01.04.2023 - 07.04.2023

Editör: Dr. Öğr. Üyesi Zeynep AKARSLAN

01.04.2023

Ünlü Türk Sunucu Azerbaycan'la İlgili Belgesel Film Çekti

Azerbaycan gerçeklerini dünyaya aktaran Türkiye'nin tanınmış sunucusu Esra Gezginci, "Gizemli Azerbaycan" adlı bir belgesel film çekti. Azerbaycan'daki Türkiye Büyükelçiliği tarafından AZERTAC'a verilen bilgiye göre, belgesel filmin ana teması Karabağ'ın kültürel mirası, folkloru başta olmak üzere tarihi ve ayrıca Azerbaycan-Türkiye dostluk-kardeşlik ilişkileridir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

01.04.2023

Milletvekili: Azerbaycan-Çin İşbirliği İçin Çok Sağlam Bir Platform Oluşturuldu

Milli Meclis Vekili Vügar İskenderov yaptığı açıklamada: Azerbaycan-Çin işbirliğinin önemine vurgu yaparken, "Çin'in güçlü ekonomisi ve siyasi iradesiyle yeni dünya düzeninde daha büyük rol oynayacağından kimsenin şüphesi olmasın. Bu nedenle Azerbaycan-Çin ilişkilerinin üst düzeyde olması ulusal çıkarlarımız açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Bilindiği gibi Çin, uluslararası arenada tek kutupluluğun tesis edilmemesinin de ana garantörüdür” şeklinde açıklama yapmıştır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

01.04.2023

Genç Bir Azerbaycanlı Harvard Üniversitesi'ne Kabul Edildi

Bakü-Oxford Okulu öğrencisi Ayla Aliyeva'nın ABD'deki Harvard, Columbia ve Brown üniversitelerine yaptığı başvurular olumlu yanıt aldı. A. Aliyeva, dünyanın en prestijli 8 üniversitesinden oluşan “Ivy League”’in üçüne lisans düzeyinde kabul edilen ilk Azerbaycanlı öğrencidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.04.2023

İran Azerbaycan’a Nota Verdi

İran, bir protesto notasında, Azerbaycan'ın bazı medya kuruluşlarının "ahlaksız ve aşağılayıcı eylemlerinin" devam etmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi: İran bu sürecin durdurulmasını ve düzeltilmesini talep ediyor. Ayrıca İran, bu medya ahlaksızlığının devamının iki ülke ilişkilerinin geleceği açısından olumsuz ve zararlı sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyor.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

02.04.2023

İran'ın Azerbaycan'a Gönderdiği Nota Uluslararası Hukuk Normlarıyla Örtüşmüyor

Saçma sapan suçlamalarda bulunan molla rejimi, resmi Tahran'dan farklı olarak Azerbaycan'da resmi olarak kayıtlı medya kuruluşlarının anayasal değerler ve ulusal çıkarlar temelinde faaliyet gösterdiğini açıkça anlamalıdır. Ayrıca, medyada dile getirilen görüşlerin, İran'ın Azerbaycan karşıtı önyargılı söylemlerine mevcut koşullar altında makul yaklaşımlar olduğunu belirtmek gerekir. Bu yaklaşımlar ise her Azerbaycan vatandaşının düşüncelerinin açık bir tezahürüdür.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.04.2023

Azerbaycan İle Özbekistan Arasında Bilgi İşbirliği Konuları Ele Alındı

Azerbaycan Cumhuriyeti Görsel-İşitsel Konseyi Başkanı İsmet Sattarov başkanlığındaki heyet, 3 Nisan'da Taşkent'te Özbekistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi'ne bağlı Bilgi ve Kitle İletişim Ajansı Genel Müdürü Asadjan Hocayev ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki bilgi güvenliği, ikili işbirliğini genişletme olanakları ele alınırken, medya alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi için somut projelerin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekildi. Özbek tarafı, yalan haberlerle mücadelenin yanı sıra medya ve enformasyon alanında Azerbaycan'ın deneyimini öğrenmekle ilgilendiğini ifade etti. Müzakerelerde iki ülkenin önde gelen haber ajansları arasında haber ve deneyim alışverişinin güçlendirilmesinin önemi vurgulandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 03.04.2023

Avrupa ve Hollanda Parlamentolarına Mart Soykırımı İle İlgili Açıklama Yapıldı

Açıklamada, 105 yıl önce etnik Ermeni Stepan Şaumyan liderliğindeki Bakü Sovyeti'nin mandası altındaki Bolşevik ve Ermeni silahlı grupların Bakü'de ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde barışçıl Azerbaycanlılara karşı gerçekleştirdiği soykırıma ilişkin ayrıntılı bilgiler verildi. 1918-1920'de var olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti hükümetinin Mart soykırımını araştırmak için Olağanüstü Soruşturma Komisyonu kurduğu bildirildi. 1919'da Azerbaycan parlamentosunun 31 Mart'ı Azerbaycanlıların Soykırım Günü ilan ettiğini de vurgulandı. Bu toplu suçun siyasi ve hukuki değerlendirilmesi için atılan adımların Sovyet işgali nedeniyle kesintiye uğradığı ancak unutulmadığı, Azerbaycan'ın bağımsızlığının yeniden sağlanmasının ardından Büyük Önder Haydar Aliyev 26 Mart 1998’de imzaladığı kararname ile 31 Mart'ı "Azerbaycan Soykırımı Günü" ilan etti.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

03.04.2023

Fazıl Mustafa'ya Yönelik İşlenen Suçla İlgili 4 Kişi Tutuklandı

Elşad Haciyev'in sözlerine göre, Fazıl Mustafa’ya karşı gerçekleştirilen suikastla ilgili olarak 4 kişi tutuklandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.04.2023

Tahran Devleti, Azerbaycan'ın Tüm Tehditlere Cevap Verebilecek Durumda Olduğunu Anlamalıdır.

Başta Tahran rejimi olmak üzere ülkemize karşı tehdit yolunu seçen ülkeler, Azerbaycan güvenlik teşkilatlarının yeterince profesyonel ve güçlü, sistematik faaliyetler yürüttüğünü anlamalıdır. Azerbaycan bir bütün olarak bu tehditlere cevap verebilecek bir ülkedir. Son olay, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Güvenlik Teşkilatı'nın mesleki faaliyetleri sonucunda hem bu tür vakaların önlenmesinin hem de terör davasının daha kısa sürede çözebilmektedir. Azerbaycan'ın güvenlik sistemi bu tür tehditlere zamanında yanıt verebilecek kapasitededir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

04.04.2023

Ceyhun Bayramov: Ermenistan'ın "İnsani Kriz" ve "Abluka" İddiaları Gerçeği Yansıtmıyor

Bakan Ceyhun Bayramov, çatışma sonrası dönemde bölgenin mevcut durumu, Azerbaycan'ın işgalden kurtulan topraklarda yürüttüğü büyük çaplı restorasyon ve inşaat çalışmaları, bölgede ulaşım ve haberleşmenin açılması hakkında karşı tarafı ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Azerbaycan'ın Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik attığı adımlar, Ermeniler tarafından Azerbaycan topraklarından silahlı kuvvetlerini çekmemesi, yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve sadece insani amaçlarla kullanılan Laçin yolunu Azerbaycan'ın doğal kaynaklarının taşınması amacıyla kullanmasına dikkat çekilmiştir. Ermenilerin bu tutumu mayın tehdidinin devam etmesi de dahil olmak üzere bölgede barış ve güvenliğin tesisi önünde engel teşkil etmektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.04.2023

Azerbaycan-Tacikistan İşbirliği Anlaşması İmzalandı

"Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Topografya, Arazi İlişkileri, Kadastro, Jeodezi, Haritacılık, Dünyanın Uzaktan Algılanması ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Alanlarında İşbirliği Anlaşması" Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov ve Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin tarafından imzalandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

05.04.2023

Azerbaycan'a Karşı Sert ve Ayrı Bir Dille Konuşmanın Cevabı Acil Tedbirlerle Verilecektir.

Milli Meclis milletvekili Fazıl Mustafa'ya yönelik suikastın formatının gizli, komplocu bir şekilde hazırlanıp yürütülmesi, bu konunun ne kadar iğrenç ve açık bir terör teşebbüsü olduğunu göstermektedir. İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne yönelik gerçekleştirilen terör eylemi, Büyükelçiliğin güvenlik şefi Orhan Askerov'un şehit edilmesi, iki çalışanın yaralanması ve Fazıl Mustafa'nın öldürülmesi, bu devletin gizli ve sinsi hesaplarını açıkça uygulamaya çalıştığını göstermektedir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

06.04.2023

İran Ortadoğu'da Barışın Önündeki En Büyük Engellerden Biri

Siyaset Bilimci Tural Aliyev’ göre: Azerbaycan, bölgedeki ve İslam dünyasındaki süreçleri ve gerçekleri dikkate alarak bu ülkedeki büyükelçiliğini İsrail ile karşılıklı anlayış şeklinde açmadı. İran ise bu diplomatik ve siyasi jestleri doğru değerlendiremeyerek saldırgan bir politika izleyen devletlerin yanında yer almaya karar verdi. Siyaset sadece yasalara ve uluslararası mekanizmalara dayanmaz, aynı zamanda ahlaki normlar tarafından da belirlenir. Azerbaycan'ın İsrail'deki büyükelçiliği ile Filistin'deki temsilciliğinin paralel olarak açılması her iki taraftan da olumlu tepkiyle karşılandı. Filistin adına konuşmak, İran parlamentosunun yetkilerini aştığının açık bir kanıtıdır. İran ise bu diplomatik ve siyasi jestleri doğru değerlendiremeyerek saldırgan bir politika izleyen devletlerin yanında yer almaya karar verdi. Siyaset sadece yasalara ve uluslararası mekanizmalara dayanmaz, aynı zamanda ahlaki normlar tarafından da belirlenir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

06.04.2023

Türkiye'den Temsilciler ve Yerel Medya Mayın Temizleme Sürecini İzledi

Etkinlik kapsamında medya temsilcileri ilk olarak Azerbaycan Cumhuriyeti Mayın Temizleme Ajansı (ANAMA) ile etkileşimli olarak kurtarılan bölgelerin mayın temizleme sürecini ve kardeş Türkiye'nin ürettiği MEMATT (Mechanical Mayın Temizleme Ekipmanı) mühendislik tekniğinin pratik uygulamasını izledi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.04.2023

İran Hızla Uçuruma Doğru İlerliyor

İran'da devam eden protestolar gün geçtikçe büyüyor ve halkın farklı kesimleri protestolara katılıyor. İran'ın ünlü sanatçıları da kitlesel eyleme katılanları eserleriyle desteklemekte ve halkın talebini haklı görmektedir. Bugün İran'da en popüler şarkılardan biri, protestocuların ağzından hâlâ dökülen "Barayi Azadi". Farsça "özgürlük uğruna" anlamına gelen ve büyük bir duygusal etki yaratan bu şarkının şarkıcısı - İran'da tanınmış bir sanatçı olan Şervin Hacıpur tutuklandı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

06.04.2023

Azerbaycan'daki İran Büyükelçiliği'nin 4 Çalışanı "İstenmeyen Adam" İlan Edildi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin Azerbaycan Cumhuriyeti'ndeki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi Seyyid Abbas Musavi, 6 Nisan 2023 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İran Büyükelçisi’ne ülkesinin Azerbaycan’a yönelik provokatif tutumundan duyulan rahatsızlık bildirildi. İran Büyükelçiliği'nin 4 çalışanının, diplomatik statüye 1961 Viyana Sözleşmesine aykırı faaliyetleri nedeniyle Azerbaycan hükümeti tarafından "istenmeyen kişi" (istenmeyen kişi) ilan edildiği İran Büyükelçisinin dikkatine sunuldu ve bu kişiler 48 saat içinde Azerbaycan topraklarını terk etmeleri istendi.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

06.04.2023

Ramil İskenderli: Azerbaycan-Türkiye İlişkileri Bölgesel Barış ve İstikrarın Unsuru Haline Geldi

Hukuki Tahlil ve Araştırma Kamu Birliği Başkanı Ramil İskenderli Türkiye-Azerbaycan ilişkileri dünya tarihinde bir örnek ve bir ilktir. Azerbaycan ile Türkiye arasında son yıllarda imzalanan belgeler, atılan adımlar, yapılan çalışmalar, 44 gün savaşında kardeş ülkenin verdiği destek bunun kanıtıdır. Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı çabaları sonucunda Azerbaycan-Türkiye ilişkileri ikili formattan çıkarak bölgesel barış ve istikrarın unsuru haline gelmiştir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.04.2023

Ermenistan'a Ekonomik ve Askeri Destek Sağlayan Tahran Devleti, Azerbaycan'a Terör İhraç Ediyor

Siyasi yorumcu Asıf Nerimanlı'ya göre Azerbaycan'ın İsrail'de büyükelçilik açmasını Filistinlilere karşı göstermeye çalışan İran'ın amacı Filistin'i desteklemek veya Müslümanları korumak değil, kendi çıkarlarını güvence altına almaktır. İran, Azerbaycan'ın bağımsız politikasından endişe duymakta ve bunu engellemek için terörden siyasi baskıya kadar her yolu kullanmaktadır. İran parlamentosunun Azerbaycan ile ilgili aldığı karar, tam anlamıyla bizim bağımsız politikamıza yönelik bir siyasi baskı girişimidir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.04.2023

Mübariz Kurbanlı: Azerbaycan'ın Bölgede Söz Sahibi Olması İran ve Yönetici Çevrelerini Rahatsız Ediyor

Dini Kurumlarla Çalışma Devlet Komitesi Başkanı Mübariz Kurbanlı: "İran'ın Azerbaycan'a yönelik eylemleri, Ermenistan ile yakın ilişkilerinin sonucudur" dedi. Aynı zamanda Azerbaycan'ın güçlenmesi, 44 gün süren Vatanseverlik Savaşı'nda işgal altındaki topraklarımızın kurtarılması ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in bölgedeki politikası başta olmak üzere Azerbaycan'ın dünyada ve bölgede söz sahibi hale gelmesi İran ve yönetici çevrelerini rahatsız ediyor. Bağımsızlığımızın yeniden tesis edilmesinden bu yana ülkemize karşı provokatif eylemlerini aralıksız sürdürmüşlerdir.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

06.04.2023

TÜRKSOY’un Kuruluşunun 30. Yılı Kutlandı

TÜRKSOY’un kuruluşunun 30. yılı Azerbaycan’ın Washington Büyükelçiliğinde kutlandı. Toplantıya, Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim ev sahipliği yaptı. Kutlamaya, Kazakistan Büyükelçisi Yerzhan Ashikbayev, Kırgızistan Büyükelçisi Baktybek A. Amanbaev, Türkmenistan Büyükelçisi Meret B. Orazov, Türkiye Büyükelçisi Murat Mercan ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev başkanlığındaki TÜRKSOY heyeti katıldı.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 


Bu sayfa Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.04.2023 13:51:10 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM