlerinin Kahovka Hidroelektrik Santrali’ni yıkarak büyük çaplı bir insani ve çevresel felakete yol açmasını şiddetle kınıyoruz. Barajın havaya uçurulması, Dinyeper’in aşağısındaki su seviyesinde önemli bir artışa neden olmuştur. Yerleşim yerleri sular altında kalmıştır ve binlerce insanın tahliye edilmesi gerekmektedir. Bu işlem çoktan başlamıştır. Kiev rejiminin bu saptırması bölgenin tarımına ve Dinyeper Nehrinin ekosistemine büyük zarar vermiştir. Kahovka rezervuarının kıyıya vurması sonucunda Kırım’a su temini engellenecek ve Herson bölgesindeki tarım arazilerinin ıslahı sekteye uğrayacaktır.

Bu olay tamamen sivil altyapıya yönelik bir terör eylemidir. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sözde “karşı saldırısının” bir parçası olarak Kiev rejimi tarafından askeri amaçlarla önceden ve kasıtlı olarak planlanmıştır. Kiev rejimi sadece Kahovka Hidroelektrik Santrali’ni yoğun bombardımana maruz bırakmakla kalmamış, aynı zamanda Dinyeper Hidroelektrik Santrali’nin kilitlerini açarak Kahovka rezervuarındaki su seviyesini kasıtlı olarak kritik bir seviyeye getirmiştir.

Rusya Soruşturma Komitesi, önemli ölçüde maddi hasara ve diğer vahim sonuçlara yol açan bu terör eylemi nedeniyle bir ceza davası açmıştır.

Rus tarafı, Kiev rejimi tarafından işlenen bu suçun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, AGİT’in yasal ve karar alma organları ve diğer uluslararası örgütler nezdinde incelenmesi için girişimde bulunmaktadır. Uluslararası toplumu, Ukraynalı yetkililerin giderek insanlık dışı bir hal alan ve bölgesel ve küresel güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturan suç eylemlerini kınamaya çağırıyoruz.” denildi.

Saldırı sonrasında Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler, Kahovka Barajı’nda yaşanan patlama ve Tahıl Anlaşması ile ilgili gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Kahovka Hidroelektrik Santrali’ndeki patlamanın araştırılması için bir komisyon kurulmasını önerdi. Görüşmede Erdoğan’ın Ankara’nın başarılı müzakereler için her türlü çabayı göstermeye ve üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ve bu durumda tahıl anlaşmasına benzer bir anlaşmaya varılabileceğini söylediği kaydedildi. Ayrıca Erdoğan, Tahıl Anlaşması ile ilgili olarak da BM ile Rus tahıl ve gübresinin ihracı ile ilgili engellerin kaldırılması için yürütülen görüşmelerin devam etmesinin faydalı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’e göre, sel felaketi nedeniyle Ukrayna hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yaklaşık 17.000 kişiyi etkiledi, ancak bu sayının yaklaşık 40.000’e yükseleceği tahmin ediliyor. Bölgedeki pek çok insan Rusya Federasyonu’nun askeri kontrolü altındaki bölgelerde bulunuyor ve insani yardım kuruluşları şu anda bu bölgelere erişemiyor. Şu ana kadar yaklaşık 2,200 kişi tahliye edilmiş ya da evlerini terk etmiştir. Evlerde, su ve enerji altyapısında ve tarımsal üretimde ciddi hasar meydana geldiğinden, ciddi insani sonuçların suların çekilmesinden sonra da devam edeceği tahmin edilmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.06.2023

Çin, Rusya ile ticaretin bu yıl arttığını açıkladı.

Çin Gümrük Genel Müdürlüğü: Rusya ile ticaret Ocak-Mayıs 2023 döneminde yüzde 40,7 arttı.

Çin Gümrük Genel Müdürlüğü’nün Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, Ocak-Mayıs 2023 döneminde Rusya ile Çin arasındaki ticaret %40,7 artarak 93,806 milyar dolara ulaştı. Çin, incelenen dönemde Rusya’ya 42,947 milyar dolar değerinde mal ithal ederek 2022’nin aynı dönemine göre %75,6 artış gösterirken, Rusya’dan Çin’e yapılan sevkiyatlar %20,4 artarak 50,859 milyar dolara ulaştı. Mayıs ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 20.573 milyar dolar olurken, Rusya Çin’e 11.306 milyar dolar değerinde mal ithal etti ve Çin de Rusya’ya 9.267 milyar dolar değerinde mal ithal etti.

2022 yılında Rusya ve Çin arasındaki ticaret %29,3 oranında artarak 190,271 milyar dolara ulaştı. Rus ve Çinli liderler daha önce iki ülke arasındaki ticareti 2018’de 100 milyar dolardan 2024’te 200 milyar dolara çıkararak iki katına çıkarma hedefi koymuşlardı. İki lider arasında 4 Şubat 2022 tarihinde Pekin’de gerçekleşen görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping’in Rusya ve Çin arasındaki ticareti arttırmak için yılda 250 milyar dolarlık yeni bir hedef belirlediğini söylemişti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.06.2023

Putin ve Erdoğan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, “tahıl anlaşması” kapsamında Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatı önündeki engellerin kaldırılması için Birleşmiş Milletler ile istişarelerin sürdürülmesinin önemli olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rusya’nın tahıl anlaşmasını uzatma ihtimali görmediğini söylemişti. Verşinin, tahıl anlaşmasının uygulanmasındaki mevcut eksikliklerin hala giderilemediğini açıkladı. Diplomat aynı zamanda Rusya’nın geçen yıl Temmuz ayında imzalanan paket anlaşmanın her iki bölümüyle ilgili olarak BM temsilcileriyle istişarelere devam ettiğini de sözlerine ekledi. RİA Novosti’nin Ankara’daki kaynağı, Türk tarafının Rusya’nın “tahıl anlaşması” ile ilgili tüm endişe ve taleplerini anladığını ve engellerin kaldırılması için Batı ile diyaloğu sürdürdüğünü söyledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

07.06.2023

5 Haziran günü Moskova saatiyle 21:00 sularında Tolyatti ile Odessa arasındaki amonyak boru hattında bir patlama meydana geldi.

5 Haziran’da Harkiv Bölgesi’ndeki Masyutovka köyü yakınlarında Tolyatti-Odessa amonyak boru hattı havaya uçuruldu. Amonyak boru hattındaki bu patlamadan Ukrayna Rusya’yı sorumlu tutarken Rus tarafı saldırının Ukrayna tarafından yapıldığını iddia etmektedir.

Hasar gören borudan gaz kalıntıları sızmaya devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev’in amonyak boru hattına zarar vererek BM Genel Sekreterinin muhtaç ülkelerdeki açlıkla mücadeleye yönelik kişisel çabalarına darbe vurduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, hasarlı bölüme erişilebilse bile amonyak boru hattının tamirinin bir ila üç ay süreceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu saldırının tahıl anlaşmasının akıbeti üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini söyledi. RİA Novosti’nin haberine göre, Peskov’a göre bu olayın tahıl anlaşmasının devamı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. “Ne tür bir yıkım olduğunu bilmiyoruz, Ukrayna tarafının bu dalda bundan sonra ne yapacağını bilmiyoruz” diyen Peskov konunun anlaşmanın Moskova’yı ilgilendiren yarısının ayrılmaz bir parçası olarak ortaya çıktığını da sözlerine ekledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Resim132.png (397 KB)

Kaynak: (Çevrim içi) https://www.kommersant.ru/doc/6029516 [Erişim tarihi:10.06.2023)

Bilgi Notu: (Bu metin, Аммиакопровод "Тольятти – Одесса" başlıklı RİA NOVOSTİ’de yer alan metnin Türkçe çevirisidir.)

Togliatti - Odessa Amonyak Boru Hattı

Togliatti - Odessa amonyak boru hattı, Rusya'dan Ukrayna üzerinden amonyak taşımak üzere tasarlanmış dünyanın en uzun boru hattıdır. Togliatti şehrinde (Samara bölgesi, Rusya) başlayıp Odessa Liman Tesisi'nde (Ukrayna) sona ermekte ve buradan deniz taşımacılığına yeniden yüklenmektedir. Togliatti-Odessa ana amonyak boru hattını inşa etme kararı 1975 yılında SSCB Bakanlar Kurulu tarafından alınmıştır. Amonyak boru hattının ilk aşaması Ekim 1979'da faaliyete geçmiştir. Dinyeper Nehri'ni geçmek için 720 metre açıklığa sahip bir asma geçit tasarlanarak inşa edilmiştir. 1981 yılında amonyak boru hattı tamamlanmıştır. SSCB’nin dağılmasından sonra amonyak boru hattı iki kısma ayrılmıştır: Rus kısmı (Transammiak) ve Ukrayna kısmı (Ukrkhimtransammiak).

Amonyak boru hattı Togliattiazot'tan başlayarak güneybatıya doğru Samara, Saratov, Tambov, Voronej ve Belgorod oblastları, Luhansk Halk Cumhuriyeti, Zaporojye oblastı ve Gorlovka’daki Stirol fabrikasına (Donetsk Halk Cumhuriyeti, bu hat 2014’ten beri kullanılmamaktadır) uzanmaktadır. Daha sonra Ukrayna üzerinden Odessa’ya uzanmaktadır. Toplam uzunluğu 2,417 kilometredir. Boru hattının inşası maliyetleri önemli ölçüde düşürmüş ve amonyak taşımacılığını daha güvenli hale getirmiştir.

Taşınacak amonyak +4 °C sıcaklık ve 35 atm basınca sahip bir sıvı formundadır. Boru 7,92 milimetre kalınlığındadır ve        çift boru prensibi yüksek riskli bölgelerde ve su kütlelerinin hemen yakınında uygulanmaktadır. Bu alanlarda, ek korozyon koruması sağlayan hem iç hem de dış boru duvarları daha yüksek basınçlara dayanabilir. Boru kalınlığı 12,7 milimetreye çıkarılmış ve azot boruların arasında tutulmuştur. Güvenliği artırmak için, amonyak boru hattının demiryolları ve otoyolların altındaki bölümleri ayrıca özel bir çelik kaplama ile donatılmıştır. Amonyak boru hattının güzergâhı boyunca 12 ara pompa istasyonu, Horlivka’da bir ana istasyon ve Odessa’da terminal istasyonu daha bulunmaktadır. Transammonia yılda 2.52 milyon ton kapasiteye sahiptir.

Amonyak boru hattı otomatik bir işletmedir. Tüm üretim süreçleri Togliatti’de bulunan tek bir merkezden kontrol edilmektedir. Tüm pompa istasyonları bu kontrol odasından kontrol edilmektedir. Sensörler, ana çalışma ve basınç göstergelerinin izlenmesini mümkün kılmaktadır. Amonyak boru hattı, tüm uzunluğu boyunca kapatma vanaları bulunan bölümlere ayrılmıştır. Bunlar bölümleme direkleri olarak adlandırılır ve boru boyunca her 5,2 kilometrede bir yerleştirilmiştir. Bölüm hem Togliatti'deki kontrol merkezinden hem de sahada kapatılabilir. Küresel vanaların çalışması otomasyon tarafından sürekli olarak izlenmektedir. Vanaların bulunduğu noktalarda, boru hattına amonyak düşük basınç dedektörleri yerleştirilmiştir. Boru patlaması gibi bir basınç düşüşü durumunda, düşük basınç dedektörleri devreye girecek ve en yakın vanalar otomatik olarak kapanacaktır. Boru hattı inşa edilirken bir tampon bölge oluşturulmuştur: boru hattının döşendiği yerin bir kilometre yakınında hiçbir yerleşim yeri bulunmamaktadır. Yerel halkı uyarmak için amonyak boru hattı güzergâhına 2,5 kilometreden daha yakın olan her köye bir uyarı sistemi kurulmuştur.

Amonyak Odessa üzerinden ağırlıklı olarak ABD'ye (hacmin en az %50'si), Fransa'ya (%15'ten fazlası) ve yaklaşık 20 diğer uzak ülkeye ihraç ediliyordu. Kiev rejimi amonyak pompalanmasını defalarca sabote etmiştir. 2016 ve 2017 yıllarında transit geçiş durdurulmuş ve boru hattının Ukrayna kısmının rafa kaldırılması gündeme gelmiştir.

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’da özel bir operasyon başlatmasının ardından amonyak geçişi askıya alınmıştır. Nisan 2022 de Ukrayna Odessa Liman Tesisini rafa kaldırmıştır. Amonyak boru hattının açılması, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve BM temsilcileri tarafından 22 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında Rusya’nın taleplerinden biridir.

RIA Novosti ve açık kaynaklardan alınan bilgilere dayanılarak hazırlanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.06.2023

Nikol Paşinyan ile Vladimir Putin bir görüşme gerçekleştirdi.

Kremlin’nden yapılan yazılı açıklamada yer alan konuşma metnine göre, görüşmede iki tarafın düzenli olarak bir araya geldiği, ikili gündem maddelerinin ve bölgesel konuların ele alındığı dile getirildi. Dağlık Karabağ’daki Rus Barış Gücü askerlerinin sorumluluk bölgesindeki durumu ele alındı. Paşinyan görüşmede Putin’e Dağlık Karabağ’da insani krizin devam ettiğini, birkaç aydır gaz ya da elektrik olmadığını, Laçin koridorunda durumun oldukça gergin olduğunu ve Dağlık Karabağ’a gıda sevkiyatının Rus Barış Gücü askerlerinin yardımıyla yapıldığını dile getirdi ve bunun sınırlı miktarda gıda olduğunu vurguladı. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

09.06.2023

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 9 Haziran günü Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sergey Lavrov, Hakan Fidan’ı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak atanmasından dolayı tebrik etti. Her iki taraf da iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları arasındaki yapıcı etkileşimi sürdürmeye hazır olduklarını teyit ettiler. Büyük enerji projelerine odaklanan Hükümetlerarası Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun çalışmaları da dâhil olmak üzere Rus-Türk işbirliğinin kilit konuları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek ikili temasların takvimi ele alındı. Güncel uluslararası ve bölgesel konulara değinildi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

10.06.2023

Dışişleri Bakanlığı tahıl anlaşması konusunda BM ile yapılan istişarelerin sonuçlarını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin tarafından temsil edilen Rusya ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebecca Greenspan tarafından temsil edilen BM arasında 9 Haziran’da Cenevre’de “tahıl anlaşması” kapsamında bir memorandum üzerinde yeni bir görüşme turu gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın tahıl anlaşmasına ilişkin mutabakatın uygulanmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin Cenevre’de gerçekleştirilen yeni tur görüşmelerin ardından Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın BM ile “tahıl anlaşması” kapsamında Rus tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin imzalanan memorandumun uygulanmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi: “Bu kez de tüm bu konuları detaylı bir şekilde inceledik. Özünde, değerlendirmelerimizin değişmediğini söylemek zorundayım. Bu memorandumun uygulanma şeklinden memnun olmamız mümkün değil”.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 12.06.2023 13:33:25 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM